Στα θερινά σχολεία Φυσικής στη Θεσσαλονίκη!

Αυτό το καλοκαίρι, ενδιαφέροντα θερινά σχολεία ετοιμάζονται για τους μικρούς μας φίλους στη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύοντας την μαγεία της Φυσικής με περιάματα, ανακαλύψεις και όμορφες δράσεις!

Parallaxi
στα-θερινά-σχολεία-φυσικής-στη-θεσσαλ-203842
Parallaxi

Αυτό το καλοκαίρι, ενδιαφέροντα θερινά σχολεία ετοιμάζονται για τους μικρούς μας φίλους στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύοντας την μαγεία της Φυσικής με πειράματα, ανακαλύψεις και πρωτότυπες δράσεις!

Πειράματα φυσικής σε εργαστήρια και στο φυσικό περιβάλλον, επιστημονικές διαλέξεις, προσομοιώσεις με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, παιχνίδια φυσικής, εικονική “επίσκεψη” στο Cern, διαγωνισμός φυσικής στο Λούνα Παρκ, αστροπαρατηρήσεις, είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες των θερινών σχολείων στη Θεσσαλονίκη που ξεκινούν στις 26 Ιουνίου.

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, πανεπιστημιακοί καθηγητές, τέσσερα εργαστήρια του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Σχολικοί Σύμβουλοι Φυσικών Επιστημών, το NOESIS, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το Ελληνικό Κολλέγιο, η Ελληνογερμανική Αγωγή, ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας και άλλοι φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν το σχολείο των ονείρων μας.

Σε αυτό το θερινό σχολείο Φυσικής οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες και προσεγγίζουν βιωματικά τις έννοιες της Φυσικής, πραγματοποιούν πειράματα σε διαφορετικά περιβάλλοντα μάθησης γνωρίζοντας τη Σύγχρονη Φυσική, τον Επιστήμονα και την Επιστήμη. Ο σημαντικότερος στόχος και του φετινού θερινού σχολείου που γίνεται στη Θεσσαλονίκη από τις 26-30 Ιουνίου είναι να αναδείξει ότι η Φυσική μπορεί να είναι απλή, να μαγεύει, να ερμηνεύει την καθημερινότητα και τον κόσμο γύρω μας.

“Πρόκειται για μια πρόταση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών για τον τρόπο που θέλουμε η Φυσική να διδάσκεται στα σχολεία και ταυτόχρονα μια προσπάθεια για την αναβάθμιση του μαθήματος, ιδιαίτερα όσον αφορά τον πειραματικό του χαρακτήρα και την επαφή των μαθητών μας με τη Σύγχρονη Φυσική και την Αστρονομία” , λέει ο υπεύθυνος του Θερινού Σχολείου της ΕΕΦ Κώστας Βουρλιάς.

Το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου Φυσικής περιλαμβάνει:

  • Επίσκεψη στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και ξενάγηση στα εργαστήρια όπου οι μαθητές θα κάνουν τα δικά τους πειράματα.
  • Πειράματα Φυσικής μέσω προσομοιώσεων και με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας.
  • Γνωριμία με τις φυσικές επιστήμες μέσω διερευνητικών παιχνιδιών.
  • Πειράματα Φυσικής
  • Εικονική “επίσκεψη” στο Cern
  • Πρωτότυπο διαγωνισμό Φυσικής στο Magic Park
  • Αστροπαρατήρηση

*Πληροφορίες-Επικοινωνία: www.eef.gr, [email protected]

Θερινό Σχολείο STEM junior στη Θεσσαλονίκη

Οι μαθητές συναρμολογούν ένα όχημα εξοπλισμένο με αισθητήρα υπερήχων, αισθητήρα ανίχνευσης γραμμής και αισθητήρα φωτός, το οποίο ελέγχεται από τον μικροελεγκτή Arduino και κινείται αυτόνομα αποφεύγοντας εμπόδια, ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδρομή και αντιδρώντας στην ένταση του φωτός, ανάβοντας LED ή παράγοντας ήχους…

Αυτό θα συμβεί σε ένα μόνο από τα εργαστήρια εκπαιδευτικής τεχνολογίας που θα συμβεί στο Θερινό Σχολείο STEM junior στη Θεσσαλονίκη. Το Θερινό Σχολείο που απευθύνεται σε μαθητές της Ε , ΣΤ Δημοτικού και Α Γυμνασίου, διοργανώνεται από τις 19-23 Ιουνίου από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών σε συνεργασία με το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Arduino και Smartphones για τη μέτρηση φυσικών μεγεθών!

Σκοπός του Θερινού Σχολείου είναι να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τη σύγχρονη εκπαιδευτική τεχνολογία που εφαρμόζεται σήμερα στα καλύτερα σχολεία του κόσμου. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν “παίζοντας και μαθαίνοντας”, τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία και τη μηχανική, ενώ παράλληλα θα αποκτήσουν σημαντικές για τον πολίτη του 21ου αιώνα, γνώσεις και δεξιότητες.

Κατά τη διάρκεια των μαθημέτων, οι μαθητές μαθαίνουν τα βασικά για τη λειτουργία και χρήση του Arduino, ενός από τους πιο δημοφιλείς μικροελεγκτές. Μαθαίνουν να κατασκευάζουν απλά ηλεκτροικά κυκλώματα, για τη μέτρηση της θερμοκρασίας, της απόστασης, της έντασης του φωτός ή του ήχου και των άλλων φυσικών μεγεθών. Μαθαίνουν επίσης να σχεδιάζουν και να υλοποιούν απλά συστήματα αυτοματισμού με βάση τον Arduino, όπως να θέτουν σε λειτουργία ανεμιστήρες όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία, να ανάβει το φως όταν σκοτεινιάζει ή να ηχεί μια σειρήνα όταν ανιχνεύονται επικίνδινα αέρια ή περνά κάποιος την πόρτα!

Τα παιδιά πληροφορούνται ακόμη τις δυνατότητες που έχουν τα κινητά τηλέφωνα (smartphones) και μαθαίνουν να τα χρησιμοποιούν ως εργαστηριακά όργανα για τη μέτρηση φυσικών μεγεθών!

*Πληροφορίες: www.eef.gr, Επικοινωνία: [email protected]

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα