Στα ύψη τα ποσοστά των παντρεμένων γυναικών που υφίστανται βία

Επτά στις δέκα παντρεμένες γυναίκες κακοποιούνται, αλλά πλέον σπάνε τη σιωπή τους.

Parallaxi
στα-ύψη-τα-ποσοστά-των-παντρεμένων-γυν-257930
Parallaxi

Μέσα στο γάμο εντοπίζεται σε ένα ποσοστό 70% η ενδοοικογενειακή βία που υφίστανται οι γυναίκες από το σύζυγο τους, ενώ το οικονομικό και το μορφωτικό επίπεδο δεν παίζουν τελικά ρόλο, δηλώνει η υπεύθυνη του ιατροδικαστικού ιατρείου του νοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας» Άννα Ράζου, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η κ. Ράζου, μιλώντας στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» αναφέρεται σε έρευνα του νοσοκομείου που έγινε από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2017.

Εκτός από τα υψηλά ποσοστά έγγαμων γυναικών που διαπίστωσε πρόσφατα και η ΓΓΙΦ ότι υφίστανται βία, με 8 στις 10 γυναίκες να έχουν απευθυνθεί στη γραμμή SOS 15900, η έρευνα του Ασκληπιείου φωτίζει και άλλες πλευρές του φαινομένου, που μέσα στα χρόνια της κρίσης φαίνεται να επικοινωνείται πλέον περισσότερο, και οι γυναίκες δειλά – δειλά να ξεπερνούν το φόβο και να σπάνε τη σιωπή τους.

Το προφίλ των κακοποιημένων γυναικών από την έρευνα του Ασκληπιείου

«Τα περιστατικά που είδαμε κάλυπταν το 48% των κλινικών που εξετάσαμε εδώ στο Ασκληπιείο, μέσα σε ένα περίπου έτος, με την πλειονότητα, δηλαδή ένα 96% να είναι γυναίκες, και στην πλειονότητα Ελληνίδες. Ελάχιστες ήταν οι αλλοδαπές, και από αυτές 4 στις 10 προέρχονται από βαλκανικές χώρες», λέει η κ. Ράζου.

Και προσθέτει: «Το συντριπτικό ποσοστό ήταν έγγαμες, γύρω στο 70% και οι περισσότερες από αυτές ζουν με αυτόν που τις κακοποιεί, ενώ ένα 20% ήταν σε διάσταση». Κι ενώ προηγούμενες έρευνες συμπέραναν κατά καιρούς ότι η οικονομική κρίση έχει αυξήσει τη βία μέσα στην οικογένεια, η μελέτη του Ασκληπιείου βρίσκεται μάλλον στον αντίποδα. «Η οικονομική κατάσταση δεν έδειξε να παίζει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο. Το 50% των γυναικών ήταν άνεργες, ενώ το 21% σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση. Επίσης το μορφωτικό επίπεδο δεν φαίνεται να επηρεάζει καθόλου, τα περιστατικά βίας».

Μέσα στην κρίση έσπασε η σιωπή

Όπως αναφέρει η κ. Ράζου τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχουν αυξημένα περιστατικά κακοποιημένων γυναικών, όχι όμως λόγω της κρίσης αυτής καθαυτής, αλλά λόγω του ότι έχει βελτιωθεί πολύ η ενημέρωση. «Προσπαθούμε και με τη δική σας βοήθεια να ενημερώνουμε τις γυναίκες ότι υπάρχουν δομές, κατάλληλοι άνθρωποι που μπορούν να τις βοηθήσουν και να τους πούμε ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να φύγουν από μία τέτοια κατάσταση».

Τα αίτια βρίσκονται στον τρόπου που μεγαλώνουμε

Που βρίσκονται όμως τελικά τα καθαρά αίτια για τέτοιου είδους συμπεριφορές; «Στον τρόπο που μεγαλώνουμε. Στις εικόνες που βλέπουμε σαν παιδιά. Το αν είναι αποδεκτή η χρήση της σωματικής βίας μέσα στην οικογένεια, πχ αν ένα κορίτσι μεγαλώσει σε ένα σπίτι που υπήρχε βία, μεγαλώνει με φόβο για τις δικές της διαπροσωπικές σχέσεις. Ενώ αν ένα αγοράκι μεγαλώσει σε ένα τέτοιο σπίτι, θεωρεί ότι η βία είναι αποδεκτή». Γιατί όμως παραμένουν οι γυναίκες μέσα σε ένα βίαιο γάμο; «Συνήθως μένουν για λόγους κοινωνικούς, για λόγους παιδιών ή για λόγους συμφέροντος», λέει η υπεύθυνη του ιατροδικαστικού ιατρείου του νοσοκομείου.

Η βία αν έχει συμβεί μία φορά θα ξανασυμβεί και θα είναι χειρότερη

Τι πρέπει να κάνει όμως μία γυναίκα από την πρώτη κιόλας φορά που θα πέσει θύμα βίας από τον ίδιο της το σύζυγο; «Να ειδοποιήσει αμέσως την αστυνομία. Υπάρχει νόμος που την καλύπτει. Δεν χρειάζεται δηλαδή να πληρώσει κάποιο παράβολο, ούτε κάτι άλλο. Η μήνυση γίνεται αυτεπάγγελτα στο θύτη και ακολουθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Δηλαδή γίνεται εξέταση της γυναίκας από ιατροδικαστή, συντάσσεται μία έκθεση, πάει μία δικογραφία στον εισαγγελέα και όλα παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης. Θα πρέπει να γίνει όμως από την πρώτη – πρώτη φορά κι όχι να αφήσει να γίνουν επανειλημμένες οι επιθέσεις. Η βία αν έχει συμβεί μία φορά θα ξανασυμβεί σίγουρα. Και την επόμενη φορά η επίθεση θα είναι χειρότερη».

Δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες έως τις 2 Δεκεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή τη σημερινή μέρα η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία ανοίγει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τις ιατροδικαστικές δομές στις κακοποιημένες γυναίκες που αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη, από σήμερα έως και τις 2 Νοεμβρίου.

Οι ιατροδικαστικές δομές που συμμετέχουν στη δράση θα παρέχουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε γυναίκες που έχουν βρεθεί αβοήθητες απέναντι σε βίαιες συμπεριφορές ακόμη και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι ή τον εργασιακό τους χώρο. Οι δομές καλύπτουν μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Ηράκλειο Κρήτης, Λάρισα, Κέρκυρα, Άρτα, Σπάρτη και Σάμο. Οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να επισκεφθούν τον ιστότοπο της ΕΙΕ (www.hsfm.gr) και να ακολουθήσουν τον ειδικό σύνδεσμο που έχει δημιουργηθεί με τίτλο «Συνεργαζόμενες Ιατροδικαστικές δομές για κακοποιημένες».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα