Συνθήματα και δακρυγόνα στα βραβεία Σεζάρ-Ποιοι απέσπασαν βραβεία
Όλα όσα συνέβησαν χθες στα περιβόητα βραβεία.
Can anyone explain why in 2020 this lizard is winning awards instead of rotting in a cell somewhere? Shows how backwards the world is and how the elite look after their own #CesarAwards #balancetonporc https://t.co/sXFK8kABNL
— JustJ (@Beenherebefore3) February 29, 2020
Μια σειρά από απρόοπτα συνέβησαν χθες κατά την τελετή απονομής των Βραβείων Σεζάρ, στο Παρίσι.
Ειδικότερα, ο Γαλλοπολωνός σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, έγινε στόχος έντονων επικρίσεων έπειτα από μια νέα κατηγορία για βιασμό εναντίον του, όταν βραβεύθηκε χθες Παρασκευή με το Σεζάρ Καλύτερης Ταινίας για το «Κατηγορώ», κάτι που προκάλεσε την αποχώρηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας πολλών γυναικών που παρίσταντο στην τελετή.
Λιγότερες από δύο ώρες πριν την έναρξη της τελετής, διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους γυναίκες, με καπνογόνα είχαν προσπαθήσει να προσεγγίσουν τον χώρο όπου θα πραγματοποιούνταν η βράβευση γύρω από τον οποίο είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και είχαν τοποθετηθεί μεταλλικοί φράκτες.
Οι διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα όπως «Φυλακίστε τον Πολάνσκι!» και «Ο Πολάνσκι βιαστής, ο κινηματογράφος ένοχος, το κοινό συνεργός», απωθήθηκαν από την αστυνομία.
Καταγγέλλοντας το δημόσιο λιντσάρισμά του ο ίδιος ο σκηνοθέτης είχε ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στην τελετή απονομής των Σεζάρ, όμως και όλοι οι συνεργάτες του στην ταινία, περιλαμβανομένου του πρωταγωνιστή Ζαν Ντιζαρντέν.
Ο 86χρονος Πολάνσκι εξακολουθεί να καταζητείται από την αμερικανική δικαιοσύνη για τον βιασμό μιας 13χρονης πριν περίπου 40 χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, κάτι που ο ίδιος αρνείται.
Μεταξύ των γυναικών που αποχώρησαν από την αίθουσα μετά την ανακοίνωση του βραβείου ήταν και η Γαλλίδα ηθοποιός Αντέλ Ενέλ, η οποία πέρυσι είχε αποκαλύψει ότι όταν ήταν παιδί την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά ένας άλλος σκηνοθέτης, ο Κριστόφ Ρουτζιά.
Η Ενέλ είχε δηλώσει στους New York Times πριν την τελετή ότι η Γαλλία «έχασε το τρένο» του κινήματος #MeToo και επέκρινε την επιτροπή των Σεζάρ που αναγνώρισε τον Πολάνσκι.
Συνέκρινε μάλιστα ότι το γεγονός ότι η επιτροπή των βραβείων επέλεξε να ξεχωρίσει την ταινία του «με φτύσιμο στο πρόσωπο όλων των θυμάτων. Σημαίνει ότι δεν είναι κακό να βιάζεις γυναίκες».
Πέρσι, η Γαλλίδα φωτογράφος Βαλεντίν Μονιέ κατηγόρησε τον Πολάνσκι ότι την βίασε το 1975, όταν ήταν 18 ετών και εργαζόταν ως μοντέλο και ηθοποιός. Ο ίδιος αρνήθηκε την κατηγορία.
Adele Haenel and Celine Sciamma left the #Cesar2020 awards in the middle of the show bc they awarded a RAPIST (Polanski) for best director.
Make no mistake, this isnt earned, its retribution for them being so vocal about that sick, twisted shit happening in France https://t.co/eeSQLySBry
— Valerie Complex♓️♎️♋️ (@ValerieComplex) February 28, 2020
Αυτή είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα πέντε μηνών που μία βράβευση του Πολάνσκι, ο οποίος πέρυσι αποκλείστηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών που απονέμει τα Όσκαρ, προκαλεί αντιδράσεις.
Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ της Βενετίας δέχθηκαν επικρίσεις επειδή περιέλαβαν το «Κατηγορώ» του Πολάνσκι στο πρόγραμμα. Η ταινία βραβεύθηκε με τον Αργυρό Λέοντα- Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής.
Οι παρακάτω φωτογραφίες και τα βίντεο από τη σκηνή δείχνουν διαδηλωτές να χρησιμοποιούν φλόγες και η αστυνομία να απαντά με δακρυγόνα.
Vives violences aux César. Les barrières de protection manquent de céder. Le tapis rouge suffoque sous les fumigènes #Cesar2020 #Polanski pic.twitter.com/nhO8MgHqyR
— Nino Subiaz (@NinoSubiaz) February 28, 2020
Enfermez Polanski, liberez nos camarades. s’il y a des celebrites à l’interieur qui veulent donner un coup de main, n’https://t.co/ETppShQGeC.i.t.ez. pas pic.twitter.com/yYEepSp5gD
— Alice Coffin (@alicecoffin) February 28, 2020
Δείτε αναλυτικά τα ονόματα στα οποία αποδόθηκαν τα φετινά βραβεία:
Καλύτερη ταινία “Les Misérables,” Ladj Ly
Καλύτερη σκηνοθεσία Roman Polanski, “An Officer and a Spy”
Καλύτερη ηθοποιός
Anaïs Demoustier, “Alice and the Mayor”
Καλύτερος ηθοποιός Roschdy Zem, “Oh Mercy!”
Καλύτερη ξένη ταινία “Parasite,” dir: Bong Joon Ho
Βραβείο καλύτερης κινηματογράφησης Claire Mathon, “Portrait of a Lady on Fire”
Βραβείο καλύτερου μοντάζ Flora Volpelière, “Les Misérables”
Καλύτερος ήχος Nicolas Cantin, Thomas Desjonquières, Raphael Moutarde, Olivier Goinard, Randy Thom, “The Wolf’s Call”
Βραβείο Κοινού “Les Misérables,” dir: Ladj Ly
Καλύτερη ταινία μικρού μήκους “By a Hair,” dir: Lauriane Escaffre, Yvonnick Muller
Καλύτερο ντοκιμαντέρ “M,” dir: Yolande Zauberman
Καλύτερο animation μικρού μήκους “The Night of the Plastic Bags,” dir: Gabriel Harel
Καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιός Lyna Khoudri, “Papicha”
Καλύτερα κοστούμια Pascaline Chavanne, “An Officer and a Spy”
Καλύτερη σχεδίαση παραγωγής Stéphane Rozenbaum, “La Belle Époque”
Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος ηθοποιός Alexis Manenti, “Les Misérables”
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Russia Today, indiewire