Τα 6 πιο παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ελλάδας
Χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά γλυκά για να μυρίσει το σπίτι!
Τα Χριστούγεννα είναι έτσι κι αλλιώς μια γλυκιά γιορτή. Είναι η ευκαιρία μας να ξεκουραστούμε μερικές μέρες, να δούμε τους αγαπημένους μας, αλλά και να φάμε! Εκτός από τα παραδοσιακά φαγητά που ίσως ακόμη φτιάχνει η γιαγιά ή η μαμά μας, έχουμε και τα αγαπημένα όλων: τα χριστουγεννιάτικα γλυκά!
Πέρα από την βασιλόπιτα, τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τις δίπλες, υπάρχουν επίσης και άλλα πολλά παραδοσιακά ελληνικά γλυκά, ανά την Ελλάδα. Σε όλη την χώρα μπορεί κανείς να βρει πολλά αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.
Κλωστάρι (Ηπειρώτικος μπακλαβάς)
Το κλωστάρι είναι ένας κυλινδρικός μπακλαβάς και παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό της Κόνιτσας Ιωαννίνων, καθώς και των γύρω περιοχών. Μπόλικο καρύδι, τραγανό φύλλο και σιρόπι, συνθέτουν αυτό το λαχταριστό έδεσμα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ισλί (Μικρά Ασία)
Το ισλί είναι ένα παραδοσιακό, ποντιακό γλυκό, με τις ρίζες του να βρίσκονται στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Τα ισλί μοιάζουν πολύ με μελομακάρονα, αλλά έχουν λιγότερο σιρόπι, είναι περισσότερο τραγανά και το καρύδι βρίσκεται στο εσωτερικό τους!
Ισλί… https://t.co/b11vEA6uTB pic.twitter.com/yK6ziv1b7G
— Λιακαδα © (@MAREALTE) 19 Δεκεμβρίου 2015
Λαλάγγια (Μάνη)
Τα λεγόμενα «λαλάγγια», είναι οι παραδοσιακές τηγανίτες της Μάνης.Δεν λείπουν από το τραπέζι, όταν πρόκειται για Χριστούγεννα ή Πάσχα. Την παραμονή κάθε γιορτής, οι νοικοκυρές αφιερώνονταν στην παρασκευή τους.
https://t.co/ajZqmsFfke Παραδοσιακά Λαλάγγια!!Πρέπει να τα δοκιμάσετε!!#ChristmasIsComing #Christmas2017 #Christmas #recipe #Food #Συνταγές #syntagesme pic.twitter.com/shv6vPMmUJ
— syntages.me (@syntagesme) 18 Νοεμβρίου 2017
Κιουνεφέ (Πολίτικο)
Το κιουνεφέ έρχεται από τα βάθη της Μικράς Ασίας και είναι ένα πολύ ιδιαίτερο γλυκό. Στο κιουνεφέ περιέχεται τυρί κρέμα ή μυζήθρα. Σε συνδυασμό με το σιρόπι, μπορείτε να απολαύσετε μία ιδιαίτερη γευστική εμπειρία.
Και το γλυκάκι της ημέρας!ΚΙΟΥΝΕΦΕ! Ένα γλυκό πραγματικά ονειρικό! ΒΙΝΤΕΟ εδώ: https://t.co/tf27sEHfdC #KitchenLabTV pic.twitter.com/4McSTxcgy9
— AkisPetretzikis (@A_petretzikis) 18 Νοεμβρίου 2017
Κατάδες (Σάμος)
Οι κατάδες μοιάζουν πολύ με κουραμπιέδες. Συνήθως, για να καταφέρουν οι νοικοκυρές της Σάμου να κάνουν οικονομία, χρησιμοποιούσαν την ζύμη που περίσσευε από τους κουραμπιέδες και έφτιαχναν τους παραδοσιακούς σαμιώτικους κατάδες.
Κατάδες, οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες της Σάμου: https://t.co/gzIDPhw2co pic.twitter.com/bYgByvzU16
— My Samos Blog (@MySamosBlog) 24 Δεκεμβρίου 2017
Πλατσέντα (Λέσβος)
Ένα λαχταριστό, σιροπιαστό γλυκό από το νησί της Λέσβου. Πρόκειται για μία πίτα, την οποία μπορεί κανείς να φτιάξει με ή χωρίς γέμιση.
ΠΛΑΤΣΕΝΤΑ Μυτιλήνης https://t.co/L6GbcuDclV pic.twitter.com/xIHYy339F3
— FAY (@DIADROMH) 25 Οκτωβρίου 2017