Φεύγοντας από το Twitter
Η εμφάνιση του Threads και η εξαφάνιση του X
Λέξεις: Στράτος Σαφιολέας, Διδάκτωρ Στρατηγικής Τεχνολογίας από το George Washington University
Στο Twitter μπήκα το 2008, διστακτικά. Δύο χρόνια μετά, το χρησιμοποιούσα σαν ένα καταπληκτικό εργαλείο επαγγελματικά, και σαν μέθοδο πληροφόρησης προσωπικά.
Στο Twitter συνομίλησα με κορυφαίους πολιτικούς με επικεφαλείς εταιρειών (η CEO της Yahoo έβαλε ένα μηχανικό να με καλέσει από το San Francisco στην Αθήνα Σαββατιάτικα, για μου ξεμπλοκάρει το yahoo e-mail μου). Διάσημοι δημοσιογράφοι αναπαρήγαγαν αναρτήσεις μου, και κάποιες ακτιβιστικές ενέργειες που ξεκινήσαμε με γνωστούς και άγνωστους έφεραν απρόσμενα, θετικά αποτελέσματα.
Ακόμα και σε προσωπικές καταστροφές που ήσαν άδικες βρήκα το δίκιο μου με την χρήση του Twitter, όταν η επιτυχία έμοιαζε απίθανη. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2016 υποχρέωσα μια πολυεθνική να με αποζημιώσει (και να πληρώσει και την αμοιβή του δικηγόρου μου), όταν μου έκλεψαν από γνωστό ξενοδοχείο της την τσάντα με την φωτογραφική μου μηχανή και τους φακούς όταν εργαζόμουν στο Rio De Janeiro της Βραζιλίας με την πόλη της Ρώμης για την διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων. (Η φωτογραφία ήταν το hobby μου).
Το 2022 ο Elon Musk αγόρασε το Twitter πληρώνοντας το εξωφρενικό νούμερο των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς καμμία επιχειρηματική λογική. (Στη πορεία προσπάθησε να αποσυρθεί από την συμφωνία που υπέγραψε, αλλά ο δικαστής του εξήγησε πως τα συμβόλαια ισχύουν ακόμα και για τους εξωφρενικά πλούσιους).
Αμέσως μόλις ανέλαβε ο Musk απέλυσε πάνω από τα 2/3 των εργαζόμενων μέσα σε λίγες ημέρες, και όλους όσους είχαν την ευθύνη για την ασφάλεια της πλατφόρμας. Το Twitter κατακλύστηκε από Ρωσικά bots και ακροδεξιά accounts, και από ρατσιστική και ομοφοβική ρητορική. Μετατράπηκε σε ένα αφόρητα τοξικό βούρκο, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μαζική έξοδος των διαφημιζόμενων εταιρειών.
Η πράξη του Musk δεν ερμηνεύεται με καθαρούς οικονομικούς ή και πολιτικούς όρους. Έχουν δωθεί μέχρι και ψυχιατρικές εξηγήσεις. Η πιο ωραία εξήγηση που διάβασα πάντως περιγράφει την πράξη του ως cultural vandalism: Ο Musk διέλυσε το Twitter μόνο επειδή αντλούσε ικανοποίηση από την αποπληξία που νοιώθαμε όλοι όσοι το χρησιμοποιούσαμε αποτελεσματικά τόσα χρόνια. Ο εγωπαθής νάρκισσος, με God complex, διέλυσε το Twitter, επειδή σαν κοινωνία του επιτρέψαμε να το κάνει.
Η ζωή όμως απεχθάνεται το κενό, και ίσως ο ακραίος καπιταλισμός μέσα στα αδιέξοδά του δίνει λύσεις: έτσι ο Mark Zuckerburg έστησε το Threads, μερικούς μήνες πριν, σχεδόν ως ένα αντίγραφο του Twitter (ο Elon Musk πρώτα τον απείλησε νομικά, και μετά απείλησε να τον πλακώσει στο ξύλο σε ένα ρινγκ μέσα – ο Zuckerburg του απάντησε “πού και πότε” …).
Η Ευρωπαϊκή Ένωση – που προηγείται πολύ της Αμερικής στα θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων – έβαλε όρους λειτουργίας, που καθυστέρησαν για μερικούς μήνες το Threads. Έτσι μόλις άνοιξε και στην Ελλάδα.
O Zuckerberg δεν είναι άγιος φυσικά. Και δεν είναι καθόλου ιδανικό να προστίθεται ακόμα μια πλατφόρμα σε αυτό το ασφυκτικό μονοπώλιο που έχει δημιουργήσει: Facebook, Instagram, WhatsApp και τώρα Threads.
Αλλά το Threads προσφέρει μια εναλλακτική
Αυτή τη στιγμή, έχει 100.000.000 χρήστες ημερησίων (το Twitter έχει 360.000.000 χρήστες ημερησίως). Η πρόβλεψη είναι πως στο πρώτο εξάμηνο το Twitter θα χάσει άλλους 30.000.000 χρήστες, ενώ στο τέλος του 2024 το Threads μπορεί να είναι η πρώτη παγκόσμια πλατφόρμα για συζήτηση.
Είναι πολύ κουραστικό να ξεκινάς από την αρχή.
Στο Twitter έφτασα τους 97.000 followers. H συντριπτική πλειοψηφία από το εξωτερικό, καθώς αποφάσισα εδώ και μια πενταετία πως πρέπει να περιορίσω την τοξικότητα στην ζωή μου και δεν γράφω εκεί για τα Ελληνικά πολιτικά θέματα. Τώρα θα φτάσω τους 1000 στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Όμως, το να περιορίσω σιγά-σιγά το Twitter θα είναι το ισοδύναμο του να φύγεις από μια κακοποιητική σχέση, όπου αλωνίζουν τα accounts που διακινούν την προπαγάνδα του Putin και του Trump. Δεν είναι απίθανο επίσης το Twitter να καταρεύσει και να διδάσκεται στα business schools σαν μια εμβληματική αποτυχία.
Στο Threads θα με βρείτε στο stratosathens.
Αν και στα Ελληνικά θα συνεχίσω να τα λέμε κυρίως εδώ, θα ήταν ωραία να συναντηθούμε και εκεί.