To Screen International αποθεώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!

Πως η Θεσσαλονίκη έγινε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του κινηματογράφου, προσελκύοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Parallaxi
to-screen-international-αποθεώνει-το-φεστιβάλ-κινηματογ-445505
Parallaxi

Ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά για τον κινηματογράφο, το Screen International, με αφορμή τα 60 χρόνια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αφιερώνει ένα από τα τιμητικότερα κείμενά του στον θεσμό.

Παραθέτει πληροφορίες, αφιερώματα και στοιχεία, εκθιάζοντας τη μοναδικότητα του Φεστιβάλ και ταυτόχρονα αναδεικνύοντας τη Θεσσαλονίκη και τα πρωτοποριακά σχέδιά της για την τέχνη.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (TFF) είναι ο μεγαλύτερος κινηματογραφικός οργανισμός στην Ελλάδα και διοργανώνει δύο ετήσια φεστιβάλ, ένα για ταινίες μυθοπλασίας (TIFF) και τα άλλα ντοκιμαντέρ (TDF). 

Το φετινό TFF θα γιορτάσει 60 χρόνια προβολής ταινιών, καινοτομιών και εξελίξεων κατά τη διάρκεια του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου που επικεντρώνεται στις ταινίες μυθοπλασία. Διεξάγεται από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου (το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο).

“Στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε νέους, καινοτόμους, πρωτοποριακούς και μερικές φορές δύσκολους κινηματογράφους τόσο για μυθοπλασία όσο και για ντοκιμαντέρ”, λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του TFF Ορέστης Ανδρεαδάκης, στο Screen International.

Το TFF είναι ένα ετήσιο γεγονός που γιορτάζει τον κινηματογράφο και προσελκύει περίπου 220.000 επισκέπτες ετησίως από την Ελλάδα και διεθνώς.

Ο τουρισμός, καθώς και φοιτητές που διαμένουν στη μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη στην Ελλάδα, δημιουργούν μια δυναμική κινηματογραφική δημογραφική στη Θεσσαλονίκη. “Έχουμε ένα πολύ ζωντανό, νέο και απαιτητικό κοινό”, σημειώνει ο Ανδρεαδάκης.

Εκτός από τα δύο φεστιβάλ, η TFF διοργανώνει επίσης πρεμιέρες, σεζόν και κινηματογραφικές εκδηλώσεις στα τέσσερα θέατρα της και διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για 27.000 νέους στην πόλη. Υπάρχει επίσης Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Κινηματοθέατρο Θεσσαλονίκης και βιβλιοθήκη κινηματογραφικών εκδόσεων.

Το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ (TDF) είναι μια επετειακή εκδήλωση με τίτλο Oscar, η οποία εγκρίθηκε από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, όπου ο νικητής της ταινίας μεγάλου ντοκιμαντέρ, Golden Alexander του φεστιβάλ, είναι αυτόματα επιλέξιμος για την υποβολή του Oscar για την καλύτερη κατηγορία ντοκιμαντέρ.

“Αυτό σημαίνει ότι το TDF είναι ένας καλός προορισμός για τους κινηματογραφιστές και τις ταινίες τους”, λέει ο Ανδρεαδάκης. Ο νικητής του TDF Golden Alexander του περασμένου έτους Ο μακρινός βομβαρδισμός των σκύλων ήταν στον μακρύ κατάλογο της κατηγορίας “Όσκαρ”.

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης επιλέχθηκε, από τον γενικό διευθυντή Elise Jalladeau, το 2016 να μετατρέψει το TFF σε ένα πραγματικά διεθνές γεγονός, καθώς και να δημιουργήσουν καινοτόμες πρωτοβουλίες και συνεργασίες με διεθνείς και τοπικούς εταίρους.

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό έξι δεκαετίες TFF στην κορυφή του παιχνιδιού του αρχίζουν στις Κάννες με το «Thessaloniki goes to Cannes programme» πρόγραμμα – μια βιτρίνα πέντε ελληνικών έργων σε εξέλιξη – και ένα πάρτι. Ο Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος είναι στην κριτική επιτροπή Καννών , ενώ ο συμπατριώτης Πάνος Κούτρας είναι στην κριτική επιτροπή Cinefondation.

Η TFF διοργανώνει εκδηλώσεις για πασίγνωστες εταιρείες- TIFF’s Agora and TDF’s Doc Market- για επαγγελματίες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και όχι μόνο.

“Κάθε χρόνο καλωσορίζουμε περισσότερους από 500 επαγγελματίες – αγοραστές, πράκτορες πωλήσεων, παραγωγούς, προγραμματιστές φεστιβάλ. Εστιάζουμε κυρίως στις ταινίες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Για μας [η Αγορά] είναι το πολύτιμο παιδί μας “, λέει ο Ανδρεαδάκης.

Οι μυριάδες ταινίες και οι επερχόμενες κινηματογραφιστές έχουν αποκαλυφθεί στην Αγορά σε μεταγενέστερη παραγωγή ή ως έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη προτού πάνε σε άλλα φεστιβάλ κινηματογράφου. Περιλαμβάνονται: Jasmila Zbanic’s Grbavica, Radu Jude’s Everybody In Our Family, Ofir Raul Graizer’s The Cakemaker, Deniz Gamze Erguven’s Mustang and Annemarie Jacir’s When I Saw You.

Επιστροφή στο μέλλον

Η προνοητική στάση της TFF αντικατοπτρίζεται επίσης στο τμήμα ανταγωνισμού της εικονικής πραγματικότητας (VR) του φεστιβάλ, που παρουσιάστηκε τόσο σε εκδόσεις TIFF όσο και TDF, που προβάλλουν το μέλλον του κινηματογράφου. Η TFF ήταν η πρώτη που την καθιέρωσε στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μετά τις Κάννες και τη Βενετία.

Ως ανεξάρτητος επιμελητής τέχνης – ο τελευταίος επιμελήθηκε το ελληνικό περίπτερο στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2017 – καθώς και φιγούρα του κινηματογράφου, Ο.Ανδρεαδάκης ενδιαφέρεται να εξετάσει την ανταλλαγή μεταξύ κινηματογραφικών και άλλων μορφών τέχνης, συμπεριλαμβανομένης της VR.

“Δεν πιστεύω σε καθαρό κινηματογράφο, ζωγραφική, χορό ή θέατρο. Βλέπετε πολλούς καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας βίντεο και κινηματογράφο “, σημειώνει ο Ανδρεαδάκης. “Βλέπετε τον κινηματογράφο χρησιμοποιώντας καλλιτεχνικά στοιχεία από τις εικαστικές τέχνες. Το VR είναι ένας συνδυασμός αυτού. Πιστεύουμε σε αυτό. ”

Το TFF φιλοξενεί επίσης μια ετήσια εναλλακτική έκθεση πρωτότυπων έργων τέχνης από νέους Έλληνες καλλιτέχνες εμπνευσμένους από τις ταινίες που συμμετέχουν στο τμήμα Διεθνούς Ανταγωνισμού του TIFF.

Μέσα σε όλους τους εορτασμούς της κληρονομιάς των έξι δεκαετιών, στην καρδιά της, το TFF είναι ένα φιλικό, προς την πόλη, κινηματογραφικό γεγονός που προσφέρει στους επισκέπτες μια εμπειρία φεστιβάλ που συνδυάζει κινηματογράφο, αξιοθέατα, ιστορία, εξαιρετικό φαγητό και 24 ώρες ελληνικής περιόδου.

*Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

ΠΗΓΗ: Screen International

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα