Life

Τα εγκαταλελειμμένα κτίρια στο Παρίσι αποκτούν ξανά ζωή!

Αχρησιμοποίητες περιοχές στην πόλη μετατρέπονται σε χώρους που εξυπηρετούν την κοινότητα.

Parallaxi
τα-εγκαταλελειμμένα-κτίρια-στο-παρίσ-977792
Parallaxi

Το Hangar Y αποτελεί ένα από τα πολλά άδεια ή εγκαταλελειμμένα κτίρια στην περιοχή του Παρισιού που  ανακαινίζονται και αποκτούν ξανά ζωή.

Εγκαταλελειμμένα οικόπεδα – ή άλλα κτίρια – στη γαλλική πρωτεύουσα μετατρέπονται σε πολιτιστικούς κόμβους για διάφορες χρήσεις, εκθεσιακούς χώρους, αίθουσες συναυλιών, χώρους εργασίας, χώρους για φιλανθρωπικούς σκοπούς και όχι μόνο.

«Το Hangar Y είναι μια αξιοσημείωτη τοποθεσία διάσημη στον κόσμο της αεροναυπηγικής», δήλωσε σε σχέση με το προαναφερθέν κτίριο ο γενικός διευθυντής Aideen Halleman. «Η ιδέα είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρο με διττό  σκοπό για εκδηλώσεις και πολιτισμό – και έναν τόσο τεράστιο χώρο, όπου θα μπορούμε να κάνουμε πραγματικά εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας».

Στην ακμή του, τρία αερόπλοια μήκους 100 μέτρων χωρούσαν στο υπόστεγο των 2.800 τετραγωνικών μέτρων. Όταν ανοίξει τον Μάρτιο, εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν σε έναν εκτεταμένο ημιώροφο, με τον υπόλοιπο χώρο να χρησιμοποιείται για συναυλίες, συνέδρια και μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας για την ιστορία του κτιρίου.

Η πρώτη έκθεση θα είναι για την ιστορία της αεροναυπηγικής, με έργα από την Tate και ιδιώτες συλλέκτες όπως ο Henri Seydoux.

Εδώ να σημειωθεί ότι, η ανακαίνιση και η επαναχρησιμοποίηση των υφιστάμενων κτιρίων δεν είναι κάτι νέο. Τα τελευταία χρόνια, τέτοια ανακαινισμένα κτίρια έχουν γίνει δημοφιλή στέκια για τους Παριζιάνους:

Καθιερωμένα πάρτι λαμβάνουν χώρα σε πρώην σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις. Το 6b, ένα παλιό κτίριο γραφείων στο βόρειο προάστιο Saint-Denis, στεγάζει στούντιο καλλιτεχνών καθώς και χώρο ψυχαγωγίας. Το γειτονικό Épinay-sur-Seine θα είναι ο νέος προορισμός για πάρτι αυτό το καλοκαίρι: ο λόγος για το Éclair που διευθύνεται από τον διοργανωτή της εκδήλωσης Soukmachines.

Η θέση του Eclair στην ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου

Οι περισσότερες γαλλικές ταινίες του 20ού αιώνα πιθανότατα πέρασαν από τα εργαστήριά του κάποια στιγμή.

Τα γραφεία είναι μικρά, χωρίς παράθυρα στούντιο και χώροι προβολής που κάποτε χρησιμοποιούνταν για εκφωνήσεις, παραγωγή ταινιών κα. Η ηχομονωτική τους επένδυση θα είναι χρήσιμη όταν οι Soukmachines μετατρέψουν το κτίριο σε χώρους για χορευτές, θεατρικές ομάδες, μουσικούς και σχεδιαστές.

Σε μια πολυσύχναστη πρωτεύουσα, όπου ο χώρος είναι πολύτιμος, οι αρχές στηρίζουν έργα που “δίνουν πνοή” σε εγκαταλελλειμμένους χώρους. Η εθνική πολεοδομική υπηρεσία, η Cerema, έχει αρχίσει μέχρι και να παρακολουθεί κενά οικόπεδα με χάρτη που προέρχεται από το πλήθος προκειμένου να ενθαρρύνει τις συλλογικότητες να επωφεληθούν από την κενή ιδιοκτησία.

Στο μεταξύ, υπάρχουν σαφή οφέλη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων: ένα κατά τα άλλα άδειο κτίριο ανακαινίζεται και μπορούν ακόμη και να κερδίσουν κάποιο ενοίκιο από τη διαδικασία.

«Είναι πιο ενδιαφέρον και οικονομικά πιο επωφελές από την πρόσληψη μιας εταιρείας security για αποτροπή των κινήσεων από καταληψίες», λέει ο Victor Houillon του συνεταιρισμού Plateau Urbain, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε την πρώην πανεπιστημιούπολη Censier της Σορβόννης στο κέντρο του Παρισιού με το νέο του έργο “Césure”. Το Plateau Urbain νοικιάζει χώρο σε φοιτητικούς συλλόγους, τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις και καλλιτέχνες σε τιμές 60% χαμηλότερες από το ποσοστό της αγοράς. Αναμένεται να ανακαινίσει το υποβαθμισμένο κτίριο για κοινωνικά έργα.

«Είναι σημαντικό να υπάρχουν χώροι στα κέντρα των πόλεων που δεν είναι αποκλειστικά εμπορικοί», πρόσθεσε η Jeanne Yanopoulos της εταιρείας πολεοδομίας Yes We Camp, η οποία συνεργάζεται με το Plateau Urbain. Η ίδια επιθυμεί ο χώρος να είναι φιλικός προς το περιβάλλον και οι επισκέπτες να μπορούν να περνούν χρόνο εκεί δίχως να αγοράζουν τίποτα: «Προσπαθούμε να προωθήσουμε τον τουρισμό που είναι λιγότερο παθητικός, λιγότερο επικεντρωμένος στην κατανάλωση. Θέλουμε οι επισκέπτες να δουν ότι το Παρίσι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κλιματικών ζητημάτων».

Οι παλιές πανεπιστημιακές αίθουσες έχουν ήδη αποκτήσει μια ατμόσφαιρα χωριού με καλλιτέχνες και εργαζόμενους να φτάνουν καθημερινά στο χώρο. Θα ανοίξει επίσημα για το κοινό στα τέλη της άνοιξης. Πρόκειται για ακόμα μια προσθήκη στο Παρίσι και ένα εξαιρετικό παράδειγμα – σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη – του τρόπου με τον οποίο οι αχρησιμοποίητες περιοχές στην πόλη μπορούν να μετατραπούν σε χώρους που εξυπηρετούν την κοινότητα.

Πηγή: Catherine Frances Bennett, Guardian

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα