Στο Μουσείο Francesco Gonzaga έργο του Θεσσαλονικιού Σταύρου Δίτσιου

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζει την πορεία ο Έλληνας ζωγράφος Σταύρος Δίτσιος στο εξωτερικό.

Parallaxi
στο-μουσείο-francesco-gonzaga-έργο-του-θεσσαλονικιο-821757
Parallaxi

Έργο του από την συλλογή “NATURΑ”, ύστερα από διαλογή καλλιτεχνών για την διεθνή έκθεση, επιλέχθηκε να εκθέσει στο Μουσείο Francesco Gonzaga, στην Μάντοβα της Ιταλίας, ένας ιδιαίτερος χώρος με μεγάλη ιστορία και παραδόσεις, από τις 1 έως και 10 Οκτωβρίου 2021.

«Η τέλεια γεωμετρία της φύσης, το υπέροχα ξεχωριστό ανάγλυφο του πλανήτη, το θαύμα της ίδιας της ζωής, εμπνέουν τον ζωγράφο αλλά και τον προβληματίζουν θέτοντας ερωτηματικά για το μέλλον που φαντάζει ζοφερό εξαιτίας της άπληστης εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων από τον άνθρωπο. Τα έργα της σειράς μοιάζουν να αποτελούν μια χαρτογράφηση μνημείων που υμνεί την φύση, μια ποιητική έκφραση θαυμασμού και σεβασμού προς μια πραγματικότητα που δυστυχώς αλλάζει δραματικά λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ο ζωγράφος δίνει ιδιαίτερο βάρος στις τονικές διακυμάνσεις με τις διαβαθμίσεις των χρωμάτων να προκαλούν το ενδιαφέρον και ταυτόχρονα να συγκινούν. Δίνοντας έμφαση στη δομή του έργου η ζωγραφική επιφάνεια αποτελεί περιβάλλον όπου χτίζεται και συγχρόνως αποδομείται η έννοια του φυσικού κόσμου. Κάπως έτσι μεταφράζεται και το εννοιολογικό του πλαίσιο: τα έργα μετατρέπονται σε χρωματικά μέσα όπου ο ζωγράφος καταθέτει τις μνήμες και τις εντυπώσεις του σε σχέση με τη φύση, την ομορφιά της και την αρμονία που αυτή αντανακλά», εξηγεί η Ιστορικός Τέχνης – Επιμελήτρια, Εύα Βολογιαννίδου.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη…

Ο Σταύρος Δίτσιος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, το 1978. Σπούδασε ζωγραφική́ στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, Ιταλία (1997-2001). Μεταξύ των καθηγητών του ήταν ο Umberto Borella. Ανήσυχος και διερευνητικός, ασχολείται με άλλες πτυχές της τέχνης, όπως η σκηνογραφία και η σκηνοθεσία σε θέατρα για κλασικές παραστάσεις μπαλέτου και θεατρικές παραστάσεις. Ανακαλύπτει επίσης πτυχές του εαυτού του ενώ γράφει παιδικά παραμύθια.

Το 2009, ο Σταύρος Δίτσιος επιλέχθηκε να εκθέσει τα έργα του στη Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, επιμέλεια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκης. Το 2019, επιλέχθηκε να εκθέσει ένα έργο τέχνης του ,στην Μπιενάλε του Λονδίνου, επιμελημένη από την Gagliardi Gallery σε συνεργασία με το Μουσείο Τέχνης Chianciano.

Το 2020, επιλέχθηκε στην Μπιενάλε, Osten of Drawing, Σκόπια. Το 2021, Επιλέχθηκε στην Μπιενάλε της Λάρνακας, Κύπρος.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Μουσεία, ιστορικούς χώρους, Art Fair και σε γκαλερί παγκοσμίως, όπως στο Palazzo Della Cancelleria Vaticana στη Ρώμη, όπου έλαβε διεθνές βραβείο. Επιπλέον, έχει εκθέσει στο Museum of Art and Science, Μιλάνο, στο Palace of Borghese, Φλωρεντία, στο Topic Salon στην Πράγα και στο Raum Salmgasse στην Βιέννη.

Οι πίνακες του βρίσκονται στην συλλογή του Μουσείου Βορρέ, Αθήνα, στην συλλογή Yukyung Art Μουσείο Ν. Κορέας, στο Μουσείο Luigi Bellini, Φλωρεντία, στο Μουσείο Osten of drawing, Σκόπια, στην Πινακοθήκη της Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας ,στο Ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές. Μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε. ( Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδος).

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα