Τα καφέ και τα μπαρ που αγάπησαν οι λογοτέχνες
Πού σύχναζαν οι σπουδαίες πένες της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
\Από το Παρίσι του Ζαν Πολ Σαρτρ και της Σιμόν Ντε Μποβουάρ μέχρι τη Βιέννη του Τόμας Μπέρνχαρντ και το Λος Άντζελες του Τσαρλς Μπουκόφσκι, τα ατμοσφαιρικά καφέ και μπαρ που σύχναζαν οι μεγάλοι συγγραφείς και ποιητές είναι must προορισμοί για τον λογοτεχνικό τουρισμό.
Ταξιδεύεις και αναζητάς την ρουτίνα που έζησαν τα φωτισμένα είδωλά σου, τις χαμένες παραστάσεις που βούτηξαν το μυαλό τους μέσα στην έμπνευση, τους απόγονους των ανθρώπων που μετασχηματίστηκαν σε ήρωες και ηρωίδες των βιβλίων τους.
Στη γαλλική πρωτεύουσα, δύο από τα πιο φημισμένα καφέ είναι το Les Deux Magots και το Café De Flore, στην πλούσια συνοικία της Σαιν Ζερμαίν. Στην ταράτσα του πρώτου έπιναν αψέντι στα μέσα του 19ου αιώνα οι ποιητές Πολ Βερλαίν, Αρθούρος Ρεμπώ και Στεφάν Μαλαρμέ και λίγο αργότερα ο Γκιγιώμ Απολλιναίρ έγραφε γράμματα στην αρραβωνιαστικιά του.
Στο δεύτερο, στο Café De Flore, ο Ζαν Πολ Σαρτρ και ο κύκλος των υπαρξιστών απολάμβαναν τον καφέ τους πρωί και επέστρεφαν ξανά το μεσημέρι για ατέλειωτες συζητήσεις μέχρι τη δύση του ήλιου ενώ ο Ζακ Πρεβέρ σκάρωνε τα ποιήματά του πάνω σε καταλόγους και σε χαρτί τουαλέτας.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Βοστώνη, οι αστικοί θρύλοι λένε πως ο Τενεσί Ουίλιαμς έγραψε ένα κομμάτι του «Λεωφορείον ο Πόθος» στο μπαρ του ξενοδοχείου Ritz-Carlton, στα ίδια καθίσματα που η Αν Σέξτον και η Σύλβια Πλαθ έπιναν μαρτίνι μετά το μάθημα στο ποιητικό εργαστήρι. Στο café Vesuvio, στο Σαν Φρανσίσκο, σύχναζαν εκπρόσωποι της Μπιτ λογοτεχνικής γενιάς, όπως ο Τζακ Κέρουακ και ο Άλλεν Γκίνσμπεργκ.
Επιστρέφοντας στην Αμερική, ο πολυταξιδεμένος Έρνεστ Χέμινγουει εγκαταστάθηκε στο Key West της Φλόριντα, εκεί όπου έγραψε το βιβλίο «Αποχαιρετισμός στα όπλα», κάνοντας διάλειμμα για ποτό στο Sloppy Joe’s.
Στο Λος Άντζελες, το μέρος που «στοιχειώθηκε» από την παρουσία του Τσαρλς Μπουκόφσκι ήταν το Frolic Room, στο οποίο μπορούσες χρόνια αργότερα ως επισκέπτης να κερδίσεις έξι ευρώ για κατανάλωση μπύρας αν έλεγες σωστά στίχους των ποιημάτων του.
Στο Βερολίνο ο Μπέρτολτ Μπρεχτ και ο Γιόσεφ Ροτ, όπως και οι περισσότεροι Γερμανοί διανοούμενοι, έπιναν τον καφέ τους στο Romanisches, που καταστράφηκε ολοσχερώς το 1943 από αεροπορική επιδρομή.
Στο Λονδίνο ο Κάρολος Ντίκενς περνούσε τα βράδια του στο The George Inn και μάλιστα συμπεριέλαβε το όνομα του μαγαζιού στο βιβλίο του «Η μικρή Ντορίτ». Το café Bräunerhof στη Βιέννη ήταν το αγαπημένο στέκι για ποτό του μοναχικού Τόμας Μπέρνχαρντ ενώ χιλιόμετρα μακριά, στην Πόλη του Μεξικού, το café La Habana υποδεχόταν στα τραπέζια του τον Οκτάβιο Παζ και τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.
*Το κείμενο κυκλοφορεί στο τεύχος Μαΐου της Parallaxi (τεύχος 228)