Τα είδη σκίτσων που μπορείς να εξερευνήσεις
Το σκίτσο είναι ένας τρόπος για να χτίσουμε κατανόηση και να ερμηνεύσουμε τόσο τις ιδέες όσο και όλα εκείνα που βλέπουμε.
Το σχέδιο είναι το επίκεντρο της αρχιτεκτονικής και επικεντρώνεται στην ιδέα, την τεχνική λεπτομέρεια αλλά και την έκφραση του εαυτού. Το σκίτσο είναι ένας τύπος σχεδίου που επιτρέπει στους σχεδιαστές και τους καλλιτέχνες να εξερευνήσουν διάφορα στυλ. Συνήθως χρησιμοποιείται για μία γρήγορη δημιουργία ιδεών και όχι για τη μεταφορά ενός τελικού προϊόντος. Έτσι, το σκίτσο είναι συχνά λιγότερο λεπτομερές, ενώ συνδέεται με το χρόνο, την κίνηση και τη διαδικασία με την οποία μπορεί κανείς να σχηματίσει τα βασικά χαρακτηριστικά ενός θέματος.
Το σκίτσο είναι προσωπική υπόθεση. Θα έλεγε κανείς πως είναι δεμένο με το χέρι και την τέχνη σου, με τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο. Το σκίτσο μπορεί επίσης να προκύψει από την παρατήρηση, από μια προσεκτική ανάγνωση ενός χώρου. Υπάρχουν πολλοί τύποι σκίτσων που μπορείς να εξερευνήσεις. Το καθένα μπορεί να γίνει με διαφορετικό μέσο και να προσαρμοστεί ή να συνδυαστεί με αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα.
Γενικότερα, το σκίτσο είναι ένας τρόπος για να χτίσουμε κατανόηση και να ερμηνεύσουμε τόσο τις ιδέες όσο και όλα εκείνα που βλέπουμε. Τα αναλυτικά σκίτσα μας επιτρέπουν να καταγράφουμε τις παρατηρήσεις μας και να τις φιλτράρουμε μέσω μιας ατομικής προοπτικής, ενώ τα διαγραμματικά σκίτσα χρησιμοποιούνται συχνότερα για να απεικονίσουν σχέσεις μεταξύ ιδεών που μπορούν να είναι αφηρημένες. Η παρακάτω λίστα συγκεντρώνει διαφορετικούς τύπους σκίτσων.
Γραμμικό σχέδιο
Στην πιο βασική του μορφή, το σκίτσο υπάρχει συνήθως ως γραμμικό σχέδιο. Σκίτσα ορίζονται τα σχέδια που χρησιμοποιούνται μόνο με γραμμές, ποικίλλουν σε πλάτος και πυκνότητα, ενώ παράγουν ένα εύρος βάθους. Παρόλο που οι γραμμές αποτελούν τη βάση όλων των στυλ σχεδίασης, αυτός ο συγκεκριμένος τύπος σχεδίασης περιλαμβάνει ευθείες ή καμπύλες γραμμές τοποθετημένες σε (συνήθως απλό) φόντο. Δίνοντας έμφαση στη μορφή, μπορούν να είναι τα πάντα, από συνεχόμενα σχέδια γραμμών μέχρι καρικατούρες. Ωστόσο, συχνά δεν απεικονίζουν σκίαση ή φως.
Το γραμμικό σχέδιο περιλαμβάνει επίσης doodles – έναν άτυπο τύπο σχεδίασης γραμμών που γίνεται με πιο υποσυνείδητο και λιγότερο προσεκτικό τρόπο. Σχεδιασμένα γρήγορα και με απλές, σαφείς γραμμές, τα doodles μπορούν να αποτελέσουν εμπνευσμένη απεικόνιση των ιδεών μας και των εντυπώσεών μας για τον κόσμο.
Μικρογραφίες
Τα σκίτσα μικρογραφιών είναι γρήγορα σχέδια που χρησιμοποιούνται για να καλύψουν πτυχές γεωμετρικής αναλογίας, διαμόρφωσης, κλίμακας και διάταξης. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως βοήθημα μνήμης για να θυμηθείς σημαντικά χαρακτηριστικά ενός θέματος ή να σχεδιάσετε ένα πιο λεπτομερές σχέδιο ή ένα σενάριο.
Το κλειδί για τα σκίτσα των μικρογραφιών είναι τα τραχιά σχήματα και γραμμές, που υποδηλώνουν μεγαλύτερα περιβάλλοντα ή δομές. Αυτά τα περιγράμματα είναι τα βασικά συστατικά. Συνήθως ξεκινούν με ένα τραχύ πλαίσιο, στη συνέχεια περιλαμβάνουν μια γραμμή κάθετη ή οριζόντια από το φυσικό περιβάλλον που οραματίζεσαι.
Διασταύρωση
Είναι η βάση για μια ποικιλία υφών και μοτίβων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά διαφορετικά θέματα. Το κλειδί για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων στο είδος αυτό είναι η ποιότητα των γραμμών σας και η συνέπεια της εκτέλεσης σε όλο το σκίτσο. Στον πυρήνα του, ο πιο θεμελιώδης τρόπος δημιουργίας αυτού του σκίτσου είναι μέσω παράλληλων γραμμών.
Η διασταύρωση βασίζεται στην επανάληψη και την κατανόηση του πού πέφτει το φως σε ένα αντικείμενο. Επεκτείνοντας την τεχνική σου και κατανοώντας την πυκνότητα γραμμών, μπορείς να δημιουργήσεις κλίσεις και σκιές. Συνήθως, οι λεπτές κλίσεις θα επιτρέψουν στις σκιές σου να ξεχωρίζουν.
Κουκίδες ή Κηλίδες
Το σκίτσο αυτό έχει τις ρίζες του στο έργο του χημικού Michel Eugène Chevreul. Από την άλλη πλευρά, οι κηλίδες είναι μια τεχνική που εφευρέθηκε από τον Giulio Campagnola, έναν Ιταλό χαράκτη που μετέφρασε βενετσιάνικες ελαιογραφίες του Giorgione σε μέσο χάραξης. Με απλά λόγια, οι κηλίδες δημιουργούν φως και σκιά με τη χρήση κουκκίδων, ενός είδους ασπρόμαυρου σημείωση.
Καθώς δοκιμάζεις αυτόν τον τύπο σχεδίασης, έχε κατά νου πως είναι μια πιο αργή διαδικασία. Ο ρυθμός είναι πολύ σημαντικός καθώς σχεδιάζεις και δημιουργείς μικρά επαναλαμβανόμενα μοτίβα κουκκίδων.
Πληροφορίες: Architizer
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ