Featured

«Save your hood»: Αυτή είναι η εθελοντική ομάδα που καθαρίζει τις γειτονιές μας

Μία ομάδα εθελοντών διαφόρων ηλικιών και επαγγελμάτων, γεμάτη χαρά και όρεξη, προτίθεται να μαζέψει σκουπίδια από διάφορα σημεία της χώρας, παροτρύνοντας όλους εμάς να τους ακολουθήσουμε

Αναστασία Χαρίση
save-your-hood-αυτή-είναι-η-εθελοντική-ομάδα-πο-704960
Αναστασία Χαρίση

Η υπεύθυνη συντονισμού της πρωτοβουλίας Save Your Hood στη Θεσσαλονίκη, Χριστίνα Δρακοπούλου, μιλά στη Parallaxi για τις δράσεις της ομάδας και την τεράστια προθυμία που δείχνει ο κόσμος για τον καθαρισμό των σκουπιδιών στις πόλεις τους.

Πανελλαδικά, αυτή τη στιγμή, έχουν πάνω από 1000 άτομα ενεργούς εθελοντές ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 155 δράσεις. Στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησαν με 3 εθελοντές, γίνανε 11, τώρα φτάνουν στους 70 και ο αριθμός ανεβαίνει διαρκώς. Μία ομάδα εθελοντών διαφόρων ηλικιών και επαγγελμάτων, γεμάτη χαρά και όρεξη, προτίθεται να μαζέψει σκουπίδια από διάφορα σημεία της χώρας, παροτρύνοντας όλους εμάς να τους ακολουθήσουμε. Οι δράσεις ξεκίνησαν στις αρχές Νοεμβρίου και σιγά σιγά άρχισαν να μαζεύονται εθελοντές από όλη την Ελλάδα. Η συνεισφορά του κόσμου ολοένα και μεγαλώνει.

Για να συντονιστείς μπες στο Facebook, Save Your Hood, στη κεντρική σελίδα του οποίου υπάρχει κάθε βδομάδα μία ψηφοφορία με τις περιοχές στις οποίες επιθυμούν οι εθελοντές να πραγματοποιηθούν οι δράσεις, προτείνοντας εκείνες στις οποίες που έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα σκουπίδια.

Η ιδέα ξεκίνησε από το Βασίλη Σφακιανόπουλο, όταν βρισκόταν στην Αθήνα σε ένα σημείο στα Τουρκοβούνια. Μια μέρα ένας πιτσιρικάς πέταξε μπροστά του ένα πλαστικό ποτήρι. Όταν τον ρώτησε γιατί το έκανε αυτό αφού ο κάδος ήταν ακριβώς από πίσω του, του απάντησε: “γιατί αυτό θα πειράξει δεν βλέπεις τι γίνεται;” Και γύρω του γινόταν χαμός. Αποφάσισε έτσι, να κάνει κάτι για αυτό.

Στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη δράση ξεκίνησε στις 12 Δεκέμβρη. Η Χριστίνα Δρακοπούλου, η υπεύθυνη της πρωτοβουλίας στη πόλη μας ήταν εκείνη που από την πρώτη στιγμή θέλησε να συντονίσει τις πρώτες δράσεις του Save your hood στη Θεσσαλονίκη.

Αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 5 δράσεις: στο Μέγαρο Μουσικής, στον πύργο Τριγωνίου στα Κάστρα, στο στρατόπεδο Κόδρα, στο Σειχ Σου πίσω από το ζωολογικό κήπο και το προηγούμενο Σάββατο στις παραλίες του Κελλάριου Όρμου.

Από αυτές τις πέντε δράσεις στη Θεσσαλονίκη, 40 εθελοντές σε σύνολο έχουν μαζέψει 132 μεγάλες μαύρες σακούλες συνολικά σκουπίδια και μπάζα, δηλαδή 17.230 λίτρα σκουπιδιών.

Επειδή η περιοχή από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι την Κρήνη και Αρετσού είχε μεγάλο αριθμό σκουπιδιών, θα πραγματοποιηθούν και αυτό το Σάββατο (9/1) και Κυριακή (10/1) ξανά δράσεις για να καθαριστεί όλη αυτή η περιοχή.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι σημαντική, όχι μόνο λόγω της περιβαλλοντικής της αξίας, αλλά και της δυνατότητας που σου δίνει η συμμετοχή να «σώσεις» τη γειτονιά σου, τον τόπο που ζεις, το περιβάλλον στο οποίο αναπνέεις. Υπάρχουν σημεία στα οποία δεν έχει πάει ποτέ ο δήμος, μέρη που δεν έχει τα έχει ανακαλύψει, όπως είναι για παράδειγμα και το στρατόπεδο Κόδρα, όπου μέχρι πρόσφατα ο δήμος Καλαμαριάς δεν είχε πρόσβαση και δεν μπορούσε να καθαρίσει.

Πολύς κόσμος πετάει τα σκουπίδια του κάτω και ιδιαίτερα σε αυτή τη περίοδο της πανδημίας, που ο πολίτης θα βγει με έναν καφέ στο χέρι και θα πετάξει τις συσκευασίες, τα γάντια ή τη μάσκα του στο πάτωμα. Τεράστιος όγκος απορριμμάτων που πολλές φορές ο δήμος δεν προλαβαίνει να μαζέψει. Όμως, η ευθύνη είναι προσωπική για τον καθένα. Δεν φταίει ο δήμος αν κάποιος πετάει κάτω τα σκουπίδια του. «Θα πρέπει να ευαισθητοποιούμε τον κόσμο αλλά και τον δήμο να κάνει κάτι. Αυτό είναι και το μέλημά μας», μας είπε η Χριστίνα Δρακοπούλου.

Οι αποστάσεις και τα υγειονομικά μέτρα τηρούνται κανονικά. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σχετικά με αυτό. Αρκεί ένα 6 στο 13033, μία μάσκα, γάντια και οι συναντήσεις γίνονται κανονικά.

Γίνεται επίσης, μεγάλη προσπάθεια για ανακύκλωση των σκουπιδιών. Υπάρχουν ξεχωριστές σακούλες για όσες συσκευασίες ανακυκλώνονται ή βρίσκονται σε κατάσταση για ανακύκλωση.

Εκείνο στο οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία είναι τα σκουπίδια που έχουν συναντήσει περισσότερο, τα υγρά μαντιλάκια ή μωρομάντηλα, τα οποία περιέχουν πλαστικό και δεν βιοδιασπώνται, κάτι που λίγος κόσμος γνωρίζει. Στις πιο πολλές παραλίες βρίσκονται αμέτρητα τέτοια μαντηλάκια όπως και το πλαστικό μέρος από τις μπατονέτες. Εμείς, φυσικά, μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό με το να προτιμήσουμε τις εναλλακτικές, τα μαντιλάκια που βιοδιασπώνται πλήρως.

«Έχουν βρεθεί και πολύ παλιές συσκευασίες, από τη δεκαετία του 80’ ή του 90’ αλλά και πολύ πρόσφατες μέσα από τη περίοδο της πανδημίας. Ο δήμος δεν μπορεί να καθαρίσει όλα αυτά τα σκουπίδια λόγω ελλείψεων, όμως και εμείς ο καθένας μπορεί να τύχει να πετάμε τα σκουπίδια μας ή τα μπάζα στις αλάνες. Όποιος δεν θέλει απλά να γκρινιάζει και να κάνει κάτι για αυτό μπορεί ευχαρίστως να μας ακολουθήσει», μάς είπε η Χριστίνα Δρακοπούλου.

«Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και ο κόσμος έχει όρεξη να δράσει και μόνος του. Βγαίνουν στο δρόμο για μία βόλτα, μαζί με μία σακούλα στο χέρι και στη διαδρομή μαζεύουν τα σκουπίδια».

Αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία να βγούμε από τα σπίτια μας αυτή τη δύσκολη περίοδο, κάνοντας κάτι ευχάριστο και προσφέροντας στη δική μας κοινωνία.

Στόχος τους είναι το Save your Hood να γίνει μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση η οποία θα μπορέσει να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο.

Δράσεις πραγματοποιούνται και αυτό το Σάββατο και την Κυριακή. Για συμμετοχή, τα σημεία συνάντησης είναι:

Σάββατο 9/1: 11 π.μ στην είσοδο του Μεγάρου Μουσικής

Κυριακή 10/1: 11 π.μ στην είσοδο του μίνι γκολφ στην Καλαμαριά

Εξοπλισμός: άνετα ρούχα, γάντια εργασίας (όχι τα πολύ λεπτά), σακούλες σκουπιδιών, όρεξη και χαμόγελο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα