Τα φρέσκα πρόσωπα της Τέχνης στην Θεσσαλονίκη
Μια προσπάθεια συγκέντρωσης και παρουσίασης της νέας εικαστικής καλλιτεχνικής δημιουργίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης
Η εικαστική καλλιτεχνική δημιουργία της Θεσσαλονίκης συγκεντρώνεται στην διαδικτυακή πλατφόρμα Pikap Community – Art In Thessaloniki, με στόχο την καλύτερη προβολή της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, φωτογράφοι, εκπρόσωποι της performance art, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, δείγματα της δουλειάς τους, βιογραφικά στοιχεία, σκέψεις, κείμενα ή ποιήματα που επιλέγουν οι ίδιοι, φιλοξενούνται στη διαδικτυακή πλατφόρμα που συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας!
”Πρόκειται για μια προσπάθεια συγκέντρωσης και παρουσίασης της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα στην οποία εντάσσονται καλλιτέχνες οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην πόλη μας. Ανά καταχώρηση περιλαμβάνονται πληροφορίες, δείγματα δουλειάς, εξωτερικοί σύνδεσμοι και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κρίνει ο εκάστοτε καλλιτέχνης επιθυμητό να γνωστοποιηθεί, ώστε να προβληθεί και να παρουσιαστεί η προσωπική του πορεία και το έργο του.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα ξεκίνησε από μία ανάγκη. Θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη Θεσσαλονίκη. Θεωρούμε ότι το επίπεδο αυτής της δημιουργίας είναι πολύ υψηλό και επιθυμούμε την επαφή μαζί της, με σκοπό να κάνουμε τη ζωή μας πληρέστερη.
Παράλληλα παρατηρώντας τον περιορισμένο αριθμό κοινών τόπων συνάντησης των δρώντων καλλιτεχνών στην πόλη μας, ευελπιστούμε με το εγχείρημα μας να συνδράμουμε στην ενδυνάμωση της καλλιτεχνικής κοινότητας, τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Με τα μέσα που διαθέτουμε επιδιώκουμε την προβολή αυτής της κοινότητας τόσο στην ίδια τη Θεσσαλονίκη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχεδιάζουμε δράσεις αυτής της κοινότητας έξω από τα πλαίσια της πλατφόρμας και σε συνεργασία με φορείς των ίδιων ή παραπλήσιων ενδιαφερόντων.
Νιώθουμε ότι παρ’ όλη την ευρύτητα των χρησιμοποιούμενων καλλιτεχνικών μέσων αλλά και την ποικιλομορφία των ολοκληρωμένων δημιουργημάτων στην πόλη μας, υπάρχει ένα άυλο νήμα σύνδεσης ολόκληρης της καλλιτεχνικής έκφρασης. Εντοπίζουμε τη σύνδεση αυτή, μεταξύ άλλων, στον κοινό τόπο δράσης, τη Θεσσαλονίκη. Αποφεύγοντας ηλικιακούς ή άλλους περιορισμούς επιθυμούμε να αναδείξουμε τη σύνδεση αυτή με ιστορικούς, εικαστικούς και συναισθηματικούς όρους.
Επιπλέον ευελπιστούμε το εγχείρημα μας να αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους ίδιους τους καλλιτέχνες όσο και για τον ευρύτερο καλλιτεχνικό κόσμο, προωθώντας συνεργασίες και εισάγοντας οδούς διαλόγου.
Τέλος βρίσκουμε γοητευτικό το αέναο της όλης διαδικασίας, αναμένοντας με ενθουσιασμό τους μελλοντικούς καλλιτέχνες και το έργο τους.”
Δημήτρης Αγγέλης, καλλιτεχνικός διευθυντής πολυχώρου “Το Πικάπ”
Η Parallaxi παρουσιάζει την πρώτη καλλιτεχνική δεκάδα του Pikap Community!
3D
Ορφέας Αντουλινάκης – Orfeas Antoulinakis (3D, Cinematography)
Γεννήθηκα το 1997, μεγάλωσα στην Αντίκυρα Βοιωτίας, πλέον μένω στη Θεσσαλονίκη όπου και φοιτώ στη Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ. Ασχολούμαι με το γενικότερο φάσμα της τέχνης της εικόνας: Cinematography, 3D, Motion Graphics, VFX, Artworks. Είμαι μέλος του συγκροτήματος “Above The Hood” στο οποίο αναλαμβάνω γραφιστικά και visual clips.
Γιώργος Δρόσος – Yiorgos Drosos (3D, Animation, Art and Technology, augmented reality)
Ο Γιώργος Δρόσος είναι βιντεοκαλλιτέχνης. Ειδικεύεται στο ψηφιακό βίντεο, τα Νέα Μέσα, την εικόνα και τον ήχο. Έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικές εφαρμογές και έχει υποστηρίξει ψηφιακά δύο Μουσεία, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ο πυρήνας της δουλειάς του είναι η συσχέτιση της κίνησης με τον χώρο και τον χρόνο. Έχει 5 ατομικές και έχει πάρει μέρος σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων. Διδάσκει στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο εργαστήριο «Νέα Μέσα στα Εικαστικά».
Μπάμπης Βενετόπουλος – Babis Venetopoulos (3D- Animation)
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1973. Είναι απόφοιτος του Μ.Π.Σ. «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της Α.Σ.Κ.Τ και απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Είναι Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το ψηφιακό βίντεο, τα 3D modeling και animation, οι διαδραστικές εγκαταστάσεις, οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις, το στερεοσκοπικό βίντεο και η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα.
Acrylics
Τατιάνα Αλτίνη – Tatiana Altini
O κόσμος αλλάζει, κινείται και αναπτύσσεται συνεχώς. Η ανάπτυξη αυτή είναι ραγδαία και η αυξανόμενη ταχύτητα της καθημερινής ζωής γίνεται ολοένα και πιο αισθητή τις τελευταίες δεκαετίες. Συνεπώς, αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την κοινωνία καθώς και τις πεποιθήσεις για την ύπαρξη, τις αξίες και τα ιδανικά. Στο παρελθόν, οι άνθρωποι ζούσαν σε αρμονία με τους συνανθρώπους τους και τη φύση και μπορούσαν να απολαμβάνουν καθημερινές στιγμές ηρεμίας.
Ζωή Πανέ – Zoi Pane
Η Ζωή Πανέ γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα και εισήχθη το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 στo Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Είναι απόφοιτος του 1oυ Eργαστηρίου Zωγραφικής με διδάσκοντα τον Γεώργιο Σκυλογιάννη.
Animation
Ευτυχία Βούλγαρη – Eftychia Voulgaris
Η Ευτυχία Βούλγαρη γεννήθηκε στο Βόλο το 1995. Το 2018 αποφοίτησε από τη Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με καθηγητή τον Γιώργο Διβάρη. Ο κεντρικός άξονας ενδιαφέροντος στα έργα της είναι η αποκωδικοποίηση της ύλης σε οπτικές συνθέσεις ακροβατώντας στη γραμμή ρεαλισμού και αφαίρεσης. Η πραγματικότητα αποδομείται και αναπλάθεται δημιουργώντας μορφές και φόρμες.
Ζέφη Αθανασοπούλου – Zefi Athanasopoulou
Η Ζέφη Αθανασοπούλου είναι μια πολύπλευρη εικαστικός με κύρια αντικείμενα το χαρτί (Paper art), τη γλυπτική και τη ψηφιακή τέχνη. Σπούδασε γλυπτική στην Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και κατέχει Master στις Γραφικές Τέχνες/Πολυμέσα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Πραγματοποίησε τρεις ατομικές εκθέσεις, συμμετείχε στην 1η Biennale Θεσσαλονίκης με την ομάδα Paraphernalia-art και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μαρία Παριανού – Maria Parianou
Η Μαρία Παριανού γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1976. Σπούδασε στο τμήμα Εικαστικών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις στην gallery a.antonopoulou.art στην Αθήνα το 2011 και το 2014 και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές, μεταξύ των οποίων Art Athina, 10η Διεθνής Μπιενάλε Μινιατούρας, Gornji Milanovac, Σερβία, 7η Διεθνής Μπιενάλε Σχεδίου, Pilsen, Τσεχία
Applied Arts
Θεοδώρα Πρασσά – Theodora Prassa (Applied arts, collagraphy, collage)
Η Θεοδώρα Πρασσά γεννήθηκε το 1993 στον Βόλο και είναι απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ (2017), όπου εισήχθη με τα ταλέντα στο 5ο εργαστήριο ζωγραφικής. Παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Χίλντεσχαιμ Γερμανίας το 2014, με υποτροφία στο πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+. Κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο σχέδιο υφάσματος στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ της Αγγλίας.
Aquatinte
Χριστόφορος Κατσαδιώτης – Christophoros Katsadiotis
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Για 15 χρόνια ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία σε περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς και στην τηλεόραση. Σπούδασε χαρακτική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών τεχνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, με καθηγητές τους Ξενοφώντα Σαχίνη και Μανόλη Γιανναδάκη. Ενδιάμεσα παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής στην Ακαδημία «The Eugeniusz Geppert Academy of Art and Design» στο Wroclaw της Πολωνίας, με καθηγητές: Ch. Nowicki, Prz. Tyszkiewicz. -Πρόγραμμα LLP–Erasmus.