Πρεμιέρα για το πρώτο βιβλιοπωλείο του μέλλοντος
Εκτυπώνεις μέσα σε λίγα λεπτά το βιβλίο της επιλογής σου, επιτόπου !
Το πρώτο βιβλιοπωλείο χωρίς στοκ είναι γεγονός με την ψηφιακή εποχή αυτή την φορά να ενισχύει το παραδοσιακό βιβλίο, χωρίς να “μπλοφάρει”. Eπιλέγεις το λήμμα που επιθυμείς μέσα από εκατομμύρια ψηφιοποιημένους τίτλους και επτά λεπτά αφότου πατήσεις το κουμπί εκτύπωσης, το βιβλίο της επιλογής σου γεννιέται μπροστά στα μάτια σου.
Το εκπληκτικό τεχνολογικό δημιούργημα που μετατρέπει μέσα σε λίγα λεπτά τις λέξεις σε βιβλίο έχει όνομα και δυνατή ευρωπαική πρώτη παρουσία καθώς από το περασμένο Σάββατο το Παρίσι απέκτησε τον πρώτο του Espresso Book Machine και η Ευρώπη το πρώτο βιβλιοπωλείο χωρίς στοκ. Η χαρά των αυτοεκδόσεων και ο ανασχεδιασμός του κόσμου του βιβλίου μέσω της μυθικής διαδικασίας τύπωσης αυτού μπροστά στα μάτια του συγγραφέα αλλά και των βιβλιοφάγων που έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν την γέννηση πραγματικών βιβλίων σε πραγματικό χρόνο.
Στην περίπτωση που ακούγεται φουτουριστικό τότε ακούγεται λανθασμένα καθώς στην Αμερική ήδη από το 2007 σε πειραματικό στάδιο o εκτυπωτής-ρομπότ Espresso Book Machine αναπτύσεται στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στην δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης ενώ ήδη από το 2010 βρίσκεται σε περισσότερες από 70 βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία στις ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη θα τον βρεις, πιο δειλά, σε εννέα σημεία μεταξύ των οποίων τα πέντε στην Γαλλία, ένα στο Μιλάνο και το Βέλγιο και δύο στην Ολλανδία.
Ωστόσο για πρώτη φορά η Γαλλία και πιο συγκεκριμένα οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Γαλλίας των ενσωμάτωσαν στις παροχές τους με το πρώτο αποκλειστικά “βιβλιοπωλείο του μέλλοντος” να κάνει την εμφάνισή του στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, σε απόσταση αναπνοής από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Μία “βιβλιοθήκη χωρίς απόθεμα” επιτρέπει εδώ και λίγες μέρες στους χρήστες να επιλέξουν ανάμεσα σε 5.000 περίπου τίτλους των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων της Γαλλίας (PUF) και ανάμεσα σε χιλιάδες διεθνείς τίτλους δημόσιας κυκλοφορίας και να τους τυπώσουν μέσα σε λίγα μόλις λεπτά σε πραγματικά βιβλία στον εκτυπωτή Espresso Book Machine .
Σχεδιάστηκε από τον Jeff Marsh, την αποκλειστική διανομή του και άδεια κατέχει η OnDemand Books, σε συνεργασία με την εταιρεία Xerox και τον Jason Epstein πρόεδρο και οραματιστή του όλου εγχειρήματος.
Ο εκτυπωτής παρέχει την δυνατότητα τύπωσης πραγματικών βιβλίων μέσα από μία τεράστια γκάμα τίτλων που έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί από την Google και είναι δημόσια διαθέσιμα αλλά και συγγραφέων που παραχωρούν τα δικαιώματα συμμετοχής των βιβλίων τους στην ατζέντα του εκτυπωτή, με αληθινή βιβλιοδεσία εξώφυλλο οπισθόφυλλο άρωμα από χαρτί και μελάνι, τα βιβλία που τυπώνονται αγοράζονται στην ίδια τιμή όπως και σε ένα συμβατικό βιβλιοπωλείο και δεν υπερβαίνουν τις 850 σελίδες οι οποίες είναι και το (τεχνολογικό) όριο εκτύπωσης.
Εκτός από την μείωση του κόστους των αποθεμάτων, η μεγαλύτερη γοητεία της συσκευής, όπως αναλύουν σε συνεντεύξεις τους βιβλιοπώλεις που πήραν τη μεγάλη απόφαση να εγκαταστήσουν το μηχάνημα στα καταστήματά τους, είναι ότι δίνει τη “δυνατότητα αυτο-δημοσίευσης από συγγραφείς, μέχρι απλούς πολίτες που επιθυμούν να τυπώσουν σε βιβλίο οικογενειακές συνταγές, σημειώσεις και κάθε είδους λευκώματα και σκέψεις, όντες ικανοποιημένοι με ένα μικρό αριθμό αντιγράφων τουλάχιστον για αρχή. Ωστόσο το κύριο εμπόδιο μέχρι στιγμής για τους βιβλιοπώλες είναι το κόστος της μηχανής καθώς στην περίπτωση που επιθυμούν να την αγοράσουν το κόστος αυτής υπολογίζεται περίπου στα 150.000$, με αποτέλεσμα να είναι δημοφιλέστερη πρακτική η ενοικίασή του, συνήθως με πενταετή μίσθωση .
Είναι από τις λίγες φορές που η τεχνολογία δεν έρχεται για να ακυρώσει το παρελθόν αντικαθιστώντας το με κάτι νεότερο αλλά χρησιμοποιεί τα επιτεύγματά της έξυπνα ενισχύοντας την ύπαρξη συνηθειών που αγαπάμε, με αποτέλεσμα το “βιβλιοπωλείο του μέλλοντος” να μην αποτελεί μία αίθουσα γεμάτη αποκλειστικά tablet αλλά ένα σημείο που εξακολουθούν και τυπώνονται βιβλία.
Όπως όλα δείχνουν, ο Espresso Book Machine αναμένεται να ικανοποιήσει όλο τον κόσμο του βιβλίου από τους επίδοξους συγγραφείς μέχρι τους βιβλιοπώλες τους βιβλιοθηκονόμους και τους αναγνώστες, βοηθώντας το παραδοσιακό βιβλίο να ξαναμπεί στο παιχνίδι της δυναμικής ύπαρξής του.