Σκαφιδά για κακοποίηση: Όταν πρέπει σε πρακτικό επίπεδο να πάρουμε θέση δεν το κάνουμε

Τι είπε για τη νύχτα που είχε περάσει στο αυτόφωρο.

Parallaxi
σκαφιδά-για-κακοποίηση-όταν-πρέπει-σε-1004467
Parallaxi

Όταν πρέπει να βοηθήσουμε πρακτικά έναν άνθρωπο που κακοποιείται, δεν το κάνουμε.

Αυτό δήλωσε η Γιούλικα Σκαφιδά, μιλώντας και με βάση προσωπικό της βίωμα στην εκπομπή “Καλύτερα δε γίνεται”. 

Προσφάτως η ηθοποιός είχε γνωστοποιήσει πως έπεσε θύμα ξυλοδαρμού και πέρασε μια νύχτα στο αυτόφωρο, όταν επιχείρησε να υπερασπιστεί άνθρωπο του περιβάλλοντός της, που δέχεται κακοποιητική συμπεριφορά. Αυτή τη στιγμή, η ηθοποιός παραδέχθηκε ότι μπορεί να «φρίκαρε» λίγο στο κρατητήριο, αλλά «δεν πειράζει».

«Σε θεωρητικό επίπεδο είμαστε όλοι καλυμμένοι όταν πατάμε like σε ένα link που μιλάει για την κακοποίηση και πόσο κακή είναι. Όταν πρέπει σε πρακτικό επίπεδο να πάρουμε θέση, είτε πηγαίνοντας να καταθέσουμε κάτι που είδαμε, είτε βοηθώντας πρακτικά έναν άνθρωπο, δεν το κάνουμε», ανέφερε η ηθοποιός στην εκπομπή του Alpha.

«Όταν σε ένα τέτοιο ζήτημα κρατάς μια ουδέτερη στάση, ουσιαστικά είσαι με τους κακούς. Φυσικά, αν ρωτήσεις κάποιον αν είναι καλό πράγμα να κακοποιείται ένας άνθρωπος θα σου πει όχι. Αλλά αν τον ρωτήσεις αν θα έρθει στο δικαστήριο να καταθέσει ή αν θα πάει σε συμβολαιογράφο να γράψει μια ένορκη κατάθεση, θα σου πει “μην μπλέξω”», είπε επίσης η Γιούλικα Σκαφιδά.

«Φυσικά και είναι ψυχοφθόρο. Μεγάλωσα με σκοπό να γίνω ένας καλός και χρήσιμος άνθρωπος στην κοινωνία. Οπότε μπορεί να στεναχωρήθηκα και μπορεί να φρίκαρα λίγο στο κρατητήριο αλλά εντάξει, δεν πειράζει», πρόσθεσε η ηθοποιός.

«Είναι φοβερά σεξιστική η κοινωνία μας»

Ως προς το πώς αποφάσισε να αρχίσει να τοποθετείται δημοσίως για κοινωνικά ζητήματα είπε:

«Έκανα όλες αυτές τις φωτογραφίσεις σε κάποια ακριβά ξενοδοχεία, με κάποιες ακριβές τουαλέτες, αλλά σκέφτηκα ότι αυτό πρέπει να πάει και κάπου αλλού, γιατί δεν με κάλυπτε πια. Δηλαδή, θυμάμαι και στις πολύ πρώτες μου φωτογραφίσεις, όταν έπρεπε να φωτογραφηθώ, μου έλεγαν “γέλα”, γιατί πρέπει να γελάμε όλοι τόσο πολύ σε όλες τις φωτογραφίσεις; Περνώντας τα χρόνια, αποφάσισα να εκμεταλλευτώ αυτή την όποια δημοσιότητα, που καλώς ή κακώς, έχω και να μιλήσω για θέματα που αρχικά προβληματίζουν εμένα και κατά δεύτερον θεωρώ ότι θα έπρεπε να προβληματίζουν και τους συμπολίτες μου».

«Συνειδητοποίησα κάποια στιγμή ότι είναι φοβερά σεξιστική η κοινωνία μας και κάποιες πολύ αθώες εκφράσεις, που μπορεί να χρησιμοποιούμε, διαιωνίζουν στερεότυπα τα οποία μειώνουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας. Τις γυναίκες, ή κάποια μειονότητα για παράδειγμα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Για την αγάπη της για το τρέξιμο, είπε πως η τέταρτη συμμετοχή της στον μαραθώνιο ήταν με φίλη της που χρησιμοποιεί αμαξίδιο.

«Είχε ιδιαίτερη σημασία για εμένα, γιατί έτρεξα με τη φίλη μου την Ποθητή, που είναι σε αμαξίδιο, αλλά αυτό δεν την έχει σταματήσει να συνεχίζει τη ζωή της με αξιοπρέπεια, τόλμη, θάρρος», είπε καθώς και ότι:

«Υπάρχουν ΑμεΑ στην Ελλάδα. Δεν τα βλέπουμε, επειδή δεν μπορούν να βγουν έξω. Γιατί δεν υπάρχουν οι υποδομές από τη μία και από την άλλη τους κάνουμε εμείς τη ζωή δύσκολη».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα