Slow Living: Η συνταγή για ολιστική ζωή και ευεξία

Δίνοντας έμφαση στις συνειδητές επιλογές, την ποιότητα, και την ευεξία στην καθημερινότητα

Parallaxi
slow-living-η-συνταγή-για-ολιστική-ζωή-και-ευεξί-1052170
Parallaxi

Λέξεις: Έφη Παπαδοπούλου

Το Slow Living, η αλλιώς η ‘’Αργή Διαβίωση’’ είναι μια ολιστική προσέγγιση ζωής που δίνει έμφαση στις συνειδητές επιλογές, την ποιότητα, και την ευεξία στην καθημερινότητα. 

Μακριά από τυχάρπαστα trend και περαστικές τάσεις, η φιλοσοφία του Slow Living είναι εδώ σαν μια υπενθύμιση της ανάκτησης του φυσικού ρυθμού ζωής και της βαθιά ανθρώπινης ανάγκης για σύνδεση. 

Η συνταγή του Slow Living είναι απλή και προϋποθέτει δύο μόνο υλικά. Αυτοδιάθεση και χρόνο. 

Fast life VS Slow Living 

Πρακτικά, το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του Slow Living στην καθημερινότητα, έχει αφετηρία την απελευθέρωση από την πλασματική έννοια του χρόνου. 

Η επιτυχία συχνά συνδέεται με μια γρήγορη ζωή. Ο χρόνος μοιάζει να μην είναι αρκετός, οι απαιτησεις της ζωής επιτάσσουν να ζούμε πιο γρήγορα, να κάνουμε γρήγορες συζητήσεις, να έχουμε γρήγορες σχέσεις, να τρώμε πιο γρήγορα, να παίζουμε γρήγορα παιχνίδια, να ταξιδεύουμε με μεγάλες ταχύτητες, και τελικά να ξεχνάμε να ζήσουμε. 

Ζώντας σε έναν κόσμο με γρήγορους ρυθμούς, πολύ συχνά αναβάλλουμε την ευτυχία για αργότερα, θυσιάζοντας το παρόν μας για το ”τέλειο μέλλον”, που μπορεί να μην έρθει ποτέ. , Slow Travel Greece 

Αυτή η κουλτούρα του γρήγορου εθισμού εστιάζει στη μεγιστοποίηση των εμπειριών της ζωής κάνοντας περισσότερα σε σύντομο χρονικό διάστημα και δίνει έμφαση στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα της ζωής. 

Αυτή η συνεχής επένδυση ενέργειας και χρόνου οδηγεί συχνά σε ψυχική και σωματική εξάντληση. Ακόμα και οι διακοπές προσθέτουν περισσότερη πίεση και προκαλούν στον ταξιδιώτη περισσότερο άγχος και απώλεια ισορροπίας παρά ξεκούραση. 

Slow Living & Ευεξία 

Το κλειδί της ‘’Αργής Διαβίωσης’’ και η φιλοσοφία του Slow Living για μια ζωή γεμάτη ευεξία, είναι η επαφή με τον εσωτερικό ρυθμό ύπαρξης. 

Εάν επιτρέψουμε στον εαυτό μας να επιλέγει υπεύθυνα το πως θα αντιδράσει στις προκλήσεις της καθημερινότητας, αποφασίζοντας στον ρυθμό που εμείς επιλέγουμε κάθε στιγμή, είμαστε ήδη ένα μεγάλο βήμα μακριά από αυτοματοποιημένες αντιδράσεις που μας στερούν την ελευθερία της συνειδητής επιλογής. 

Έτσι, σταδιακά, με αυτόν τον τρόπο παραχωρούμε στον εαυτό μας τον απαραίτητο χρόνο για προσωπική ανάπτυξη και φροντίδα, και ο χρόνος πια καθίσταται βιωματικά μια διαχειρίσιμη μονάδα και όχι ένα ανεξέλεγκτο κυνήγι επιτυχίας. 

Αργή διαβίωση και βιώσιμη κατανάλωση 

Ο απλός τρόπος ζωής που προτείνει το Slow Living και η Αργή Διαβίωση, δίνει έμφαση στην επιβράδυνση των γρήγορων χρόνων και στην εμπειρία μιας ζωής γεμάτης ευεξία, στον επιθυμητό ρυθμό, που αυτοβούλως επιλέγει ο καθένας για τον εαυτό του. 

Ο αργός τρόπος ζωής προτείνει τη συνειδητή κατανάλωση αγαθών πολυτελείας, υπηρεσιών, και φυσικών πόρων, ως έναν τρόπο να ζει κανείς μια αυθεντική ζωή. 

Η ‘’αργή καταναλωτική συμπεριφορά’’ περιστρέφεται γύρω από την ιδέα της βιώσιμης κατανάλωσης με στόχο μια καλύτερη ποιότητα ζωής τώρα και στο μέλλον. 

Η ιστορία του κινήματος Slow Living 

Το κίνημα Slow living είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη φιλοσοφία του Slow Travelling και το κίνημα Slow Food. 

Το κίνημα Slow Food ξεκίνησε στην Ιταλία το 1986, από τον Ιταλό δημοσιογράφο Carlo Petrini και μια ομάδα ακτιβιστών. 

Όταν το πρώτο franchise McDonald’s επρόκειτο να ανοίξει στην καρδιά της Ρώμης, μια ομάδα ανθρώπων διαμαρτυρήθηκε, με στόχο να κλείσει το εστιατόριο και αυτό να συμβάλλει στη διατήρηση της παραδοσιακής κουζίνας της Ιταλίας. 

Το Μανιφέστο του Slow Food 

Ο Valentino, ο διάσημος Ιταλός σχεδιαστής μόδας, και ένας μακρύς κατάλογος Ρωμαίων διανοουμένων, δημοτικών υπαλλήλων, περιβαλλοντολόγων, και ιδιοκτητών τοπικών καταστημάτων, αντιτάχθηκαν στο άνοιγμα της αλυσίδας fast-food και απαίτησαν την εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών και ήχων που έβγαιναν από το εστιατόριο. 

Το franchise της McDonald’s άνοιξε τελικά, αλλά γεννήθηκε το παγκόσμιο κίνημα Slow Food, το οποίο πρότεινε μια νέα προσέγγιση της διατροφής που βασίζεται στην ποιότητα και την υγιεινή διατροφή, τη φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή τροφίμων και τις δίκαιες τιμές για τους καταναλωτές και τους παραγωγούς. 

Το 1989 υπογράφηκε το Μανιφέστο του Slow Food από τον Carlo Petrini και εκπροσώπους 15

χωρών. Σήμερα, το κίνημα Slow food διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο παγκοσμίως και υλοποιεί διάφορα προγράμματα και εκστρατείες, προωθώντας τη φιλοσοφία του Slow food. 

Slow Travel: Τα οφέλη του Αργού Τουρισμού 

Ο Αργός Τουρισμός, Slow Travel, δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, αφού περιγράφει το πραγματικό νόημα των διακοπών, μια ουσιαστική για τη ζωή δραστηριότητα. 

“Ας δούμε τον Αργό τουρισμό ως τον ένα και μοναδικό τρόπο βιώσιμου ταξιδιού. , Slow Travel Greece 

Το αργό ταξίδι προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση της κατανόησης και της διαχείρισης του χρόνου, ώστε να ανακτήσουμε τη σύνδεση με τη φύση, τους ανθρώπους, την οικογένεια, τον εαυτό μας και τη ζωή μας. 

Η εύρεση και η ισορροπία του φυσικού ρυθμού της ζωής είναι ο βασικός παράγοντας για να βιώσουμε ταξίδια με νόημα, στον σωστό ρυθμό. 

Οι αργοί ταξιδιώτες, Slow Travellers, εξερευνούν προσεκτικά τον τόπο που επισκέπτονται, κάνουν συνειδητές επιλογές σχετικά με τον τρόπο που ταξιδεύουν και έχουν βαθύτερη κατανόηση του κοινωνικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αντίκτυπου των ταξιδιών στο σύνολό του 

Επίσης, σημαντική είναι και η χρήση μέσων μεταφοράς φιλικών προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ως τρόπο μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος των ταξιδιών. 

Η Slow Living φιλοσοφία υπόσχεται σύνδεση με την ουσία, αν και εφόσον εσύ την επιλέξεις! 

*Η Έφη Παπαδοπούλου είναι Travel Writer & Founder Slow Travel Greece www.slowtravelgreece.com.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα