Η Σουάμιτζι μιλάει για το Φεστιβάλ Γιόγκα Θεσσαλονίκης

Η Σατυανάντα Γιόγκα σας προσκαλεί σε ένα πολυθεματικό Φεστιβάλ Γιόγκα, και η Parallaxi μιλάει στην κύρια ομιλήτριά του.

Parallaxi
η-σουάμιτζι-μιλάει-για-το-φεστιβάλ-γιό-65336
Parallaxi

S 4 Interview

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015 στο Λιμάνι, θα διεξαχθεί ένα πολυθεματικό Φεστιβάλ Γιόγκα, που οργανώνεται από κέντρα και δασκάλους της Σατυανάντα γιόγκα της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Garuda Hellas. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει εργαστήρια με εφαρμογές της γιόγκα στους διάφορους τομείς της καθημερινότητας, ενώ θα κορυφωθεί με διάλεξη της Σουάμι Σιβαμούρτι με θέμα «Γνώθι σαυτόν: To κλειδί για μία πλήρη ζωή». Την ρωτήσαμε και μας απάντησε για τον θεσμό της γιόγκα.

Τι είναι η γιόγκα;

Η λέξη γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη ‘Yug’ που σημαίνει ένωση και είναι η τέχνη και η επιστήμη του απλού τρόπου ζωής και του υψηλού τρόπου σκέψης.

Η γιόγκα είναι πανάρχαια, παγκόσμια κουλτούρα μέσω της οποίας μπορεί κάποιος να ξεπεράσει τους προσωπικούς του περιορισμούς, να επιφέρει αρμονία και ισορροπία στο σώμα, στο νου και στο πνεύμα και να αφυπνίσει το λανθάνον δυναμικό μέσα του.

Είναι πανάρχαια γιατί δεν μπορούμε με ακρίβεια να προσδιορίσουμε πότε πρωτοεμφανίστηκε, οι ρίζες της γιόγκα χάνονται στα βάθη των αιώνων, πάνω από 5000 πχ.

Είναι παγκόσμια κληρονομιά γιατί υπάρχουν αποδείξεις ότι έχει ασκηθεί από πολιτισμούς του αρχαίου κόσμου σε διάφορα μέρη του πλανήτη πχ. Λατική Αμερική, Ευρώπη, Αφρική και άλλα μέρη. Η γιόγκα δεν είναι αποκλειστικά Ινδική απλά η Ινδία κατάφερε να κρατήσει την παράδοση της γιόγκα ζωντανή μέχρι σήμερα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα γνωρίζουν ότι η γιόγκα έχει να κάνει με σωματικές ασκήσεις, τεχνικές αναπνοής, χαλάρωση και διαλογισμό. Σαφώς και όλα αυτά είναι θεμελιώδους σημασίας ως προς τον τρόπο που λειτουργεί η γιόγκα, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα στη γιόγκα.

Όταν κάποιος αρχίζει να κάνει τακτικά μαθήματα γιόγκα σ’ ένα κέντρο γιόγκα, στην αρχή τα πρώτα πράγματα που παρατηρεί να του συμβαίνουν είναι η ανάπτυξη της καλής υγείας, της ζωτικότητας και της ευεξίας και η απομάκρυνση της έντασης, και του άγχους στο φυσικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο.

Η γιόγκα αρχίζει να περνά από τους εβδομαδιαίους κύκλους στην καθημερινή ζωή και γίνεται μέρος μιας διαδικασίας μετασχηματισμού της προσωπικότητάς μας.

‘Ετσι, μεταφέρουμε τη γιόγκα στον τρόπο ζωής μας και αρχίζουμε να ζούμε πιο συνειδητά. Γινόμαστε πιο ικανοί να διατηρούμε την εσωτερική μας ισορροπία σε αντίξοες καταστάσεις, να διαχειριζόμαστε πιο αποτελεσματικά τα ανεβοκατεβάσματα της ζωής και τις προκλήσεις της καθημερινότητας και γενικά να ζούμε πιο δημιουργικά, θετικά, με μεγαλύτερη αισιοδοξία και πνευματικότητα ενισχύοντας την εσωτερική και εξωτερική αρμονία και ισορροπία μας.

Και για κάποιον που θα ήθελε να εμβαθύνει στη πρακτική της γιόγκα, τότε είναι δυνατόν να αρχίσει να αφυπνίζει το λανθάνον δυναμικό του, που κορυφώνεται στο τελικό στόχο της γιόγκα, στην ανακάλυψη του αληθινού μας Εαυτού.

Κλάδοι της γιόγκα. Τι κλάδους της γιόγκα διδάσκετε εσείς, Σουάμτζι;

Η Σατυανάντα Γιόγκα που διδάσκω είναι ένα σύστημα που αναπτύχτηκε από τον Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι και μία σειρά δασκάλων της παράδοσής μας και ενσωματώνει πρακτικές από όλους τους κλάδους της γιόγκα που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία παράδοση.

Επιγραμματικά μπορούμε να αναφέρουμε κάποιους από αυτούς:

Xάθα Γιόγκα – για την καλύτερη φυσική υγεία και καθώς επιδρά στο ενεργειακό μας σώμα, εξισορροπεί τις ροές της ενέργειας στο σώμα και κατά συνέπεια οδηγεί σε «νου υγιή εν σώματι υγιή!».

Ράτζα Γιόγκα – για την καλύτερη νοητική υγεία και ισορροπία. Eίναι γνωστή σαν το βασιλικό μονοπάτι της γιόγκα, η γιόγκα του διαλογισμού, το εσωτερικό ταξίδι μέσα στο νου.

Μπάκτι Γιόγκα – για την θετικότερη έκφραση των συναισθημάτων μας, την εκλέπτυνση και ανάπτυξη της συναισθηματικής μας προσωπικότητας. Εξαγνίζει και αφυπνίζει τις ποιότητες της καρδιάς.

Κάρμα Γιόγκα – Η γιόγκα της αποτελεσματικότητας στην δράση της δράσης με επίγνωση που μας αποκαλύπτει τους προγραμματισμούς του νου, βάση των οποίων δρούμε ή αντιδρούμε. Είναι η γιόγκα του δυναμικού διαλογισμού.

Νάντα Γιόγκα – η γιόγκα του ήχου, που χρησιμοποιεί ήχους με θετικές επιδράσεις στο σώμα και το νου.

Γκυάνα Γιόγκα – η γιόγκα της γνώσης που μέσω της διερεύνησης μας οδηγεί από την διάνοια στην διαίσθηση και την εσωτερική μας φύση.

Υπάρχουν και άλλοι κλάδοι της γιόγκα. Όλοι οι διαφορετικοί κλάδοι της γιόγκα έχουν σαν στόχο την εναρμόνιση των διαφορετικών πτυχών της προσωπικότητάς μας.

Αυτό που έχει να κάνει κανείς είναι να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα εργαλεία μέσα από τους διάφορους κλάδους της γιόγκα για να εξισορροπήσει την καρδιά (συναισθήματα), το κεφάλι (σκέψεις) και τα χέρια (δράσεις), προκειμένου να βρει μια θετική και δημιουργική έκφραση, για όλες τις πλευρές της προσωπικότητας του.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έξαρση των ψυχοσωματικών ασθενειών. Μπορεί η γιόγκα να βοηθήσει;

Σύμφωνα με τη γιογκική αντίληψη, η ασθένεια είναι μία κατάσταση που βιώνεται στο σώμα, αλλά υπάρχει μέσα στο νου.

Η αρρώστια πολλές φορές ενυπάρχει βαθύτερα μέσα μας, δεν είμαστε όμως αρκετά ευαίσθητοι να την αντιληφθούμε εκεί, κι έτσι τη βιώνουμε στο σώμα μέσω του νου και των αισθήσεων.

Τις χρόνιες και τις εξ ιδιοσυγκρασίας ασθένειες μπορούμε να τις χειριστούμε αποτελεσματικά με τις πρακτικές της Χάθα Γιόγκα. Όταν όμως η αιτία βρίσκεται πολύ βαθιά, είναι αναγκαίο, παράλληλα με τη Χάθα Γιόγκα, να υιοθετηθούν και τεχνικές διαλογισμού. Ασθένειες, όπως ο καρκίνος, γεννώνται μέσα στο νου, εκδηλώνονται όμως στο σώμα, ύστερα από μεγάλη χρονική περίοδο.

Άτομα που υπέφεραν επί είκοσι πέντε χρόνια από ασθένειες, όπως το άσθμα ή ο διαβήτης και άλλες ασθένειες, δείχνουν μεγάλη βελτίωση μετά από δεκαπέντε με είκοσι μέρες γιογκικής αγωγής. Πολλοί νομίζουν ότι αυτό είναι θαύμα, ο λόγος όμως που οι πρακτικές αυτές είναι τόσο ισχυρές, είναι ότι λειτουργούν τόσο στο σώμα όσο και στο νου, όπου και ξεριζώνουν την πραγματική αιτία της ασθένειας.

Επειδή οι ασθένειες είναι δυνατόν να αποτελούν ταυτόχρονα εκδήλωση νοητικών και σωματικών αιτιών, είναι καλύτερα οι τεχνικές της Χάθα Γιόγκα να συνδυάζονται με αυτές του διαλογισμού. Ένα άτομο είναι δυνατό να υποφέρει από άσθμα επειδή δεν του ταιριάζει το κλίμα στο οποίο ζει, κι έχει αναπτύξει κάποια αλλεργία, η οποία καταλήγει σε άσθμα, μπορεί όμως να έχει ταυτόχρονα διάφορα καταπιεσμένα στοιχεία μέσα στο νου του, τα οποία μεταφέρει από την παιδική του ηλικία, κι αυτά να αποτελούν την ουσιαστική αιτία της δυστυχίας του.

Τι μπορεί να περιμένει κανείς από τις πρακτικές της γιόγκα;

Το σύστημα της Σατυανάντα Γιόγκα απευθύνεται σε ολόκληρη την προσωπικότητα του ατόμου, όχι μόνο το σώμα. Εάν, λοιπόν, ασκείται κανείς συστηματικά στη Σατυανάντα Γιόγκα μπορεί να επιτύχει την ισορροπία ανάμεσα στη διάνοια (κεφάλι), τα συναισθήματα (καρδιά), και τις πράξεις (Χέρια), έτσι ώστε να συμπληρώνουν το ένα το άλλο και να εμπλουτίζουν τον τρόπο που ζει κανείς τη ζωή.

Πρόκειται για ένα ζωντανό σύστημα που δίνει έμφαση στην επίγνωση και οι ασκούμενοι ενθαρρύνονται να γνωρίσουν όλες τις πλευρές της προσωπικότητάς τους μέσα από την άσκηση στην γιόγκα.

Οι θετικές αλλαγές συμβαίνουν φυσικά, σαν αποτέλεσμα της τακτικής εξάσκησης, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της επίγνωσης και δεν εξαναγκάζουν το νου και το σώμα να φτάνει στα όρια.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η Σατυανάντα Γιόγκα έχει γίνει αντικείμενο πολλών επιστημονικών μελετών με αποτέλεσμα να γίνει αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στρες και γιόγκα. Μιλήστε μας σύντομα γι’ αυτό.

H Γιόγκα Νίντρα είναι μία τεχνική διαλογισμού, μέρος της Ταντρικής παράδοσης. Ο Σουάμι Σατυανάντα, ιδρυτής της Σατυανάντα Γιόγκα, επανεξέτασε τα αρχαία κείμενα πάνω στη Γιόγκα Νίντρα και σχεδίασε μία απλή και άνετη πρακτική που ταιριάζει στον καθένα.

Είναι μία συστηματική μέθοδος που επιφέρει πλήρη σωματική, νοητική και συναισθηματική χαλάρωση, μία κατάσταση πλήρους ηρεμίας σε όλες τις διαστάσεις της προσωπικότητάς μας. Μία ηρεμία που δεν είναι παθητική, αλλά πολύ δυναμική και δημιουργική.

Η πρακτική βασίζεται στην περιφορά της συνειδητότητας, κατά την οποία η επίγνωση μεταφέρεται διαδοχικά στα διάφορα μέρη του σώματος χαλαρώνοντας έτσι το σώμα και στη συνέχεια τον νου. Η Γιόγκα Νίντρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τον νου να πετύχει οτιδήποτε.

Εάν υπήρχε μόνο μία πρακτική της γιόγκα, ποια θα επιλέγατε να είναι αυτή;

Σίγουρα αυτή είναι δύσκολη ερώτηση καθώς η κάθε τεχνική της γιόγκα επιφέρει ένα θετικό αποτέλεσμα στον ασκούμενο. Θα σας απαντήσω όμως ότι, εάν έπρεπε να διαλέξω, θα επέλεγα μία από τις τεχνικές  αναπνοής. H συγκέντρωση στην αναπνοή, η επίγνωση δηλαδή της εισπνοής και της εκπνοής μας, μπορεί να έχει άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα θα επέλεγα την τεχνική που ονομάζεται ujjayi (ουτζάϊ).

Η συγκεκριμένη τεχνική δεν απαιτεί πολύ χρόνο και μπορεί κανείς να ασκηθεί σε αυτήν οπουδήποτε  κι αν βρίσκεται.

Μέσα σε μόλις 5-10′ το νευρικό σύστημα και ο νους ηρεμούν και η χαλάρωση γίνεται αισθητή και σε ψυχικό επίπεδο. Με τη συγκεκριμένη τεχνική μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει ακόμα και αϋπνίες και γι’ αυτόν τον λόγο συνίσταται η άσκησή της πριν τον ύπνο.

Η ευεργετική επίδραση της αναπνοής ουτζάϊ συνίσταται και σε όσους υποφέρουν από υψηλή πίεση καθώς ανακουφίζει από την κατακράτηση υγρών.

Έχουμε ακούσει για την ύπαρξη κάποιας ομάδας γυναικών στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα στο Βόλο αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό σας παρακαλώ.

Οι γυναικείες ομάδες, δημιουργήθηκαν μετά από προτροπή του δασκάλου μου Σουάμι Σατυανάντα να ασχοληθώ ιδιαίτερα με την καλλιέργεια της γιόγκα στις γυναίκες. Οι δραστηριότητές τους άρχισαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και πήραν πιο οργανωμένη μορφή στις αρχές του 2000.

Η πρώτη ομάδα δημιουργήθηκε στην Αθήνα και σήμερα υπάρχουν ομάδες στην Θεσσαλονίκη, στον Βόλο στην Λάρισα, στην Καβαλά, στην Μυτιλήνη και αλλού.

Οι ομάδες αυτές των γυναικών, που ανήκουν στην παράδοση της Σατυανάντα Γιόγκα, δημιουργήθηκαν ώστε να αντανακλούν τις καλοδεχούμενες ιστορικές αλλαγές, οι οποίες πραγματώνονται τον τελευταίο καιρό μέσα στην κοινωνία.

Θεωρούμε ότι η αποστολή μας είναι δίπτυχη.

Πρώτα, να συζητήσουμε και να μορφοποιήσουμε τη συνεισφορά που εμείς, ως Έλληνιδες, ως γιογκίνι, μπορούμε να προσφέρουμε για την προαγωγή των γυναικείων δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Δεύτερον, έχουμε την πρόθεση να μελετήσουμε και να ερευνήσουμε τη συνεισφορά των γυναικών, μέσα στην ιστορία, σχετικά με τη βελτίωση της ζωής και της ανθρωπότητας. Μαθαίνουμε από τις ιστορίες γυναικών, τόσο στην κοινωνική, όσο και στην ιστορική «αρένα», όπως επίσης κι από τις αναρίθμητες ιστορίες γυναικών που έζησαν ζωές μεγαλειώδους αφοσίωσης, θάρρους και καλοσύνης και μέσα από τα βάθη της σοφίας, των οποίων, θεμελιώθηκαν οι ζωές μας.

Στόχος μας είναι να διδάξουμε μέσα από το παράδειγμα της ζωής μας ως γυναίκες, να υποστηρίζουμε κάθε μέλος της ομάδας μας με τους δεσμούς της αδελφοσύνης, και να εφαρμόζουμε την ισότητα και την αρμονία στις κοινότητες μας έχοντας συνείδηση ότι η ενότητα επιτυγχάνεται καλύτερα μέσα από την αποδοχή και την ανοχή της διαφορετικότητας.

SALONIKA fESTIVAL facebook

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015, από το πρωί 10.30 έως τις 21.00 το βράδυ, στο Λιμάνι, στην Αποθήκη Δ, και έχει θέμα «ΓΙΟΓΚΑ & ΕΥΕΞΙΑ».

Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει εργαστήρια με εφαρμογές της γιόγκα στους διάφορους τομείς της καθημερινότητας και θα κορυφωθεί με διάλεξη της Σουάμι Σιβαμούρτι με θέμα «Γνώθι σαυτόν: To κλειδί για μία πλήρη ζωή». Η μέρα θα κλείσει με γιογκική μουσική Κίρταν, χορό και τραγούδι.

Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί τα 40 χρόνια της Σατυανάντα γιόγκα στην Ελλάδα, να ενημερωθείτε για τις εφαρμογές της γιόγκα και να αποκτήσετε εμπειρία των δοκιμασμένων πρακτικών.

Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα λειτουργεί κυλικείο με ροφήματα και σνακ φτιαγμένα με βιολογικά υλικά.

Παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή στα εργαστήρια μέσω Facebook, Garuda Hellas και στα τηλ. 6971942602 & 6972096275. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας καθώς οι θέσεις για κάποια εργαστήρια είναι περιορισμένες.

Η συμμετοχή σε όλα τα προγράμματα είναι δωρεάν.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα