Τα 10 πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο!

Αυτά είναι τα 10 πιο τρομακτικά και ταυτόχρονα σαγηνευτικά μέρη στη Γη – εκεί όπου τα ανθρώπινα όρια δοκιμάζονται κάθε λεπτό.

Parallaxi
τα-10-πιο-επικίνδυνα-μέρη-στον-κόσμο-1338755
Parallaxi

Από τις παγωμένες στέπες της Σιβηρίας μέχρι τις καυτές ερήμους της Αφρικής, ο πλανήτης μας φιλοξενεί τοπία ακραίας ομορφιάς και αδιανοήτου κινδύνου. Άλλοτε πρόκειται για φυσικά φαινόμενα που καθιστούν την επιβίωση σχεδόν αδύνατη και άλλοτε για περιοχές όπου η ανθρώπινη παρουσία γίνεται απειλή.

Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώνουμε δέκα από τα πιο επικίνδυνα μέρη του πλανήτη – τόπους που δοκιμάζουν τα ανθρώπινα όρια.

1. «Snake Island» (Ilha da Queimada Grande), Βραζιλία

Περίπου 150 χιλιόμετρα από το Σάο Πάολο, βρίσκεται ένα νησί που κατοικείται αποκλειστικά από φίδια. Στα 430 στρέμματά του εκτιμάται ότι ζουν 3.000 έως 4.000 φίδια, ανάμεσά τους και το σπάνιο είδος δηλητηριώδους οχιάς «golden lancehead» , το οποίο δεν απαντάται πουθενά αλλού στον κόσμο. Το είδος έχει χαρακτηριστεί «κρισίμως κινδυνεύον» από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Πηγή: Karl Paul Baldacchino on Unsplash

Το νησί κατοικήθηκε για τελευταία φορά από ανθρώπους το 1920 και από τότε η είσοδος σε αυτό έχει απαγορευτεί, με εξαίρεση στρατιωτικούς και επιστήμονες. Η απαγόρευση αποσκοπεί τόσο στην προστασία των ανθρώπων από τα δηλητηριώδη φίδια όσο και στην προστασία του ίδιου του οικοσυστήματος, καθώς επί δεκαετίες το νησί υπήρξε στόχος παράνομου εμπορίου άγριων ζώων – με την αξία κάθε φιδιού να φτάνει ακόμη και τις 30.000 δολάρια.

2. To «Τρίγωνο των Βερμούδων», ΗΠΑ

Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα και αινιγματικά μυστήρια της φύσης. Το περιβόητο «θανατηφόρο» θαλάσσιο τρίγωνο σχηματίζεται ανάμεσα στο Πουέρτο Ρίκο, το Μαϊάμι και τις Βερμούδες, στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Η περιοχή έχει ενοχοποιηθεί για δεκάδες ναυάγια, ενώ ολόκληρα αεροσκάφη και τα πληρώματά τους έχουν εξαφανιστεί χωρίς να αφήσουν ίχνη. Σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες, οι ανεξήγητες εξαφανίσεις οφείλονται σε αιφνίδια και ακραία ωκεάνια φαινόμενα, όπως τεράστια και απρόβλεπτα κύματα που δημιουργούνται στην περιοχή.

3. Η λίμνη Νατρόν, Τανζανία

Ο μύθος της Μέδουσας, που πέτρωνε όποιον τη συναντούσε, φαίνεται να αποκτά ρεαλιστική υπόσταση στη λίμνη Νατρόν της Τανζανίας. Αυτή η παράξενη, σχεδόν εξωπραγματική λίμνη, με τη μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι και νάτρον, είναι εξαιρετικά τοξική για τα περισσότερα ζώα. Όσα πτηνά αγγίξουν τα νερά της καταλήγουν «μουμιοποιημένα», παγιδευμένα στη στιγμή του θανάτου τους. Στην πραγματικότητα, η λίμνη δεν «πετρώνει» ζωντανά πλάσματα όπως η μυθική Μέδουσα, αλλά οδηγεί τα θύματά της σε αφυδάτωση και στη συνέχεια διατηρεί τα πτώματά τους με έναν σχεδόν καλλιτεχνικό τρόπο μετατρέποντάς τα σε πέτρινα αγάλματα λόγω των ορυκτών αλάτων και του αλκαλικού περιβάλλοντός της.

Πηγή: © Nick Brandt 2013 Courtesy of Hasted Kraeutler Gallery, NY

4. Η «Κοιλάδα του Θανάτου», ΗΠΑ

Ακραίες θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 50°C, ανεξέλεγκτοι άνεμοι και παντελής έλλειψη νερού κάνουν την έρημο της Καλιφόρνια ένα από τα πιο αφιλόξενα σημεία στον κόσμο. Αποτελεί το χαμηλότερο σημείο της Βόρειας Αμερικής, αφού βρίσκεται 86 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το 1913 καταγράφηκε εκεί η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.

Πηγή: Erin Palos on Unsplash

Το όνομα «Κοιλάδα του Θανάτου» προέρχεται από μια ομάδα ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν εκεί το 1849, αναζητώντας δρόμο προς την Καλιφόρνια, με έναν από αυτούς μάλιστα να χάνει τη ζωή του. Παρά την ονομασία της, η κοιλάδα δεν είναι εντελώς άγονη. Υπάρχουν σπάνια και ανθεκτικά φυτά και ζώα, καθώς και εκπληκτικά τοπία με αμμόλοφους, πολύχρωμα βουνά και φαράγγια.

5. Το όρος Σινάμπουνγκ, Ινδονησία

Στο νησί της Σουμάτρας υψώνεται απειλητικά το ηφαίστειο Σινάμπουνγκ, το οποίο παρέμενε ανενεργό για αιώνες, μέχρι την έκρηξη του 2010 που άλλαξε τα πάντα. Έκτοτε, το ηφαίστειο «ξυπνά» περιοδικά, εκτοξεύοντας στάχτες και λάβα σε ύψος δεκάδων χιλιομέτρων και αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Οι εκρήξεις συνοδεύονται αναθυμιάσεις τοξικών αερίων, ενώ η περιοχή γύρω από το ηφαίστειο έχει χαρακτηριστεί «κόκκινη ζώνη». Παρά τον κίνδυνο, αρκετοί κάτοικοι επιστρέφουν μετά από κάθε έκρηξη, προσπαθώντας να συνεχίσουν τη ζωή τους στη σκιά του ηφαιστείου.

Πηγή: Marc Szeglat on Unsplash

6. Το Ακρωτήριο Ανφίβιο, Ρωσία

Στη βόρεια Ρωσία, στην περιοχή του Νορίλσκ, το Ακρωτήριο Ανφίβιο (ή «Cape Aniva»), μια εγκαταλελειμμένη πρώην στρατιωτική βάση αποτελεί ένα από τα πιο μολυσμένα σημεία της Γης. Το έδαφος και τα νερά γύρω από την περιοχή είναι γεμάτα ραδιενεργά απόβλητα από τη σοβιετική εποχή, κάνοντας ακόμη και την ολιγόλεπτη παραμονή εκεί επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία.
Η περιοχή έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί αλλά εξακολουθεί να προκαλεί την ανησυχία των περιβαλλοντολόγων, αφού η ραδιενέργεια έχει μολύνει εξολοκλήρου το τοπικό οικοσύστημα.

7. Η Οροσειρά του Χίντου Κους, Αφγανιστάν

Οι κορυφές του Χίντου Κους που διατρέχουν το Αφγανιστάν αποτελούν έναν από τους πιο δυσπρόσιτους και εχθρικούς ορεινούς όγκους  στον κόσμο. Οι φυσικές απειλές των χιονοστιβάδων και των κατολισθήσεων συνδυάζονται με πολιτικούς και στρατιωτικούς κινδύνους, καθώς η περιοχή έχει συχνά αποτελέσει σκηνικό πολεμικών συγκρούσεων. Όλες αυτές οι συνθήκες ανασφάλειας την καθιστούν απροσπέλαστη για τον μέσο ταξιδιώτη, ενώ οι ελάχιστοι κάτοικοί της επιβιώνουν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, σε ένα από τα πλέον επικίνδυνα σημεία του πλανήτη.

Πηγή: Shahzad Ali on Unsplash

8. Σπηλιά των Κρυστάλλων «Naica», Μεξικό

Κρυμμένη κάτω από τη γη στην πολιτεία Τσιουάουα του Μεξικού, η σπηλιά Naica μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι. Εντός της, γιγαντιαίοι κρύσταλλοι σεληνίτη – ορισμένοι φτάνουν τα 12 μέτρα μήκος – δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό τοπίο. Όμως, η μαγεία αυτή κρύβει θανάσιμους κινδύνους: οι θερμοκρασίες φτάνουν τους 58°C με σχεδόν 100% υγρασία, γεγονός που καθιστά την ανθρώπινη επιβίωση εκεί για πάνω από 10 λεπτά αδύνατη χωρίς ειδικό εξοπλισμό. Η σπηλιά ανακαλύφθηκε το 2000 κατά τη διάρκεια εξορυκτικών εργασιών και θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη.

Πηγή: Manuel Torres Garcia on Unsplash

9. Ο «Δρόμος του Θανάτου», Βολιβία

Ο «Camino de la Muerte» ή «Δρόμος του Θανάτου», είναι μια στενή ορεινή διαδρομή μήκους περίπου 60 χιλιομέτρων που συνδέει τη Λα Πας με την Κορόικο στη Βολιβία. Η διαδρομή, σκαρφαλωμένη στις απότομες πλαγιές των Άνδεων, είναι γεμάτη απότομες στροφές, γκρεμούς χωρίς προστατευτικά και ομίχλη που περιορίζει δραστικά την ορατότητα. Κάθε χρόνο, δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εκεί, είτε λόγω ατυχημάτων είτε από κατολισθήσεις. Σήμερα, το σημείο έχει γίνει προορισμός για τους πιο τολμηρούς ποδηλάτες του κόσμου, που επιχειρούν να τον διασχίσουν κυριολεκτικά στο όριο μεταξύ ζωής και θανάτου.

10. Φρέιζερ Άιλαντ, Αυστραλία

Μπορεί με την πρώτη ματιά να μοιάζει με τροπικό παράδεισο, όμως το Φρέιζερ Άιλαντ είναι μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Αυστραλίας. Είναι το μεγαλύτερο αμμώδες νησί στον κόσμο, γεμάτο από θανατηφόρα έντομα, φίδια, μέδουσες και – το σημαντικότερο – αγριεμένα ντίνγκο, τα οποία έχουν επιτεθεί επανειλημμένα σε επισκέπτες. Επιπλέον, τα ρεύματα στις παραλίες του νησιού είναι εξαιρετικά ισχυρά, ενώ η οδήγηση στους αμμώδεις δρόμους απαιτεί εμπειρία και απόλυτη προσοχή. Παρά τα επικίνδυνα χαρακτηριστικά του, το νησί προσελκύει τουρίστες που αναζητούν την άγρια πλευρά της φύσης – αρκετές φορές με απρόβλεπτες συνέπειες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα