Life

Σταμάτα να αγνοείς το ξυπνητήρι και σήκω από το κρεβάτι

Κάντο για την υγεία σου.

Parallaxi
σταμάτα-να-αγνοείς-το-ξυπνητήρι-και-σή-335990
Parallaxi

Μπορείς να παραδεχτείς ότι τα πρωινά, είτε σε καθημερινή βάση, είτε αραιά και που, έχεις πατήσει το κουμπί του ξυπνητηριού για να αποφύγεις τον δυσάρεστο ήχο και κυρίως για να κερδίσεις μερικά λεπτά πολύτιμου ύπνου. Ήξερες όμως ότι αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμιο για την υγεία σου, προκαλώντας σύγχυση τόσο στο σώμα όσο και στον εγκέφαλό σου;

Εμπειρογνώμονες από υπηρεσίες υγείας εξηγούν γιατί πρέπει να αποφεύγεις στο εξής  να πιέζεις το κουμπί αφύπνισης προκειμένου να κοιμηθείς λίγο παραπάνω.

Καταρχάς, σύμφωνα με τους ειδικούς, μια τέτοια κίνηση οδηγεί σε μία κατάσταση κατά την οποία πολλοί χασμουριούνται όταν ξυπνούν το πρωί. Αυτή η κατάσταση διαρκεί συνήθως περίπου 15 έως 30 λεπτά καθώς το μυαλό και το σώμα «ξυπνά» σταδιακά.

Δείτε επίσης: Ο ύπνος του Σαββατοκύριακου σώζει ζωές

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Brigham σε συνεργασία με γυναικείο νοσοκομείο στη Βοστώνη, αυτή η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο έως τέσσερις ώρες, εάν έχει προηγηθεί σύντομος ή βαθύς  ύπνος.

Μάλιστα, όταν πιέζεις  το κουμπί του ξυπνητηριού και επιστρέφεις στον ύπνο, απελευθερώνονται ορμόνες που εξαπατούν το σώμα σου με αποτέλεσμα εκείνο να «νομίζει» ότι πρόκειται να πέσει σε βαθύ ύπνο.

Επομένως, όταν ξυπνήσεις μετά από μόλις 10 λεπτά, η απότομη μετάβαση από μια κατάσταση βαθύ ύπνου μπορεί να κάνει το σώμα και το μυαλό σου να αισθάνονται εντελώς «αποδιοργανωμένα».

Ο Neil Robinson, ειδικός σε θέματα ύπνου, εξηγεί πώς το πάτημα του κουμπιού αφύπνισης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά όλη την υπόλοιπη μέρα σου.

«Όλοι είμαστε ένοχοι γιατί πιέζουμε το ξυπνητήρι προκειμένου να μείνουμε δέκα λεπτά παραπάνω στο κρεβάτι. Εντούτοις, έτσι ετοιμάζουμε το σώμα μας για έναν άλλο κύκλο ύπνου, ο οποίος όμως στη συνέχεια διακόπτεται γρήγορα κάνοντάς μας τελικά να νιώθουμε πιο κουρασμένοι».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο νευροεπιστήμονας  Matthew Walker αποκάλυψε τις κορυφαίες συμβουλές του ώστε να κάνει κανείς τον καλύτερο δυνατό ύπνο. Εκτός από την αποφυγή του ξυπνητηριού ο ίδιος συνέστησε, παράλληλα, τον καφέ χωρίς καφεϊνη.

Tον Μάιο του τρέχοντος έτους, μια μελέτη αποκάλυψε ότι ο μέσος Βρετανός κοιμάται για περίπου έξι ώρες και 19 λεπτά κάθε βράδυ.

Η δημοσκόπηση 2.000 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι οι άνθρωποι καταφέρνουν να πετύχουν μόνο οκτώ ώρες ύπνου δύο φορές την εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι  το 38% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ποτέ δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα. Τι ισχύει άραγε για τους Έλληνες;

Πηγή: Independent

Διαβάστε σχετικά: 13 μικρά μυστικά για να βρεις τον χαμένο σου ύπνο

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα