Σας ασπάζομαι… Ελένη: «Παίζουμε μαγειρική» με τα παιδιά

Τα παιδιά με τους μεγάλους στην κουζίνα περνάνε ποιοτικό χρόνο μαζί.

Ελένη Χοντολίδου
σας-ασπάζομαι-ελένη-παίζουμε-μαγει-377719
Ελένη Χοντολίδου

Το «Σας ασπάζομαι… Ελένη»* είναι η δεκαπενθήμερη στήλη της Ελένης Χοντολίδου (κάθε Δευτέρα πρωί) στην Parallaxi, με την ιδιότητά της ως Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Σχολικής Παιδαγωγικής και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης με αφορμή πραγματικά περιστατικά ή αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα θέματα θα αφορούν σε παιδιά από 2-82 (που είναι και η ηλικία ειδίκευσης της Ελένης) τους γονείς, τους θείους και τις θείες των παιδιών, καθώς και το ευρύτερο περιβάλλον τους. Πολύ προσεκτικά η στήλη θα συζητά και θέματα που αφορούν στο σχολείο. Ενίοτε η «Ελένη» μπορεί να απαντά και σε ερωτήσεις σας που επιδέχονται απάντησης. Όλα αυτά με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, διακριτικότητα αλλά και χιούμορ. Μπορείτε να επικοινωνείτε με την Ελένη στο mail: [email protected]

*Ο τίτλος της στήλης είναι δάνειο από τον Γρηγόρη Ξενόπουλο στη στήλη του στη Διάπλαση των Παίδων. Η Parallaxi δεν είναι η Διάπλαση των Παίδων και δεν θα ήθελε να είναι και η Ελένη Χοντολίδου δεν είναι ο Γρηγόρης Ξενόπουλος, παρ’ ότι θα ήθελε πολύ να είναι.

Διαβάστε τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης ΕΔΩ.

Έκτο κείμενο: «Παίζουμε μαγειρική» με τα παιδιά

του Δημήτρη Χασάπη εξαιρετικού πατέρα και μάγειρα

Έχει περάσει πολύς καιρός που Η Καιτούλα στην κουζίνα ήταν το μοναδικό βιβλίο μαγειρικής για… κορίτσια βεβαίως! Η μόδα της μαγειρικής δεν μπορούσε παρά να πιάσει και τα παιδιά. Όσες και όσοι με γνωρίζετε μπορείτε να φανταστείτε πόσο διαφωνώ με τις τηλεοπτικές εκπομπές και τα μαϊμουδίσματα των παιδιών σε θέση μάγειρα. Βιαζόμαστε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας; Λατρεύουμε τη δημοσιότητα και την τηλεόραση και θεωρούμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να εμφανίζονται τα παιδιά μας σ’ αυτήν;

Εάν θέλετε την πλήρη απομυθοποίηση και μάλιστα επιστημονική των παιδιών-μαγείρων στη μικρή οθόνη διαβάστε και απολαύστε το βιβλίο της συναδέλφου: Δήμητρα Μακρυνιώτη (2014). Μικροί μάγειρες στη μικρή οθόνη: Παίζοντας με τη γνώση, την απόλαυση και τον κοινωνικό έλεγχο. Αθήνα: εκδόσεις νήσος.

Δεν χρειάζεται όλες οι στιγμές των παιδιών μας να φωτογραφίζονται, ούτε να μπαίνουν στο facebook, πολύ περισσότερο να τα στέλνουμε σε τηλεοπτικές εκπομπές με αξιολογήσεις, με σκληρότητα, αποκλεισμούς. Είναι εξαιρετικές οι στιγμές που τα παιδιά βοηθούν τους γονείς, τους παππούδες ή τους θείους και τις θείες τους στην κουζίνα. Προσωπικά θυμάμαι με μεγάλη νοσταλγία τις ώρες που βοηθούσα τη μητέρα μου στο μαγείρεμα.

Τα παιδιά με τους μεγάλους στην κουζίνα περνάνε ποιοτικό χρόνο μαζί, μαθαίνουν καινούρια πράγματα (ονόματα υλικών, σκευών, τρόπων μαγειρικής), δοκιμάζουν λιχουδιές, πλουτίζουν το λεξιλόγιό τους με νέες λέξεις και πολλά άλλα. Τα παιδιά μαθαίνουν την οργάνωση στα ψώνια και στην προετοιμασία του μαγειρέματος, μαθαίνουν να βοηθούν και σιγά-σιγά να χειρίζονται τα εργαλεία της κουζίνας, μαθαίνουν να τακτοποιούν τα σκεύη μετά το τέλος του μαγειρέματος. Μαθαίνουν ακόμη να εκτιμούν τον κόπο του προσώπου που μαγειρεύει για την οικογένεια.

Τέλος, μαθαίνουν… Μαθηματικά! Εάν δεν με πιστεύετε διαβάστε το εξαιρετικό βιβλίο του συναδέλφου μαθηματικού: Δημήτρης Χασάπης (2011). Μαθηματικά στην κουζίνα: Μαθηματικές δραστηριότητες για παιδιά…και τους γονείς τους. Αθήνα: εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Μην κάνετε τον δάσκαλο για τα παιδιά σας. Έχουν δάσκαλο στο σχολείο. Στο βιβλίο του Χασάπη υπάρχουν ιδέες για την παιγνιώδη προσέγγιση των Μαθηματικών και, ταυτοχρόνως, για τον ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας. Τα παιδιά εκτός από όσα έχουμε πει προηγουμένως θα μάθουν να ταξινομούν και να βάζουν σε σειρά, απαριθμούν, μετρούν το βάρος, τον όγκο, τον χρόνο, τη θερμοκρασία υπολογίζουν το κόστος ή τις θερμίδες κάθε φαγητού, διαβάζουν και γράφουν μαθηματικά, λύνουν προβλήματα.

Αφήστε, λοιπόν, τους διαγωνισμούς και την αχρείαστη και βλαπτική δημοσιότητα και μαγειρέψτε για και ΜΕ τα παιδιά σας. Καλοφάγωτα!

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΕΔΩ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα