Έλον Μασκ: Πορνογραφικό περιεχόμενο στο Χ – Γιατί αποφάσισε να το επιτρέψει
Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπει ρητά «τη συναινετική παραγωγή και διανομή γυμνού ή σεξουαλικής συμπεριφοράς ενηλίκων»
Πολύ πριν το εξαγοράσει ο Έλον Μασκ, το Twitter – που πλέον λέγεται Χ – είχε ξεχωρίσει μεταξύ των κοινωνικών δικτύων για τη σιωπηρή ανοχή του στην πορνογραφία.
Αυτή την εβδομάδα, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ενημέρωσε τις πολιτικές της και πλέον επιτρέπει ρητά «τη συναινετική παραγωγή και διανομή γυμνού ή σεξουαλικής συμπεριφοράς ενηλίκων», εφόσον αυτή επισημαίνεται κατάλληλα τη στιγμή της κοινοποίησής της.
Έτσι, αυτές οι νέες επισημάνσεις του «Περιεχομένου για ενήλικες» θα εμφανίζονται ως προειδοποίηση. Οι χρήστες θα πρέπει να κάνουν κλικ για να δουν την ανάρτηση, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη πολιτική του X. Πάντως, οι χρήστες που είναι κάτω των 18 ετών ή που δεν έχουν δηλώσει την ημερομηνία γέννησής τους στο X, δεν θα μπορούν να δουν τέτοιες αναρτήσεις. Επίσης, όσοι δεν θέλουν να βλέπουν ευαίσθητο περιεχόμενο, μπορούν να προσαρμόσουν ανάλογα τις ρυθμίσεις του λογαριασμού τους.
«Το Χ αξίζει τα εύσημα»
Βέβαια, η κίνηση αυτή δεν είναι τόσο μια αλλαγή πολιτικής όσο ένα μήνυμα ότι το X βλέπει το περιεχόμενο για ενήλικες ως μια επιχειρηματική ευκαιρία, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Washington Post. Ενώ το X αρνήθηκε να σχολιάσει τις αλλαγές, ο λογαριασμός ασφαλείας της εταιρείας ανέφερε την Τρίτη (04/06), σε μια ανάρτηση του στην πλατφόρμα, ότι βρίσκεται σε διαδικασία ενημέρωσης και αποσαφήνισης πολλών σελίδων βοήθειας. «Η πρόθεση αυτών των ενημερώσεων δεν είναι να αλλάξουμε την επιβολή μας, αλλά να καταστήσουμε τους κανόνες μας σαφέστερους για όλους», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.
«Οι περισσότερες πλατφόρμες προτιμούν να διατηρούν ασαφείς κατευθυντήριες γραμμές για το [ενήλικο] περιεχόμενο ή να αποφεύγουν το θέμα εντελώς και η X αξίζει τα εύσημα για την αποσαφήνιση της πολιτικής της», δήλωσε ο Νου Γουέξλερ, εταίρος στη συμβουλευτική εταιρεία Four Corners Public Affairs και πρώην αξιωματούχος Πολιτικής Επικοινωνίας στο Twitter, στο Facebook και στην Google. Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Πρέπει ακόμη να ενισχυθεί η επιβολή της νομοθεσίας κατά του παράνομου περιεχομένου, όπως το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και το πορνό χωρίς συναίνεση, αλλά αυτή η ανακοίνωση θα τους εξοικονομήσει χρόνο με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που δεν γνωρίζουν ότι το γυμνό επιτρεπόταν πάντα στο Twitter και στο Χ».
Η στροφή στο περιεχόμενο για ενήλικες θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να διαφοροποιηθεί το X από τους πιο αντιπάλους του στη μάχη για τους δημιουργούς. Παραδοσιακά, είναι το μόνο μεγάλο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπει στους εργαζόμενους στη βιομηχανία του πορνό, καθώς και σε άλλους καλλιτέχνες με γυμνό υλικό, να μοιράζονται το έργο τους χωρίς λογοκρισία. Η Meta, για παράδειγμα, έχει διαγράψει λογαριασμούς εργαζομένων στον τομέα του σεξ, όταν θεωρεί ότι οι φωτογραφίες τους έχουν ξεπεράσει τα όρια του αισθησιακού. Αυτό έχει κάνει το X δημοφιλές ως για τους δημιουργούς περιεχομένου ενηλίκων που διαφημίζουν τη δουλειά τους, όπως στον συνδρομητικό ιστότοπο του OnlyFans.
Οι δημιουργοί στο OnlyFans απέφεραν 5,5 δισ. δολάρια το 2022
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποτελέσουν ένα επισφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους στο σεξ και τους δημιουργούς περιεχομένου για ενήλικες, δήλωσε η Μπρουκ Έριν Ντάφι, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Cornell, η οποία εργάζεται πάνω σε ένα βιβλίο για την οικονομία των δημιουργών. «Μιλούσα με μια δημιουργό περιεχομένου που είχε 4 εκατομμύρια συνδρομητές στο Instagram, και σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα, θα μπορούσε να κλειδωθεί ο λογαριασμός της για μήνες, αυτό επηρεάζει ριζικά την ικανότητά της να συνεχίσουν την καριέρα της», ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά. Καθώς οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης θεωρούν όλο και περισσότερο τους influencers και τους δημιουργούς ως το κλειδί για την ανάπτυξη, το X μπορεί έτσι να έχει μια ευκαιρία να φλερτάρει ένα υποσύνολο μιας ομάδας που έχει περιθωριοποιηθεί αλλού, δήλωσε επίσης η Μπρουκ Έριν Ντάφι.
Η εταιρεία μπορεί, επίσης, να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί άμεσα το περιεχόμενο ενηλίκων. Στο παρελθόν υπήρξαν υπονοούμενα ότι ο Έλον Μασκ εξέταζε τα επί πληρωμή βίντεο ενηλίκων ως πιθανή ροή εσόδων. Οι μεγάλοι ιστότοποι ψυχαγωγίας ενηλίκων βλέπουν μεγαλύτερη μηνιαία επισκεψιμότητα σε σχέση με την Amazon, το Netflix ή το TikTok, σύμφωνα με μια ακαδημαϊκή ανάλυση. Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι αυτό το κοινό είναι πρόθυμο να πληρώσει: Οι δημιουργοί στο OnlyFans, για παράδειγμα, απέφεραν 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
Παρ’ όλα αυτά, η είσοδος στον τομέα του περιεχομένου ενηλίκων θα είχε, επίσης, κινδύνους. Το Verge ανέφερε, το 2022, ότι το Twitter σχεδίαζε έναν πιθανό ανταγωνιστή του OnlyFans, αλλά έκανε πίσω εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την ικανότητά του να ελέγχει το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, το οποίο είναι παράνομο.
«Δεν περιμένω να αλλάξουν και πολλά στο X»
Ορισμένοι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του πορνό, ωστόσο, είναι επιφυλακτικοί. Μετά την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ, ορισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα του σεξ είδαν τους αριθμούς του κοινού τους να παραμένουν στάσιμοι, δήλωσε η πορνοστάρ, Τζένα Σταρ, η οποία χρησιμοποιεί ένα καλλιτεχνικό όνομα και μοιράζεται περιεχόμενο με σχεδόν μισό εκατομμύριο followers στον συγκεκριμένο ιστότοπο. Ο λογαριασμός της δεν εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης, όπως είπε, κάτι που αποδίδει σε μια «σκιώδη απαγόρευση».
Από την πλευρά της, η πορνοστάρ, Λάνα Σμολς, η οποία επίσης χρησιμοποιεί ψευδώνυμο, δήλωσε ότι η αλλαγή αυτή πιθανώς δεν έχει ουσιαστικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στη βιομηχανία του πορνό, που βασίζονται στην πλατφόρμα για να κατευθύνουν το κοινό είτε προς το OnlyFans είτε προς το PornHub. «Πάντα δημοσιεύαμε πορνό στο Twitter», δήλωσε η ίδια στη «Washington Post» και πρόσθεσε: «Αν αποσύρουν τη σκιώδη απαγόρευση για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι στον τομέα του σεξ να βγάλουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους, αυτό θα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες υποσχέσεις του X σχετικά με την κατάργηση των bots και την ελευθερία του λόγου, δεν περιμένω να αλλάξουν πολλά».