«Ήρθε το The Wall και τα γκρέμισε όλα» – Αντιδράσεις στο X για την ανάρτηση Δούκα περί Pink Floyd και αμορφωσιάς
Χαρακτήρισε έναν από τους πιο ιστορικούς δίσκους της ροκ μουσικής ως φορέα λαϊκισμού και αμορφωσιάς με τεράστια αρνητική επίδραση στην Ελλάδα
Μαζικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο δημοσιογράφος Προκόπης Δούκας και το σχόλιο για το εμβληματικό άλμπουμ των Pink Floyd, το «The Wall».
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο ένας από τους πιο ιστορικούς δίσκους της ροκ μουσικής, αποτελεί φορέα λαϊκισμού και αμορφωσιάς και έχει τεράστια αρνητική επίδραση στη χώρα μας.
«Το δε Wall, με τα αντιδραστικά «We don’t need no education» συνέβαλε τα μάλα στην αμορφωσιά των τελευταίων δεκαετιών», έγραψε αναλυτικά ο Προκόπης Δούκας.
Όπως ήταν λογικό η συγκεκριμένη παρέμβαση δέχτηκε δεκάδες επικρίσεις στα social media, πολλές από αυτές με διάθεση τρολαρίσματος, αναγκάζοντας τον δημοσιογράφο σβήσει την ανάρτηση.
Κάποιες από τις αντιδράσεις που καταγράφονται στο Χ
Ο Προκόπης Δούκας, Διευθυντής Προγράμματος Δημόσιας (ή κρατικής;) συχνότητας (Kosmos 93,6Fm) έγραψε τελικά το πιο αυτοεξευτελιστικό τουί του 2025.
Για όσους γνωρίζουμε βέβαια από μουσική και δεν είμαστε απλώς κρατικοδίαιτα παράσιτα, το“The Wall” δεν είναι εργαλείο αποβλάκωσης… pic.twitter.com/8cb6YwA98x
— Antonis (@antonis_clint) July 13, 2025
Όπως τα λέτε είναι, κυρ Προκόπη μου. Παρόλο που έγινε μία σοβαρή προσπάθεια εκμάθησης γραμματικής και συντακτικού μετά το “η προπαραλήγουσα ποτέ δεν περισπάται όταν η λήγουσα είναι μακρά”, ήρθε μετά το The Wall και τα κατέστρεψε όλα! pic.twitter.com/XqvOkNiRCN
— Liberté (@ell_liberte) July 12, 2025
”The Wall” των Pink Floyd Βαθύς συμβολισμός Αναφέρεται στην απομόνωση και την αποξένωση Κάθε τούβλο στο τείχος συμβολίζει μια τραυματική εμπειρία που συμβάλλει στην απομόνωση από την κοινωνία Με τον καιρό οι εμπειρίες συσσωρεύονται και χτίζουν ένα νοητό τείχος γύρω από το άτομο pic.twitter.com/C3vNfT3JEo
— Έλενα (@Despiri2000) July 13, 2025
Μιλήστε με έναν δεξιό για το the wall και θα δείτε ότι έχουν καταλάβει πως το τραγούδι είναι ενάντια στην μόρφωση. Είναι ηλίθιοι. Μην σας κάνει εντύπωση. pic.twitter.com/6kXDBM73mU
— Billy Butcher (@vpng13) July 12, 2025
Το δε Wall, με τα συμβατικά «Another brick in the wall» συνέβαλε τα μάλα στη επέκταση χρήσης A-block και γυψοσανίδας! pic.twitter.com/yEWAvJfYmf
— Κορνηλια-η-τσοπανα (@BlackSambucca81) July 13, 2025
Θ ε λ ε τ ε και ”The Wall”………αμορφωτοι,αεργοι,απλυτοι,ναυαγια,χρεπια !!!! pic.twitter.com/8azFm0Xyqo
— Λεμουριος (@blackmore_r) July 12, 2025
Άμα καταλαβαίνει κανείς το The Wall ως «προτροπή στην αμορφωσιά», μάλλον το εκπαιδευτικό σύστημα που καταγγέλλει το τραγούδι έκανε τη δουλειά του πολύ καλά. Με αυτά τα άτομα ασχολούμαστε.
— Tzela Delt@ 👩🎓🦉♐ (@TzelaDelt) July 12, 2025
Ο manager των Pink Floyd διαβάζει τους στίχους του The Wall και προσπαθεί να τους πείσει να τους αλλάξουν για να σώσει την ανθρωπότητα από την αμορφωσιά. Λονδίνο, 1978 pic.twitter.com/eF5dr51XVW
— Michaela Stathatou 🇬🇷 (@michaelstath) July 13, 2025
Ο άλλος άκουσε ένα από το πιο γνωστά και πολυσυζητημένα μουσικά έργα, το The Wall, και κατάλαβε ότι στρέφεται εναντίον της μόρφωσης. Με αυτούς έχουμε να κάνουμε και κάθε προσπάθεια διαλόγου είναι περιττή, είναι ντουβάρια με ψευδαισθήσεις αριστείας.
— Mpaountolino (@mpaountolino) July 12, 2025
Δευτέρα κάτι έχω Την Τρίτη δεν αντέχω Τετάρτη πώς βαριέμαι Την Πέμπτη δεν κρατιέμαι Παρασκευή πρωί λαλαλαλαλαλαλα Απ’ολες τις ημέρες η Κυριακή μ’αρεσει
Ποιο the wall, κύριοι, όλη τη ζημιά τα Στρουμφακια την έκαναν, ας είμαστε ειλικρινείς. Εκπαίδευση κ πενθήμερη εργασία γιοκ
— Hero Grigoraki (@herogrig) July 13, 2025
Η σελίδα στο Facebook Rock Κουλτούρα απάντησε στον δημοσιογράφο με μια εξαιρετικά εύστοχη ανάρτηση, τονίζοντας την πραγματική ουσία της δημιουργίας των Pink Floyd.
Αναλυτικά η ανάρτηση:
«Όλα ξεκίνησαν όταν πρόσφατα κάποιος είπε ότι το The Wall, με τα αντιδραστικά “We Don’t Need No Education”, συνέβαλε τα μάλα στην αμορφωσιά των τελευταίων δεκαετιών.
Δηλαδή άκουσε ένα από το πιο γνωστά και πολυσυζητημένα μουσικά έργα, το The Wall, και κατάλαβε ότι στρέφεται εναντίον της μόρφωσης. Μάλιστα!
Διαβάστε λίγο και τα παρακάτω για να γνωρίζετε κάποια πράγματα και να μην σας πιάνουν κορόϊδα ορισμένα “ντουβάρια” με ψευδαισθήσεις αριστείας.
Στο τραγούδι “Another Brick in the Wall (Part II)” και ειδικά η γραμμή “We don’t need no education” δεν είναι επίθεση στην εκπαίδευση καθεαυτή, αλλά:
- Κριτική στο αυταρχικό, καταπιεστικό εκπαιδευτικό σύστημα της εποχής — ειδικά στην Αγγλία της δεκαετίας του ’50 και ’60, όπου οι μαθητές υπέφεραν από ανελαστικούς κανόνες, καταστολή της δημιουργικότητας και ακόμα και σωματική τιμωρία.
- Ο διπλός αρνητισμός (“don’t need no”) ήταν σκόπιμα ανορθόγραφος για να τονίσει την ειρωνεία — δείχνοντας πως το εκπαιδευτικό σύστημα “παρήγαγε” παιδιά που μιλούν ανορθόγραφα και μηχανικά, σαν προϊόντα ενός εργοστασίου.
- Ολόκληρο το The Wall είναι μια καλλιτεχνική εξερεύνηση της απομόνωσης, της καταπίεσης, του τραύματος και της ψυχολογικής αποσύνθεσης. Το σχολείο παρουσιάζεται ως ένα από τα “τούβλα στον τοίχο” που ο αφηγητής χτίζει γύρω από τον εαυτό του.
- Άρα… Το τραγούδι δεν προωθεί την αμορφωσιά, ούτε ευθύνεται για την εκπαιδευτική κρίση (αν υπάρχει). Αντίθετα, μας καλεί να σκεφτούμε!!