Περισσότεροι από 140 συντονιστές περιεχομένου του Facebook διαγνώστηκαν με σοβαρή διαταραχή μετατραυματικού στρες

Η υπόθεση ρίχνει φως στο ανθρώπινο κόστος της έκρηξης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια

Parallaxi
περισσότεροι-από-140-συντονιστές-περιεχ-933058
Parallaxi

Περισσότεροι από 140 συντονιστές περιεχομένου του Facebook έχουν διαγνωστεί με σοβαρή διαταραχή μετατραυματικού στρες που προκλήθηκε από την έκθεση σε γραφικό περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης -συμπεριλαμβανομένων φόνων, αυτοκτονιών, σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και τρομοκρατίας- αποκαλύπτει ο Guardian.

Οι συντονιστές περιεχομένου εργάζονταν οκτώ έως 10 ώρες ημερησίως σε μια εγκατάσταση στην Κένυα για μια εταιρεία που είχε συμβληθεί με την εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης και διαπιστώθηκε ότι πάσχουν από μετατραυματικό στρες (PTSD), γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD) και μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD), από τον Δρ Ian Kanyanya, επικεφαλής των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο Εθνικό Νοσοκομείο Kenyatta στο Ναϊρόμπι.

Οι μαζικές διαγνώσεις έγιναν στο πλαίσιο της αγωγής που υποβάλλεται κατά της μητρικής εταιρείας του Facebook, Meta, και της Samasource Kenya, μιας εταιρείας εξωτερικής ανάθεσης που εκτελούσε τον συντονισμό περιεχομένου για τη Meta χρησιμοποιώντας εργαζόμενους από όλη την Αφρική. Οι εικόνες και τα βίντεο, συμπεριλαμβανομένων της νεκροφιλίας, της κτηνοβασίας και του αυτοτραυματισμού, προκάλεσαν σε ορισμένους συντονιστές λιποθυμία, εμετό, κραυγές και τρέξιμο από τα γραφεία τους, υποστηρίζουν οι καταθέσεις.

Η υπόθεση ρίχνει φως στο ανθρώπινο κόστος της έκρηξης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια, η οποία απαιτεί όλο και περισσότερη διαμόρφωση περιεχομένου, συχνά σε ορισμένα από τα φτωχότερα μέρη του κόσμου, για την προστασία των χρηστών από το χειρότερο υλικό που κάποιοι αναρτούν.

Τουλάχιστον 40 από τους συντονιστές της υπόθεσης έκαναν κατάχρηση αλκοόλ, ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένων της κάνναβης, της κοκαΐνης και των αμφεταμινών, και φαρμάκων όπως υπνωτικά χάπια. Ορισμένοι ανέφεραν τη διάλυση του γάμου τους και την κατάρρευση της επιθυμίας για σεξουαλική οικειότητα και την απώλεια της σύνδεσης με τις οικογένειές τους. Κάποιοι των οποίων η δουλειά ήταν να αφαιρούν βίντεο που είχαν ανεβάσει τρομοκρατικές και επαναστατικές ομάδες φοβόντουσαν ότι παρακολουθούνταν και στοχοποιούνταν και ότι αν επέστρεφαν στην πατρίδα τους θα τους κυνηγούσαν και θα τους σκότωναν.

Το Facebook και άλλες μεγάλες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης και τεχνητής νοημοσύνης βασίζονται σε «στρατιές» συντονιστών περιεχομένου για να αφαιρούν αναρτήσεις που παραβιάζουν τα πρότυπα της κοινότητάς τους και να εκπαιδεύουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να κάνουν το ίδιο. Οι συντονιστές από την Κένυα και άλλες αφρικανικές χώρες είχαν αναλάβει από το 2019 έως το 2023 να ελέγχουν αναρτήσεις που προέρχονταν από την Αφρική και στη γλώσσα τους, αλλά πληρώνονταν οκτώ φορές λιγότερο από τους συναδέλφους τους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα συνοδευτικά έγγραφα της αγωγής.

Οι ιατρικές εκθέσεις που κατατέθηκαν στο δικαστήριο απασχόλησης και εργασιακών σχέσεων στο Ναϊρόμπι και τις οποίες είδε ο Guardian δίνουν μια φρικτή εικόνα της εργασιακής ζωής μέσα στις εγκαταστάσεις της Meta, όπου οι εργαζόμενοι τροφοδοτούνταν με συνεχή ροή εικόνων προς έλεγχο σε έναν ψυχρό χώρο που μοιάζει με αποθήκη, κάτω από έντονα φώτα και με την εργασιακή τους δραστηριότητα να παρακολουθείται λεπτό προς λεπτό.

Σχεδόν 190 συντονιστές υποβάλλουν την πολύπλευρη αγωγή που περιλαμβάνει ισχυρισμούς για σκόπιμη πρόκληση ψυχικής βλάβης, αθέμιτες εργασιακές πρακτικές, εμπορία ανθρώπων και σύγχρονη δουλεία και παράνομη απόλυση.

Και οι 144 που εξετάστηκαν από την Kanyanya βρέθηκαν να έχουν μετατραυματικό στρες (PTSD), γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD) και μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD) με σοβαρά ή εξαιρετικά σοβαρά συμπτώματα PTSD στο 81% των περιπτώσεων, ως επί το πλείστον τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την αποχώρησή τους.

Η Meta και η Samasource αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις αξιώσεις λόγω της δικαστικής διαδικασίας.

Με ψυχικά τραύματα το σύνολο των συντονιστών περιεχομένου του Facebook

Η Μάρθα Νταρκ, ιδρύτρια και εκτελεστική διευθύντρια της Foxglove, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που υποστήριξε τη δικαστική υπόθεση, δήλωσε: «Τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα: ο συντονισμός του Facebook είναι μια επικίνδυνη εργασία που προκαλεί ισόβια μετατραυματική διαταραχή σχεδόν σε όλους όσοι τον συντονίζουν.

«Στην Κένυα, τραυμάτισε το 100% των εκατοντάδων πρώην συντονιστών που εξετάστηκαν για PTSD … Σε οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία, αν ανακαλύπταμε ότι το 100% των εργαζομένων στην ασφάλεια διαγιγνώσκονται με ασθένεια που προκαλείται από την εργασία τους, οι υπεύθυνοι θα αναγκάζονταν να παραιτηθούν και θα αντιμετώπιζαν τις νομικές συνέπειες για μαζικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ανθρώπων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Foxglove στηρίζει αυτούς τους γενναίους εργαζόμενους για να αναζητήσουν δικαιοσύνη από τα δικαστήρια».

Σύμφωνα με τις καταθέσεις στην υπόθεση του Ναϊρόμπι, ο Kanyanya κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κύρια αιτία των καταστάσεων ψυχικής υγείας μεταξύ των 144 ατόμων ήταν η εργασία τους ως συντονιστές περιεχομένου του Facebook, καθώς «αντιμετώπιζαν καθημερινά γραφικό περιεχόμενο, το οποίο περιελάμβανε βίντεο με φρικιαστικές δολοφονίες, αυτοτραυματισμούς, αυτοκτονίες, απόπειρες αυτοκτονίας, σεξουαλική βία, ρητό σεξουαλικό περιεχόμενο, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, φρικτές βίαιες ενέργειες, για να αναφέρουμε μόνο μερικές».

Τέσσερις από τους συντονιστές έπασχαν από τρυποφοβία, μια αποστροφή ή φόβο για τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα μικρών οπών ή εξογκωμάτων που μπορεί να προκαλέσουν έντονο άγχος. Για ορισμένους, η κατάσταση αναπτύχθηκε βλέποντας τρύπες σε πτώματα που αποσυντίθενται ενώ εργάζονταν σε περιεχόμενο του Facebook.

Ο συντονισμός και το σχετικό έργο της επισήμανσης περιεχομένου είναι συχνά κρυφά μέρη της τεχνολογικής έκρηξης. Παρόμοιες, αλλά λιγότερο τραυματικές, διευθετήσεις γίνονται για εξωτερικούς συνεργάτες που μαρκάρουν μαζικά εικόνες καθημερινών πραγμάτων, όπως έπιπλα του δρόμου, σαλόνια και σκηνές δρόμων, ώστε τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν σχεδιαστεί στην Καλιφόρνια να γνωρίζουν τι βλέπουν.

Η Meta δήλωσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την υποστήριξη των κριτών περιεχομένου. Οι συμβάσεις με τους τρίτους συντονιστές περιεχομένου στο Facebook και το Instagram περιγράφουν λεπτομερώς τις προσδοκίες σχετικά με τη συμβουλευτική, την εκπαίδευση και την επί τόπου υποστήριξη όλο το εικοσιτετράωρο και την πρόσβαση σε ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη. Η Meta δήλωσε ότι η αμοιβή ήταν πάνω από τα πρότυπα του κλάδου στις αγορές όπου δραστηριοποιούνταν και ότι χρησιμοποιούσε τεχνικές όπως θόλωση, σίγαση ήχων και απόδοση σε μονοχρωμία για να περιορίσει την έκθεση σε γραφικό υλικό για τα άτομα που εξέταζαν περιεχόμενο στις δύο πλατφόρμες.

Πηγη – Guardian / lifo

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα