Στον βυθό της Μηχανιώνας είδαμε πολλά κιλά αδιαφορίας
Και ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που αντιδρούν και κάνουν κάτι για αυτό.
Λέξεις – εικόνες: Μυρσίνη Σαχανίδου
Το Σάββατο 20 Απριλίου βρεθήκαμε στην πρώτη ημέρα του διήμερου υποβρύχιου καθαρισμού του λιμανιού της Μηχανιώνας, ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε χάρη στην συνεργασία και την ομαδική δουλειά.
Ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός Sea Shepherd Greece, ο οποίος έχει ως σκοπό να σταματήσει την καταστροφή του βιότοπου και να προστατέψει τα οικοσυστήματα, μαζί με την περιβαλλοντική οργάνωση isea που ιδρύθηκε το 2016 στη Θεσσαλονίκη και τα καταδυτικά κέντρα Blue Yard Hub και Oceanic Diniving Center έκαναν ένα βήμα για τον καθαρισμό του βυθού του πανέμορφου λιμανιού.
Στις 12 συγκεντρώθηκε η ομάδα των εθελοντών δυτών από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Κρατούσαν δίχτυα μέσα στα οποία τοποθετούσαν ό,τι έπρεπε να αφαιρεθεί από το νερό και βούτηξαν στις 12.15. Η ορατότητα για τους δύτες μέσα στο νερό ήταν μειωμένη. Παρόλα αυτά, πολύ σύντομα, άρχισαν να βγαίνουν τα πρώτα σκουπίδια και αντικείμενα, που αυξάνονταν όλο και περισσότερο. Στη μαρίνα του λιμανιού, βρισκόταν μια δεύτερη ομάδα η οποία βοηθούσε τους δύτες να βγάλουν έξω από τη θάλασσα τα γεμάτα δίχτυα, αλλά και τα πολύ βαριά αντικείμενα που βρέθηκαν.
Εκατοντάδες κομμάτια πλαστικού, αλουμινένια κουτάκια, λάστιχα από ρόδες αυτοκινήτων, μπουκάλια, βεγγαλικά, κιάλια, ένα ραδιόφωνο, όσα αντικείμενα μπορεί κανείς να φανταστεί, συγκεντρώθηκαν στην προβλήτα.
Μια ώρα μετά την κατάδυσή τους, οι εθελοντές δύτες βγήκαν στην επιφάνεια και αποφάσισαν να συνεχίσουν για ακόμα μισή ώρα, όπως και έγινε. Αφού ολοκληρώθηκαν οι καταδύσεις, τα σκουπίδια καταμετρήθηκαν και διαχωρίστηκαν διεξοδικά. Οι εθελοντές φρόντισαν να τα ελέγξουν, καθώς, μέσα σε όσα μαζεύτηκαν, υπήρχαν οργανισμοί της θάλασσας, όπως μικρά καβουράκια. Η ομάδα, φυσικά, φρόντισε να επιστρέψουν στο βυθό.
Ο Δημήτρης, ένας από τους εθελοντές δύτες και συμμετείχε για πρώτη φορά σε υποβρύχιο καθαρισμό. Μας ενημέρωσε πως, δυστυχώς, ο βυθός είναι γεμάτος σκουπίδια. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά την προσπάθεια όλων, το εγχείρημα αυτό είναι μόνο συμβολικό. Θεωρεί ότι μια τέτοια πρακτική πρέπει να ενταχθεί σε ένα πολύ μεγαλύτερο και οργανωμένο πλαίσιο, από θεσμικούς φορείς, ώστε ο βυθός να καθαριστεί. Επίσης, ο κόσμος πρέπει να καλλιεργηθεί και να ευαισθητοποιηθεί σε αυτά τα θέμα και να σταματήσει να πετάει οτιδήποτε στη θάλασσα. «Βλέπεις απορρίμματα τα οποία δεν μπορείς να φανταστείς το λόγο για τον οποίο βρίσκονται στη θάλασσα», λέει με πίκρα.
Το διήμερο του υποβρύχιου και παράκτιου καθαρισμού ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να προβληματιστούμε και να δράσουμε. Είδαμε ότι όσο υπάρχουν πολίτες που αδιαφορούν για το περιβάλλον στο οποίο ζουν, υπάρχουν άλλοι που νοιάζονται διπλά. Όμως, αυτό δεν είναι αρκετό. Προκειμένου να περιοριστεί η περιβαλλοντική καταστροφή, απαιτούνται τόσο η αλλαγή στην συνείδησή μας, όσο και η οργανωμένες δράσεις.