Συμπερίληψη: Το γκολ που αξίζει περισσότερο

Νέο video από την ActionAid για τον θεματικό πυλώνα Sports For Inclusion

Parallaxi
συμπερίληψη-το-γκολ-που-αξίζει-περισσ-1175040
Parallaxi

Μπορεί το ποδόσφαιρο να μας φέρει κοντά και να συμβάλλει στη καταπολέμηση της βίας; Παίζουμε πραγματικά δίκαια; Δίνουμε πάσα στη διαφορετικότητα και την αλληλεγγύη; Την απάντηση δίνουν αγόρια και κορίτσια μέσα από το βίντεο της ActionAid που γυρίστηκε σε Ελλάδα, Ιταλία, Σερβία και Ουγγαρία χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία football3 και προάγοντας τον θεματικό πυλώνα Sports For Inclusion.

Μέσω μιας μπάλας ποδοσφαίρου, το βίντεο μας ταξιδεύει στις 4 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα DIALECT2 και μας δείχνει πώς το ποδόσφαιρο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά, τις έφηβες και τους έφηβους να αναπτύξουν το αίσθημα για τις έννοιες της συμπερίληψης, της ισότητας και της αλληλεγγύης.

Δεν έχει σημασία η ηλικία, το φύλο ή το μέρος. Σημασία έχει πως φοράμε όλες και όλοι την ίδια φανέλα: τη φανέλα της ισότητας ενάντια στο μίσος, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Πρωταγωνιστές του βίντεο είναι τα παιδιά: αγόρια και κορίτσια παίζουν με δικούς τους κανόνες το «ποδόσφαιρο αλλιώς» αυτή μάλιστα είναι η μεθοδολογία football3.  Οι ομάδες των 4 χωρών παίζοντας σε πραγματικό χρόνο κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ότι και στην πραγματικότητα: έναν περαστικό με εχθρικές διαθέσεις ως προς την διαφορετικότητα. Τα παιδιά, με τρυφερότητα και ψυχραιμία, τον κάνουν να δει ότι στο παιχνίδι φοράμε όλοι και όλες την ίδια φανέλα. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο το πρόγραμμα #DIALECT2 προσπαθεί να διδάξει στα παιδιά την συμπεριληπτικότητα και την ισότητα.

Το #SportsForInclusion αποτελεί βασικό πυλώνα της ActionAid στην Ελλάδα, μέσω τον προγραμμάτων στα οποία αναλαμβάνει συντονίστρια προσπαθεί μέσω του αθλητισμού να προάγει την συμπεριληπτικότητα και την ισότητα. Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, παίζεται ως εξής: Χωρίζεται σε 3 ημίχρονα, τη συζήτηση πριν από τον αγώνα, τον ίδιο τον αγώνα και τη συζήτηση μετά. Ξεκινώντας, τα παιδιά μαζεύονται σε κύκλο ώστε να συζητήσουν και να συμφωνήσουν τους κανόνες, τους οποίους και θα εφαρμόσουν τα ίδια κατά τη διάρκεια του αγώνα. Στο παιχνίδι δεν υπάρχει διαιτητής και τα ίδια τα παιδιά αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη διεξαγωγή ενός δίκαιου και ομαδικού αγώνα. Μετά τη λήξη του ματς, οι παίκτριες και οι παίκτες από τις 2 ομάδες συζητούν για τις ομάδες τους αξιολογώντας τη συμπεριφορά και το fair play με την υποστήριξη διαμεσολαβητών, οπότε και προκύπτει το  τελικό «σκορ».

Σκοπός του Ευρωπαϊκού προγράμματος DIALECT2 είναι:

  • Να ενισχύσει την κριτική σκέψη των νέων απέναντι σε ακραίες πεποιθήσεις
  • Να ενισχύσει τις ικανότητες προπονητών και διαμεσολαβητών να χτίζουν μέσω της μεθοδολογίας football3 τα απαραίτητα εφόδια ψηφιακού εγγραμματισμού στους νέους.

Στο πρόγραμμα μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει 218 νέες και νέοι, 12-18 ετών, 28 μεσολαβητές & προπονητές football3, 25 ακαδημίες ποδοσφαίρου και 60 φορείς στον τομέα των νέων και του αθλητισμού σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα DIALECT2

Το βίντεο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος DIALECT2 με τη χρηματοδότηση τους προγράμματος Erasmus+ Sports της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υλοποιείται στην Ελλάδα από την ActionAid, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (EKKE) και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών Ποδοσφαιριστριών (ΠΣΑΠΠ), στην Ιταλία από την ActionAid, στην Ουγγαρία από την Oltalom Sportegyesulet, στη Σερβία από τη Football Friends, στη Γερμανία από την Common Goals και στη Νορβηγία από τη Norsensus Mediaforum.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα