Life

10 άγνωστα πράγματα στους σημερινούς εφήβους

Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, πολλά πράγματα γίνονται στο πι και φι για τα παιδιά του σήμερα. Είναι κάποια πράγματα όμως που οι σημερινοί έφηβοι δεν θα κατανοήσουν ποτέ. Και που για τους προηγούμενους ήταν η ζωή τους...

Parallaxi
10-άγνωστα-πράγματα-στους-σημερινούς-εφ-108120
Parallaxi

Χάρη στην εξαιρετική διευκόλυνση της εξέλιξης της τεχνολογίας, πολλά πράγματα γίνονται στο πι και φι για τα παιδιά του σήμερα. Έχουν την δυνατότητα να βλέπουν τι κάνουν οι φίλοι τους στο διαδίκτυο, να «κατεβάζουν» ηλεκτρονικά μουσική, να βλέπουν σερί όλα τα επεισόδια των αγαπημένων τους τηλεοπτικών σειρών και τόσα πολλά ακόμα. Είναι κάποια πράγματα όμως που οι σημερινοί έφηβοι δεν θα κατανοήσουν ποτέ, σε αντίθεση με τους «αρχαιότερους» που έζησαν αυτή την περίοδο της ζωής τους μία και δύο δεκαετίες νωρίτερα. Ας δούμε τα κομμάτια της τότε πραγματικότητας που τώρα φαίνονται προϊστορικά σε κάποιους από τους σημερινούς πιτσιρικάδες.

Η σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω τηλεφώνου (Dial Up)

dial up

Τη δεκαετία του ’90 και στις αρχές αυτής του 2000, ο μόνος τρόπος να συνδεθείς στο διαδίκτυο ήταν μέσω σύνδεσης Dial Up. Πολλές φορές το ίντερνετ έκανε αιώνες να συνδεθεί. Για να μην αναφέρουμε πως αν κάποιος έπρεπε να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο, έπρεπε να αποσυνδεθείς μέχρι η τηλεφωνική συνομιλία να τελειώσει.

Η εγγραφή σε κασέτα βίντεο

vhs

Η σημερινή τεχνολογία μας επιτρέπει να βλέπουμε επεισόδια τηλεοπτικών σειρών μέσω διαδικτυακού stream ή να τα «κατεβάζουμε» αφού παιχτούν και να τα βλέπουμε όποτε επιθυμούμε στον υπολογιστή μας, ή και γράφοντάς τα σε DVD. Παλιότερα, αν ήθελες να παρακολουθήσεις αργότερα κάποια σειρά, την μαγνητοσκοπούσες σε κασέτα μέσω της συσκευής βίντεο και έκανες το σταυρό σου να μην γράψει κανείς τίποτα από πάνω πριν προλάβεις να την δεις.

Η χρήση χειροπιαστού χάρτη

map

Δεν είχαμε πάντα εφαρμογές GPS, με ηλεκτρονικούς χάρτες που χωράνε στην παλάμη του χεριού, για να προσανατολιζόμαστε και να παίρνουμε ακριβείς οδηγίες. Έπρεπε να παίρνουμε χειροπιαστούς χάρτες, να ξεδιπλώνουμε το τεράστιο χαρτί και να σκανάρουμε τις οδούς και του δρόμους με το μάτι, ελπίζοντας να μην διαβάσουμε λάθος και χαθούμε.

Η ηχογράφηση τραγουδιών από το ραδιόφωνο

anigif_enhanced-9538-1418680031-26

Παλιά, όταν ακούγαμε το αγαπημένο μας τραγούδι στο ραδιόφωνο, μην έχοντας τρόπο να το βρούμε εύκολα αλλού, περνούσαμε όλη μέρα σε ετοιμότητα δίπλα στο ράδιο μέχρι να παίξει, με το δάχτυλο στο κουμί της ηχογράφησης και την ελπίδα να μην μιλήσει ο DJ κατά τη διάρκειά του. Όλοι οι «τότε» έχουμε κρατημένες τις αμέτρητες κασέτες-αποτέλεσμα κόπου και γρήγορων αντανακλαστικών, καμάρι των καιρών.

Η πραγματική κοινωνική συμπεριφορά

phones

Πολλοί από τους σημερινούς έφηβους γνωρίζουν νέο κόσμο μέσω των κοινωνικών δικτύων, και καταλήγουν να επικοινωνούν διαδικτυακά, χωρίς να χρειαστεί να έρθουν ποτέ πρόσωπο με πρόσωπο. Φιλίες, μέχρι και σχέσεις, κάνουν πια την αρχή τους στα παράθυρα του ίντερνετ, κι ενώ παλιότερα η έλλειψη δικτύωσης μας έκανε να επιδιώκουμε να γνωρίσουμε κόσμο όπου και να πηγαίναμε, τώρα η κυρίαρχη εικόνα είναι αυτή της προσκόλλησης στην οθόνη του κινητού.

Η έλλειψη δυνατότητας να δεις στη σειρά πολλά επεισόδια

bingr

Χάρη στο διαδίκτυο και τις πολλές πλατφόρμες και υπηρεσίες που έχουν δημιουργηθεί, μπορούμε πια να βλέπουμε σερί όλα τα επεισόδια των αγαπημένων μας σειρών. Παλιότερα, έπρεπε να περιμένουμε να τελειώσει ολόκληρη η σεζόν μιας σειράς για να δούμε τις μαζεμένες επαναλήψεις, που πάλι είχαν χρονοδιάγραμμα.

Οι επισκέψεις στα δισκοπωλεία

ρεψορδστορε

Πριν υπάρξουν ψηφιακά άλμπουμ που να μπορούμε να «κατεβάσουμε» διαδικτυακά, επισκεπτόμασταν όλοι τα γνωστά μας δισκάδικα για να δούμε τις νέες κυκλοφορίες και να αγοράσουμε την μουσική που μας άρεσε, στηρίζοντας τα ντόπια μαγαζιά. Τα παιδιά του σήμερα αντίθετα, έχουν πρόσβαση στους αγαπημένους τους καλλιτέχνες με ένα απλό κλικ.

Οι τηλεοπτικοί οδηγοί

tvguide

Πριν κάποια χρόνια, αν ήθελες να ξέρεις τι θα παίξει στην τηλεόραση και να κάνεις το πρόγραμμά σου, δεν υπήρχε άλλος τρόπος, έπρεπε να πάρεις έναν τηλεοπτικό οδηγό. Το Τηλέραμα και το 7 Μέρες TV ήταν εκείνον τον καιρό σταθερή παρουσία στα νοικοκυριά, ενώ σήμερα ο καθένας μπορεί απλά να επισκεφτεί την σελίδα του καναλιού που τον ενδιαφέρει ή ηλεκτρονικούς οδηγούς τηλεόρασης, ενώ και οι ίδιες οι τηλεοράσεις έχουν τώρα ένα μενού όπου μπορεί να δει κανείς το πρόγραμμα.

Η χρήση εγκυκλοπαίδειας

encyclopedia-britannica

Παλιά ήσουν τυχερός αν είχες μια εικοσαριά χοντρούς τόμους εγκυκλοπαίδειας στα ράφια σου, αφού ήταν μια μεγάλη διευκόλυνση για σχολικές εργασίες και ούτω καθεξής. Σήμερα, το μόνο που χρειάζεται ένα πιτσιρίκι είναι η πληκτρολόγηση των ανάλογων λέξεων-κλειδιών στην μηχανή αναζήτησης του Google και όλη η πληροφορία του κόσμου είναι μπροστά του.

Τα βιντεοκλίπ στη τηλεόραση

thriller

Ήταν το γεγονός της εβδομάδας όταν το νέο βιντεοκλίπ του αγαπημένου σου τραγουδιστή ή συγκροτήματος προβαλλόταν επιτέλους στη τηλεόραση. Κι επειδή τα μουσικά κανάλια ήταν το μόνο μέρος που μπορούσες να το παρακολουθήσεις, συντονιζόσουν στην τηλεόραση για να το πετύχεις. Τώρα, αρκεί μια επίσκεψη στην σελίδα Youtube του καλλιτέχνη που αγαπάς για να το δεις όχι μία, αλλά όσες φορές θέλεις.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα