Τα θερμοκήπια μια λύση για την κλιματική αλλαγή

Ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος καταστροφής των προϊόντων στον αγροτικό τομέα

Parallaxi
τα-θερμοκήπια-μια-λύση-για-την-κλιματι-355369
Parallaxi

Ένας τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος καταστροφής των προϊόντων στον αγροτικό τομέα και να επιτευχθεί η αύξηση της παραγωγής γεωργικών προϊόντων με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση της καταναλισκόμενης ενέργειας είναι η χρήση των θερμοκηπίων.

Αυτό επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Δενδροκομίας, δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, διευθυντής του Θεσμοθετημένου Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων HortLab» του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Και εξηγεί: «Με την εγκατάσταση θερμοκηπίων που χρησιμοποιούν κλειστά «υδροπονικά» συστήματα καλλιέργειας και εκμεταλλεύονται τα όμβρια ύδατα που συλλέγονται από τις υδρορροές των συγκεκριμένων θερμοκηπίων, επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης νερού που φθάνει το ποσοστό 90%».

Επιπρόσθετα, όπως λέει, με την απορρόφηση των υδρατμών και την επανα-υγροποίησή τους, που λαμβάνει χώρα μέσα στο θερμοκήπιο, και τον έλεγχο της υγρασίας του περιβάλλοντος χώρου, μειώνεται η εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών στην εκάστοτε καλλιέργεια, πετυχαίνοντας ακόμη και την συντόμευση του κύκλου παραγωγής των καλλιεργειών, αλλά και την θεαματική αύξηση της στρεμματικής παραγωγής που ξεπερνάει και το 200%.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαχατζής, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους θέρμανσης των θερμοκηπίων συνίσταται η χρήση της «Αβαθούς Γεωθερμίας». Οι απαιτήσεις των θερμοκηπίων για ενέργεια μπορούν να καλυφθούν πλέον με τη χρήση της «Αβαθούς Γεωθερμίας» αξιοποιώντας την σταθερή θερμοκρασία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, βάθους μέχρι 150 μέτρα και θερμοκρασίας που συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 15ºC και 17ºC, ακόμη και με την χρήση των νερών από αρδευτικές γεωτρήσεις, από ποτάμια, λίμνες ή την θάλασσα.

«Η εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας στα θερμοκήπια όπως και στις χαμηλής κάλυψης καλλιέργειες (χαμηλά τούνελ) μπορεί να προσφέρει σημαντικά τοπικά οφέλη και οικονομική ανάπτυξη, καθότι ένα μέσο θερμοκήπιο μπορεί να εξοικονομήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των λειτουργικών του εξόδων από καύσιμα, που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 75%», λέει ο κ. Παπαχατζής.

Η γεωθερμική θέρμανση των θερμοκηπίων, δοκιμάστηκε και επιδείχθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου LIFE+ «Adapt2change», από το Εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων HortLab» του ΤΕΙ Θεσσαλίας, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στην παραγωγή, την ποιότητα, το χρονοδιάγραμμα της αγοράς, την εξοικονόμηση κόστους και τα περιβαλλοντικά οφέλη σε σύγκριση με τις ισχύουσες καλλιεργητικές πρακτικές.

Κατά συνέπεια όλοι οι αγροτικοί δήμοι μπορούν να προσαρμόσουν την στρατηγική τους, να προωθήσουν τις ανάγκες και να προτείνουν πολιτικές, οι οποίες θα ενταχθούν στα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή τα οποία προβλέπεται να εκπονηθούν από όλες τις ελληνικές Περιφέρειες, το προσεχές χρονικό διάστημα, ώστε να προωθήσουν δράσεις χρηματοδότησης για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας στην αγροτική παραγωγή.

Όσον αφορά δε την δενδροκομία, θα ήταν χρήσιμο, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαχατζής, να αξιοποιηθεί η υφιστάμενη κατάσταση γενετικού υλικού ώστε να μπορούμε πλέον να καλλιεργούμε με τις υπάρχουσες ποσότητες βρόχινου νερού (Rainfed Agriculture) για όλη την γκάμα οπωροκηπευτικών, μέσα από ένα έξυπνα ρυθμισμένο καλλιεργητικό σύστημα εφαρμογής. Ένα τέτοιο πλαίσιο δεν θα διατηρήσει μόνο την ευημερία του αστικού πληθυσμού, αλλά θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη νέων αγροτοβιομηχανικών διαδικασιών με άμεσα οφέλη στο εισόδημα της τοπικής κοινωνίας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα