Τα πιο αγαπημένα μας γλυκά στη Θεσσαλονίκη
Πού θα βρεις στην πόλη τα τοπ στο είδος τους γλυκά. Μία λίστα υπογλυκαιμικής επιβίωσης.
Στα σημεία που κρύβεται η σωστότερη των ορθοτέρων αναλογία γλουτένης σιροπιού νεσεστέ και ζάχαρης ανά το είδος τους. Το “γλυκό” κάνει σχετικά άναρχο comeback στην πόλη και σας θέλουμε πιο προετοιμασμένους από ποτέ. Μία λίστα υπογλυκαιμικής επιβίωσης με τα τοπ στο είδος τους γλυκά για να ξέρεις πλέον όταν προσπερνάς τρέχοντας εδώ και χρόνια την Μητροπόλεως, ότι χάνεις την καλύτερη σοκολάτα της πόλης ή όταν κατεβαίνεις την Ίωνος Δραγούμη ότι μπορείς να μασάς ταυτόχρονα ένα ωραιότατο και φρεσκότατο λουκουμάκι με ιστορία από το 1948. Ή τέλος πάντων για εσένα που σου μύρισε μια δίπλα και όταν λες ότι την θέλεις, εννοείς ..τώρα.
Για λουκούμι… Η οικογένεια Παπαδοπούλου από το 1948 και συγκεκριμένα ο ποντιακής καταγωγής παππούς της οικογένειας τρεις γεννιές πίσω, έφερε μαζί του από την Ρουμανία την πιο επιβλητική κρυφή συνταγή λουκουμιού και από τότε η Θεσσαλονίκη όταν ψάχνεται για λουκούμι τρέχει Ίωνος Δραγούμη 49 (2310 54 40 40 & 2310 53 47 22) . Στα + αν τύχει να περιμένεις λίγο, παρατηρείς τον κο Γιώργο από την τζαμαρία να τα δημιουργεί μπροστά σου εκείνη την ώρα.
Για σοκολάτα…
Κανονική σοκολάτα, αγαπημένη η “Σεχραζάτ” της Θεσσαλονικιάς Μίνας Αποστολίδη η οποία αν και δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στις Βρυξέλλες, τις σοκολάτες της τις βρίσκεις στην Σοκολατρεία. Για την Σεχραζάτ λοιπόν με πραλίνα και ταχίνι, με καραμελωμένα και αλατισμένα αμύγδαλα, να θυμάσαι Σοκολατρεία Μητροπόλεως 111 (231-305-3263) .
Για δίπλες… Στον Μουρούζη αδιαμφισβήτητα. Τραγανές και σιροπάτες στέκονται μοναδικές σε έναν χώρο με ιστορία τουλάχιστον 40ετή στο κέντρο της πόλης, πιο κέντρο πεθαίνεις δηλαδή στην Μητροπόλεως 95 (231 026 9712) . Save it.
Για μπεζέδες… Λίγο πιο μακριά από το κέντρο αλλά για αυτόν τον μπεζέ αξίζει να ξανοιχτείς. Και αυτός με ιστορία και καλύτερα με ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία. Aπό το 1962 ο «Εμμανουήλ Μπεζές» είναι το βαρύ μονοπώλειο του μπεζέ στην Θεσσαλονίκη. Γεμάτη γεύση και αφρατοψημένες μαρέγκες με σαντιγί, βανίλια ζάχαρη και άχνη. Κλείδωσε οδό (Κ. Καραμανλή 117) και τηλέφωνο (231 032 3247) , θα τα χρειαστείς.
Για ροδίνι… Επειδή ροδίνι δεν τρως μόνο σε κάτι εναπομείναντες παραδοσιακούς γάμους, και είναι από εκείνα τα γλυκά που αν σου καρφωθούν στα ξαφνικά δεν θα ηρεμήσεις αν δεν τα βρεις, να πας απευθείας στην Πατριάρχου Ιωακείμ 7 (231 023 3365) . Στο Ροδίνι όνομα και πράγμα, μικρό μυρωδάτο και γλυκούλι από το 1970.
Για τριγωνάκι… Η ζύμη σιροπιασμένη και μαλακή τόσο όσο, και την κρέμα του να έχει τόσο φρέσκια και γεμάτη γεύση που αν και φαινομενικά δείχνουν για τρίγωνα 2016, αυτό που γεύεσαι θυμίζει τον παππού της Χάιντι να βράζει γάλα για την κρέμ πατισερί κάπου σε μία φάρμα στις Άλπεις. Δοκίμασε και θα συμφωνήσεις. Ζαχαροπλαστείο Ήλιος στο Αντιγονιδών 7 (231 052 2114).
Για γλυκό τριαντάφυλλο… Για αυθεντικό γλυκό τριαντάφυλλο, με χρώμα και γεύση real και με σιρόπι που δεν αφήνεις σταγόνα στο Ραγιάν. Το ποντιακό hot spot στην πλατεία Άθωνος. Μικρό ζεστό μπαίνεις δεν βγαίνεις σίγουρα με άδεια χέρια αλλά ότι και αν γίνει να πάρεις γλυκό τριαντάφυλλο. Μπαλανου 13 (231 500 3907).
Για γαλακτομπούρεκο… Άπειρα φύλλα κρούστας, αλειμμένα ένα ένα με βούτυρο από γάλα, αληθινό γάλα παχύ, ανάμεσά τους, πλούσια αφράτη αρωματισμένη κρέμα. Να ψηθεί αργά να ροδίσει και μόλις βγει ζεστό από το φούρνο να λουστεί στο καυτό σιρόπι. Για όλο αυτό ένας και μοναδικός Γαλυφιανάκης, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 3 (2310 273933) . Δεν χαρακτηρίστηκε άδικα το 1ο ζαχαροπλαστείο της Ελλάδας.
Για ντουρντουμά… Από εκείνον που μοσχοβολά γάλα, αρωματικό και γευστικό με γεύση γεμάτη. πάντα φρέσκο και μαστιχένιο που αλλού; Στο εργαστήριο της Νικηφόρου, στο γραφικό μαγαζάκι πάνω από την Εγνατία. Να θυμάσαι Βενιζέλου 54 (2310 243 577) .
Για μακαρόν… Για μακαρόν, με τέχνη και τεχνική και μυστική συνταγή, πολύχρωμα και εξαιρετικά, με την αυθεντική γαλλική συνταγή παρασκευής, τα βρίσκεις στο κατάστημα Μελί Μελί της Πυλαίας. Να θυμάσαι Δημητρίου Φωκά 6 (231 038 0620) , στην έξοδο του Περιφερειακού.
Για σοκολατένιο μπακλαβαδάκι…
Μια γεύση που δεν θα ξεχάσεις ποτέ αν δοκιμάσεις. Στου Δεληγεωργάκη, στην άνοδο της Αγίας Σοφίας 48 (2310 272 792) ένα εργαστήριο με μυθικά σιροπιαστά, λατρεύουμε τη συνταγή που απογειώνει το μπακλαβαδάκι με την σοκολατένια προσθήκη.