Τα ελληνόπουλα από το Βουκουρέστι περιγράφουν τη δική τους Ελλάδα
Η καρδιά του "ελληνικού σχολείου" χτυπά δυνατά στο Βουκουρέστι.
Η Ελλάδα έχει γεύση παστίτσιου και πορτοκαλόπιτας. Είναι η θάλασσα και οι φίλοι τους. Είναι η πατρίδα που κουβαλάνε μέσα τους και συχνά τους λείπει, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως δεν αγαπούν τον τόπο που ζουν, το Βουκουρέστι.
Έτσι περιγράφουν την Ελλάδα, παιδιά που φοιτούν στο σχολείο “Αθηνά”, τα περισσότερα από Έλληνες γονείς που δραστηριοποιούνται και εργάζονται στη Ρουμανία. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σε πρόσφατη αποστολή μας στο Βουκουρέστι, η διευθύντρια του ελληνικού σχολείου Μαργαρίτα Τσιώση, “ξεκίνησε το 2008 ως νηπιαγωγείο με ένα μνημόνιο συναντίληψης του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, του υπουργείου Παιδείας και της πρεσβείας, το οποίο προβλέπει ότι κάθε χρόνο το σχολείο θα αυξάνεται κατά μια τάξη”.
“Αισίως λοιπόν φτάσαμε φέτος να λειτουργεί η Β’ Λυκείου με τέσσερα παιδιά και του χρόνου αναμένουμε με μεγάλη χαρά και αγωνία τα πρώτα παιδιά που θα δώσουν εξετάσεις για το πανεπιστήμιο”, σημείωσε η κ. Τσιώση.
Συνολικά στο σχολείο φοιτούν 72 παιδιά. Λειτουργεί μέχρι τις 13.15΄ όπως όλα τα ελληνικά σχολεία και στη συνέχεια ως ολοήμερο με πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και επιπλέον εκπαιδευτικούς, τις αμοιβές των οποίων αναλαμβάνει ο σύλλογος, όπως και τα έξοδα του κτιρίου.
Η 11χρονη Νάστα Φελεμέγκα ήταν εκείνη που κράτησε την ελληνική σημαία στην εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. Ήταν μόλις 20 ημερών, όταν οι γονείς της μετακόμισαν στο Βουκουρέστι. Την Ελλάδα την επισκέπτεται συχνά, σχεδόν σε όλες τις διακοπές. Πηγαίνει στο νησί της, τη Σαλαμίνα. Παρόλα αυτά της λείπει. Τώρα τελευταία απέκτησε έναν επιπλέον λόγο για να τη νοσταλγεί. Την αγαπημένη της φίλη, που έφυγε από τη Ρουμανία με την οικογένειά της για να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Όπως συμβαίνει συχνά, εξηγεί η διευθύντρια του σχολείου, πολλοί γονείς -κυρίως υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών- αλλάζουν τόπο διαμονής έπειτα από κάποια χρόνια εργασίας στο Βουκουρέστι. Έτσι,τα παιδιά πολλές φορές αναγκάζονται να αποχαιρετούν τους φίλους τους.
Το όνειρο της 11χρονης Νάστας είναι “να δώσει εξετάσεις για την αγγλική φιλολογία και να σπουδάσει στην Ελλάδα”, ωστόσο η ζωή της στο Βουκουρέστι είναι πολύ όμορφη.
“Τα παιδιά συναντιούνται μετά το σχολείο, έχουν κάνει παρέες και ακούς στις γειτονιές να μιλάνε ελληνικά”, αναφέρει η κ. Τσιώση. “Υπάρχει η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας αλλά και ο ελληνικός πολιτιστικός σύλλογος Νόστος, όπου μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς και διοργανώνουν εκδρομές και διάφορες δράσεις”, προσθέτει.
Είναι πολλοί οι μαθητές με καταγωγή από τη Βόρεια Ελλάδα. Όπως η 11χρονη Ζαχαρούλα Μελίτση, η οποία είναι από τη Θεσσαλονίκη. “Λατρεύω το κέντρο της πόλης και όποτε την επισκέπτομαι απολαμβάνω το φαγητό, ειδικά τον γύρο και τα σουβλάκια”, λέει η 11χρονη μαθήτρια. Όταν κλείνει τα μάτια, όπως περιγράφει χαρακτηριστικά, και σκέφτεται τη γενέτειρά της, βλέπει τη θάλασσα και νοιώθει τη γεύση της πορτοκαλόπιτας…
Πηγή: ΑΠΕ