START-UP στον Πολιτισμό
Ένα νέο πρόγραμμα βοηθά άνεργους πτυχιούχους να επαναπλαισιώσουν γνώσεις, αποκτώντας νέες δεξιότητες στη διαχείριση του Πολιτισμού και του Τουρισμού.
“START–UP στον Πολιτισμό” : Καινοτόμες Επιχειρήσεις στον Πολιτισμό
Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Ανεργίας Πτυχιούχων
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,
η Δομή Δια Βίου Μάθησης,
το Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό ‘Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού’ του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων, της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και στο νέο κτίριο Μεταπτυχιακών οργανώνουν Προγράμματα που θα βοηθήσουν άνεργους πτυχιούχους να επαναπλαισιώσουν γνώσεις και να επαναπροσανατολίσουν ενδιαφέροντα, αποκτώντας νέες δεξιότητες στη διαχείριση του Πολιτισμού και του Τουρισμού. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήρθε αρωγός στην προσπάθεια αυτή, στηρίζοντας 3 τέτοια Προγράμματα για δύο χρόνια με στόχο να ωφεληθούν 140 άνεργοι πτυχιούχοι.
Στις 20 Μαΐου 2016 ξεκίνησε το πρώτο Πρόγραμμα “START–UP στον Πολιτισμό”, Καινοτόμες Επιχειρήσεις στον Πολιτισμό και θα ολοκληρωθεί στις 29 Μαΐου 2016.
Τέτοια προγράμματα ακούμε να γίνονται πολλά, σε τι διαφέρει το δικό σας;
‘Όλα αυτά τα προγράμματα συνήθως διαρκούν μερικές ώρες και δίνουν οδηγίες. Η ιδιαιτερότητα αυτού του προγράμματος, που διεξάγεται σε διάστημα δύο εβδομάδων, είναι η εξής: Επιβλέπουμε τους εκπαιδευόμενους να δουλεύουν σε ομάδες των 10 ατόμων, από το πρώτο εισαγωγικό μάθημα και σε όλες τις φάσεις που πρέπει να ακολουθήσουν για να στήσουν μια μικρή πολιτιστική επιχείρηση: Από την σύλληψη της αρχικής ιδέας και τη συγκεκριμενοποίησή της, ως τα οικονομικά και νομικά ζητήματα που πρέπει να επιλύσει.
Και πώς θα συνδεθούν με τα πραγματικά προβλήματα μιας πολιτιστικής επιχείρησης;
‘Ολα τα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν, σημειωμένα πάνω σε έναν ‘χάρτη’ τον λεγόμενο ‘Business model canvas’, με τη σειρά που πρέπει να γίνουν και με τις σχέσεις που πρέπει να έχουν, βοηθούν, ώστε να αποφεύγονται οι μη ρεαλιστικές προτάσεις.
Επίσης δοκιμάζονται στην ίδια κάθε φορά υποθετική, πλην ρεαλιστική, πολιτιστική επιχείρηση που η ομάδα έχει αποφασίσει να στήσει (π.χ. κεντρικό κατάστημα-πωλητήριο αντιγράφων μουσειακών αντικειμένων) τα στάδια αυτά, καθώς και η ανάλυση των ενδεχόμενων κινδύνων και ευκαιριών της αγοράς. ‘Ετσι οι εκπαιδευόμενοι αφενός μαθαίνουν να δουλεύουν σε ομάδα, πολύ σημαντικό σήμερα πιά, και αφετέρου έχουν ήδη αναγνωρίσει τους κινδύνους, πριν χρειαστεί να κινδυνεύσουν στην πράξη, παρασυρμένοι από τις επιθυμίες τους και την αισιοδοξία τους.
Με ποιο τρόπο κρίνεται η υλοποιησιμότητα των προτάσεών τους και πως θα βοηθηθούν στην συνέχεια;
Η δημόσια κάθε φορά παρουσίαση της πρότασής τους με την κριτική από όλους τους παρόντες διορθώνει τη ρότα των αποφάσεών τους. Κάθε ομάδα έχει ένα ‘συντονιστή’ ο οποίος έχει εμπειρία από την αγορά στον πολιτισμό, ενώ τον γενικό συντονισμό έχει ο Γ. Βλάχος, πρώην στέλεχος μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας, υπεύθυνος του τομέα ανθρώπινων πόρων και πολιτιστικών χορηγιών με μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη δεξιοτήτων. Ο ίδιος είναι και μέλος του Κέντρου Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος και αυτός που στη συνέχεια διατίθεται εθελοντικά να συμβουλεύει όσους από τους απόφοιτους θελήσουν να στήσουν μια δική τους επιχείρηση.
Βλέπετε να έχει απήχηση ένα τέτοιο Πρόγραμμα;
Είχαμε περίπου 100 αιτήσεις απ’ όλη την Ελλάδα (από την Κρήτη και τον Βόλο ως την Αλεξανδρούπολη και φυσικά και τη Μακεδονία) από άνεργους πτυχιούχους ηλικιών από 27 ως 45 χρόνων. Ωστόσο το σημαντικό είναι η όρεξη με την οποία μετέχουν και η αισιοδοξία που τους διακατέχει για ένα ξεκίνημα σε τομείς που δεν είχαν φανταστεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι επειδή το πρόγραμμα εποπτεύεται από το πανεπιστήμιο δίνει ευρωπαϊκές πιστωτικές μονάδες.
Μια κουβέντα με τη Ματούλα Σκαλτσά, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολογίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Π.Σ., Α.Π.Θ. και υπεύθυνης για το πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη μας λύνει απορίες.
Υπήρξαν και θα υπάρξουν προγράμματα υπουργείων για μικρές επιχειρήσεις που αφορούν πέραν του πολιτισμού, την πράσινη ανάπτυξη κλπ. Εσείς πού συνεισφέρετε σε τέτοιες προσπάθειες καταπολέμησης της ανεργίας;
Το πανεπιστήμιο και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έρχονται να ‘εθίσουν’ σε καλές πρακτικές και στην επικέντρωση στην σοβαρότητα της επιχείρησης που θέλει κάποιος να στήσει. Δεν μας ενδιαφέρει η διαδικασία που θα βοηθούσε τον ‘υποψήφιο να πάρει μια χρηματοδότηση’ για κάποιο διάστημα. Μας ενδιαφέρει όχι το ψάρι, αλλά το αγκίστρι με το οποίο θα ψαρέψει και θα συνεχίζει να ψαρεύει. Εξού και η παροχή συμβουλών μετά το πέρας αυτού του προγράμματος.
Θα υπάρξουν και άλλα προγράμματα που αφορούν τον πολιτισμό;
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στηρίζει ακόμη δύο προγράμματα για ανέργους που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2016: Πρόκειται για τα προγράμματα “Πολιτιστικός Τουρισμός” και “Σχεδιασμός Μουσειοπαιδαγωγικών Δραστηριοτήτων” που θα επαναληφθούν κατά το 2017 μαζί με το “START-UP στον Πολιτισμό: Καινοτόμες Επιχειρήσεις στον Πολιτισμό».
‘Εχετε άλλα προγράμματα που βοηθούν αποφοίτους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να καλύψουν ανάγκες της αγοράς πολιτισμού;
Με χορηγία του Ιδρύματος Λεβέντη, της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και της Ελληνικής Εταιρείας αμείβονται άνεργοι απόφοιτοί μας που αυτή τη στιγμή περισώζουν από την ‘επιστημονική λήθη’ τα πάνω από τρεις χιλιάδες αντικείμενα του Σιδηροδρομικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. ‘Ετσι θα δοθεί η δυνατότητα σε όποιον φορέα (Δήμοι Μενεμένης, Κορδελιού, Εύοσμου και Θεσσαλονίκης, Τραινοσέ κλπ) σκεφτεί αναπτυξιακά και αναζητήσει τα απαιτούμενα για μια σοβαρή μελέτη που θα μπορέσει να υλοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προς όφελος όλων των παραπάνω και των ανθρώπων τους.