Το τρολ της Gen Ζ: Τελικά είναι τόσο uncool οι millennials;
Πόσο εύκολο είναι να ορίσεις κάτι ως «cool» ;
Η Generation Z κοροϊδεύει τα πάντα. Από τις κοντές κάλτσες και τα «mom jeans» μέχρι τον τρόπο που βγάζει κανείς selfies.
Ένας ταλαιπωρημένος millennial αναρωτιέται: πώς φτάσαμε ως εδώ;
Το δικαίωμα της στον γυμνό αστράγαλο είναι, τελικά, είναι κάτι για το οποίο η Natalie Ormond έχει πολύ ισχυρή άποψη. Αυτή η millennial, απλώς δεν μπορεί – και δεν πρόκειται – να καταλάβει τη λατρεία της Generation Z για τις κάλτσες μέχρι τη γάμπα, φορεμένες πάνω από κολάν γυμναστηρίου ή με γυμνά πόδια, να ανεβαίνουν προκλητικά πάνω από τον αστράγαλο. «Στηρίζω φουλ τις χαμηλές κάλτσες και δεν αλλάζω», λέει η 43χρονη. «Όσο πιο αόρατη η κάλτσα, τόσο το καλύτερο».
Η προτίμηση στις κάλτσες που δεν φαίνονται μέσα από χαμηλά sneakers είναι μόνο ένας από τους λόγους για τους οποίους οι millennials – δηλαδή οι γεννημένοι μεταξύ 1981 και 1996 – θεωρούνται πλέον απελπιστικά εκτός μόδας από την επόμενη γενιά: τη Generation Z, γνωστή και ως zoomers ή zillennials.
Σύμφωνα με αμέτρητα βίντεο στο TikTok, άλλα σημεία χλευασμού για τη γενιά που πρώτη ανέδειξε τα social media, το «millennial pink» και τα pumpkin spice lattes, είναι η επιλογή των τζιν τους (τα skinny και mom jeans έχουν φύγει, τα φαρδιά χαμηλοκάβαλα τζιν είναι στη μόδα), η εμμονή με το avocado toast (η Gen Z προτιμά το matcha), η υπερβολική χρήση του emoji με το γέλιο και τα δάκρυα (για έναν zoomer, το emoji με τη νεκροκεφαλή δείχνει ότι κάτι είναι αστείο – π.χ. «πεθαίνω στα γέλια»), και τέλος το λεγόμενο «millennial pause»: μια μικρή παύση στην αρχή κάθε βίντεο ή ηχητικού, καθώς – και ναι, αυτό πραγματικά τους κάνει να φαίνονται… αρχαίοι – θέλουν να βεβαιωθούν ότι η συσκευή όντως γράφει.
Οι millennials, που τείνουν να αυτοσαρκάζονται, συνήθως συμμετέχουν στον χαβαλέ, κάνοντας χιούμορ εις βάρος τους με hashtags όπως #millennialsoftiktok.
Όλα αυτά οδηγούν στο εξής συμπέρασμα: τα τελευταία χρόνια, οι millennials — οι πρώην «ψαγμένοι» νέοι που κάποτε έμοιαζαν να είναι στην αιχμή της μόδας και της τεχνολογίας σε σύγκριση με τους «ξεπερασμένους» baby boomers και τη σχετικά άχρωμη Generation X — έχουν γίνει, ε, κάπως… cringe.
Η δημοσιογράφος της Guardian που έκανε το ρεπορταζ παραδέχεται πως και η ίδια γεννημένη το 1991, θυμάται τον κόσμο πριν κυριαρχήσει η τεχνολογία: «δεν απέκτησα κινητό (και εννοώ απλό κινητό, όχι smartphone) μέχρι την τελευταία τάξη του λυκείου· δεν ήμουν στο Facebook — τότε ένα κοινωνικό δίκτυο που ήταν γεμάτο από φίλους μου, όχι από τις μαμάδες των φίλων μου — πριν μπω στο λύκειο· και θυμάμαι την εποχή που το Netflix έστελνε ακόμα DVD με το ταχυδρομείο. Αλλά το να είσαι millennial δεν ήταν ποτέ εύκολο. Μας έχουν αποκαλέσει τεμπέληδες, κακομαθημένους και υπερευαίσθητους. Οι μεγαλύτερες γενιές αγνοούν συνήθως την πραγματικότητα των στάσιμων μισθών, των φοιτητικών δανείων και των αυξανόμενων τιμών των κατοικιών, και κατηγορούν τις – υποτίθεται – κακές οικονομικές μας συνήθειες και την αγάπη μας για το brunch ως λόγο που δεν μπορούμε να αγοράσουμε σπίτι».
Παραδέχεται ότι το να ανήκεις σε μια γενιά που ένιωθε τόσο προοδευτική σε σχέση με τις προηγούμενες, που γεφύρωνε τον κόσμο του αναλογικού με τον ψηφιακό, ήταν κάτι σημαντικό– και ναι, είναι πραγματικό σοκ να ξυπνάς ένα πρωί και να συνειδητοποιείς ότι… σε ξεπέρασαν.
Κάποιοι millennials σφίγγουν τα δόντια και αρνούνται να αποδεχτούν το νέο τους status. Η 37χρονη Lily Saujani το παίρνει ιδιαίτερα προσωπικά. «Είναι γελοίο. Μας κρίνει η νεότερη γενιά που νομίζει ότι έχει εφεύρει τα πάντα», λέει. «Αλλά στην πραγματικότητα, απλώς φοράνε αυτά που φορούσαμε εμείς στα εφηβικά μας χρόνια».
Η Saujani λέει ότι ένιωσε για πρώτη φορά «εκτός φάσης» όταν έκανε scroll στο TikTok (μια εφαρμογή που, παρεμπιπτόντως, δημιουργήθηκε από millennial) και είδε ότι όποιος γεννήθηκε πριν το 1992 θεωρείται… γέρος. «Υπάρχει σίγουρα ένας κρυφός – αλλά και μερικές φορές φανερός – ανταγωνισμός ανάμεσα στις γενιές στο TikTok. Και ναι, νιώθω μεγάλη όταν το χρησιμοποιώ», λέει, πριν προσθέσει, με έναν εντελώς millennial τρόπο, «Αλλά τα σκυλιά μου έχουν γίνει viral μερικές φορές».
Στην πραγματικότητα, μεγάλο μέρος της αγανάκτησης που προκαλεί το τρολάρισμα της Gen Z έχει να κάνει με την αίσθηση ότι η νεότερη γενιά απλώς καβαλάει το κύμα που είχαν δημιουργήσει οι millennials.
«Εμείς ανοίξαμε τον δρόμο για να “σκίζει” η Gen Z στο TikTok, με τα άθλια προφίλ μας στο Myspace και τα ατελείωτα MSN chats από τα δωμάτια των φοιτητικών εστιών», λέει η 41χρονη Lizzie Cernik, που πιστεύει ότι οι millennials έχουν ισχυρή εργασιακή ηθική και είναι «σκληρά καρύδια».
Αλλά πότε ακριβώς έγινε αυτή η ξεκάθαρη μετάβαση από το «cool» στο «cringe»;
Η Cernik υποστηρίζει ότι το σημείο καμπής ήταν η πανδημία. «Πολλοί μεγαλύτεροι millennials (κι εγώ μέσα σ’ αυτούς) πλησιάζαμε στο τέλος της πάρτι φάσης μας γύρω στην περίοδο του lockdown», λέει. «Η πανδημία το επιτάχυνε αυτό, και όταν βγήκαμε από την καραντίνα, η Gen Z είχε ήδη καταλάβει την πολιτιστική σκηνή της μόδας με νέες τάσεις».
Η beauty editor και influencer Laura Pearson – η οποία είναι 40 αλλά λέει ότι δεν νιώθει πάνω από 25 – συμφωνεί, λέγοντας πως παρατήρησε μια στροφή στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της Covid. «Το ίντερνετ ήταν κάποτε “ο χώρος μου” και ξαφνικά υπήρχε ένα κύμα νέων ανθρώπων, χωρίς εμπειρία ή αξιοπιστία, που κατάφερναν να χτίσουν καριέρες στο Instagram και το TikTok». Παρ’ όλα αυτά, η Pearson, η οποία λέει ότι διατηρεί τη φρεσκάδα της κάνοντας παρέα με άτομα της Gen Z, αρνείται να την ορίζει μια λέξη. «Αν κάποιος ντρέπεται που τον λένε millennial, τότε δίνει σε μια λέξη υπερβολικά μεγάλη δύναμη».
Φυσικά, το «κράξιμο» μεταξύ γενεών δεν είναι κάτι καινούργιο – θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι άλλο ένα πράγμα που επινόησαν οι ίδιοι οι millennials, όταν στα τέλη της δεκαετίας του 2010 καθιέρωσαν τη φράση «OK boomer» για να απορρίψουν τις απόψεις των baby boomers. Όμως, αναπόφευκτα, αυτός ο τελευταίος «γενεαλογικός πόλεμος», που διεξάγεται μεταξύ των δύο πιο εξοικειωμένων με το διαδίκτυο γενεών, έχει πεδίο μάχης απολύτως δημόσιο και αυτό είναι το ίντερνετ.
Η Dr Carolina Are, ερευνήτρια κοινωνικών δικτύων στο Κέντρο Ψηφιακών Πολιτών του Πανεπιστημίου Northumbria, λέει πως οι περισσότερες συζητήσεις της Gen Z για το πόσο «εκτός» είναι οι millennials συμβαίνουν στο διαδίκτυο. Η ίδια, millennial κι αυτή, υποστηρίζει πως αυτό που κάνει συχνά τους millennials να φαίνονται «ντεμοντέ» στα μάτια των νεότερων είναι οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι δύο γενιές σχετίζονται με την ψηφιακή τους παρουσία.
«Το να υπάρχουμε στο διαίκτυο σημαίνει πάντα ότι μεσολαβούμε μέσα από μια εφαρμογή ή μια πλατφόρμα, κάτι που κάνει την αυθεντικότητα δύσκολη — ακόμη κι όταν κάποιος δηλώνει “χωρίς φίλτρο”», εξηγεί. «Οι millennials πέρασαν χρόνια καλλωπίζοντας τα προφίλ τους και επιμελούμενοι ένα αισθητικά άρτιο προφίλ, δείχνοντας μόνο τις καλύτερες στιγμές τους και προσέχοντας την ψηφιακή τους εικόνα. Η Gen Z, αντίθετα, έχει καταλήξει σε μια αισθητική που είναι πιο χαλαρή, ατημέλητη και “χαοτική”. Μερικές από αυτές τις τάσεις είναι πράγματι ενδιαφέρουσες – για παράδειγμα το “goblin mode”, που απορρίπτει κάθε είδους τελειοποίηση. Ωστόσο, δεν παύουν να είναι κι αυτές μια αισθητική επιλογή, και θα ήταν ανειλικρινές να πούμε πως δεν υπάρχει στόχος πίσω από αυτή — άλλωστε, το content creation είναι πλέον ένα επικερδές επάγγελμα και φιλοδοξία ακόμα και για τη Gen Z».
Η δημοσιογράφος σχολιάζει πως όταν απευθύνεται στους αδελφούς και στους φίλους τους, μέλη της Gen Z, για δει γιατί θεωρούν τους millenials παλιομοδίτικους, σαν απάντηση πήρε αρχικά ο τρόπος που επιμελούνται την εικόνα τους, ο τρόπος που θα βγάλουν σέλφι – με μπροστινή κάμερα και με γωνία από πάνω στο πρόσωπο του φωτογράφου. Η Gen Z, φαίνεται να προτιμά την πίσω κάμερα και την λήψη με το κουμπί της έντασης και με φακό 0.5x για ευρυγώνια λήψη, ώστε το χέρι του φωτογράφου να φαίνεται παραμορφωμένο και τεράστιο κάτω στο κάδρο.
Ενώ οι σέλφι των millennials έχουν μια συγκεκριμένη «γυαλάδα» — μια γρήγορη ματιά στο δικό μου άλμπουμ, λέει η ρεπόρτερ, δείχνει εμένα και τις φίλες μου να σκύβουμε προς την κάμερα, με ποτό στο χέρι, άκαμπτες, ακίνητες και ελαφρώς αμήχανες, κοιτάζοντας το πρόσωπό μας — οι φωτογραφίες της νεότερης γενιάς μοιάζουν πιο χαρούμενες, πιο αυθόρμητες, πιο γεμάτες αυτοπεποίθηση και επίτηδες, λιγότερο κολακευτικές. Επιπλέον, το γεγονός ότι εμείς εξακολουθούμε να βγάζουμε selfies με κάθε αφορμή αποκαλύπτει κάτι ακόμα βαθύτερα «όχι cool» για τους millennials.
«Οι χρήστες της Gen Z φαίνεται να αγκαλιάζουν περισσότερο το χάος του κόσμου μας, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζουν καλά τους κινδύνους των social media», λέει η ερευνήτρια. «Το ότι οι millennials μπορεί ακόμα να ανεβάζουν συχνά, να νοιάζονται για το πώς φαίνονται, ή να προσπαθούν να διατηρούν μια επαγγελματική ή επιμελημένη εικόνα, μπορεί να τους κάνει να φαίνονται εκτός εποχής στα μάτια των νεότερων»
Μία millennial που πραγματικά δεν ενδιαφέρεται — και που, κατά τη γνώμη αυτής της, είναι ανέμελα και αβίαστα cool — είναι η δημοσιογράφος πολιτιστικών θεμάτων και συγγραφέας Daisy Jones, 32 ετών.
Η Jones, που σπούδασε στο Goldsmiths και γράφει για τη Vogue, δεν έχει ούτε μια σέλφι από brunch ούτε φωτογραφία χαριτωμένου σκύλου στο προφίλ της στο Instagram — από το 2019, έχει ανεβάσει μόλις 27 δημοσιεύσεις.
«Προσωπικά πιστεύω ότι το “cool” δεν έρχεται από το να προσπαθείς πολύ ή να σε νοιάζει υπερβολικά», λέει. «Το να είσαι συνέχεια κολλημένος με το τι είναι στη μόδα, πώς φαίνεσαι ή αν δείχνεις cringe ή όχι, εμένα δεν με συγκινεί ιδιαίτερα. Επίσης, δεν παίρνω ποτέ στιλιστικές συμβουλές — ή οποιουδήποτε είδους συμβουλές βασικά — από το TikTok». Προσθέτει ότι, δεδομένου πως οι ακόλουθοί της είναι περίπου στην ηλικία της, έχουν κοινές πολιτισμικές αναφορές. «Θα ήταν κάπως περίεργο αν ξαφνικά άρχιζα να φέρομαι και να ντύνομαι σαν 19χρονη ή να προσποιούμαι ότι δεν θυμάμαι το LimeWire ή την 11η Σεπτεμβρίου». Το μόνο πράγμα που την ενοχλεί κάπως στη νεότερη γενιά είναι το ότι νομίζουν πως ήταν οι πρώτοι που μεγάλωσαν με διαδίκτυο- «Δεν μάζευα, ξέρω ’γω, κάστανα στα 12 μου», λέει. «Ήμουν στο Myspace».
Στην πραγματικότητα, είναι σχεδόν αδύνατον να ορίσεις τι είναι «cool» — αυτό που είναι cool για κάποιον δεν είναι απαραίτητα cool για κάποιον άλλο. Ίσως, λοιπόν, υπάρχει ελπίδα για τους κατά κόρον κοροϊδευόμενους millennials. Αν εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε cool, έχει σημασία τι λέει κανείς άλλος; Ίσως να πρέπει όλοι να γίνουμε λίγο σαν την Ormond και να φοράμε χαμηλές κάλτσες, αν έτσι θέλουμε. «Όσο μεγαλώνεις, σε νοιάζει λιγότερο και αποκτάς πιο καθαρή εικόνα του ποιος είσαι», όπως λέει.
«Και αυτό, μάλλον, είναι το πιο cool πράγμα στο να είσαι millennial αυτή τη στιγμή».
Πηγή: The Guardian