Life

Τα 5 συχνά λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε password

Και πώς να τα αποφύγουμε.

Parallaxi
τα-5-συχνά-λάθη-που-κάνουμε-όταν-επιλέγο-318444
Parallaxi

Στην ψηφιακή μας καθημερινότητα, είναι πολλές οι φορές που καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα νέο password για να έχουμε πρόσβαση σε μια υπηρεσία. Μήπως, όμως, πάνω στη βιασύνη και την προχειρότητα της στιγμής κάνουμε τα πιο δραματικά λάθη;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κωδικών Ασφαλείας, που γιορτάζεται κάθε πρώτη Πέμπτη του Μαΐου, συγκεντρώσαμε τις πέντε πιο συχνές λανθασμένες επιλογές που πρέπει να αποφεύγουμε στο κομμάτι passwords. Για να θωρακιστείτε απέναντι στις κακόβουλες επιθέσεις, δείτε την παρακάτω λίστα και σκεφτείτε το καλύτερα την επόμενη φορά:

Λάθος #1: Μικρός, μικροσκοπικός κωδικός

Δεν γίνονται όλα τα πράγματα βιαστικά στη ζωή. Ένα μικρό password μπορεί να φαντάζει πιο εύκολο ώστε να το θυμόμαστε την κατάλληλη στιγμή, αλλά μας αφήνει εκτεθειμένους απέναντι στα κάθε λογής «αρπακτικά». Ένας μεγάλος σε μήκος κωδικός, ακόμα και αν δεν περιλαμβάνει αριθμούς και σύμβολα, αυξάνει την προστασία μας.

Λάθος #2: Τυπικός κωδικός, χωρίς προσωπικότητα

Μην είστε συμβατικοί τύποι, χωρίς φαντασία και δίχως το στίγμα σας. Κοινώς: μην επαναλαμβάνετε σε καμία περίπτωση τους ίδιους χαρακτήρες με το πρόσχημα ότι έτσι θα τους μνημονεύετε καλύτερα. Προσθέστε κωδικοποιημένα γεγονότα και πράγματα που σας αφορούν, ώστε να δώσετε έναν τόνο της δικής σας προσωπικότητας στο password σας.

Λάθος #3: Νούμερα και σύμβολα χωρίς σχεδιασμό

Λέμε «ναι» στους αριθμούς και τα πολύπλοκα σύμβολα, ωστόσο χρειάζεται να το εντάξετε στην τακτική σας με τον σωστό τρόπο. Δεν πρέπει να κάνετε τίποτα συνηθισμένο. Για παράδειγμα, βάλτε τα κεφαλαία γράμματα στη μέση του κωδικού σας και αλλάξτε το ”ε” με το ”3”. Δημιουργήστε μικρά, δικά σας έξυπνα τρικ για να ξεγελάσετε όσους καραδοκούν να σας υποκλέψουν το password.

Λάθος #4: Η πραγματικά ελάχιστη πρωτοτυπία

Μην βάζετε παντού, όπου σας ζητηθεί, τον ίδιο κωδικό. Ακόμη και αν είναι επιμελώς σχεδιασμένος, είναι σαν να γίνεται εύκολη λεία. Σε περίπτωση που ένας χάκερ «σπάσει» το password, μετά θα του είναι παιχνιδάκι να κάνει copy – paste σε κάθε ευκαιρία. Λογικό, έτσι δεν είναι;

Λάθος #5: Ο υπερβολικός φόβος

Χαλαρώστε και ζήστε με ψυχραιμία την ψηφιακή σας καθημερινότητα. Σε περιπτώσεις όπου εμπλέκονται τράπεζες και τραπεζικά συστήματα ασφαλείας, είναι πολύ δύσκολο για έναν χάκερ να δοκιμάσει πολλές φορές να παραβιάσει τον κωδικό σας. Συνήθως, σε μια τέτοια περίπτωση, ενημερώνεστε ώστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες. Πάρτε ανάσα και ακολουθήστε απλά όλα τα παραπάνω βήματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Η πρώτη πόλη στην Ελλάδα με τεχνολογία 5G

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα