Ταξίδι στην καρδιά της Ιρλανδέζικης ψυχής
Ένα ταξίδι σε ένα από τα σπουδαιότερα αποστακτήρια της Ευρώπης και ταυτόχρονα σε μια συναρπαστική χώρα.
Καθώς το αυτοκίνητο ξεμακραίνει στην καταπράσινη ενδοχώρα της Ιρλανδίας και αφήνουμε πίσω το πολύβουο και ζωντανό όσο λίγες πόλεις της Ευρώπης Δουβλίνο, οι θρύλοι της χώρας αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά. Ατέλειωτες εκτάσεις που παρότι είναι καταχείμωνο θυμίζουν άνοιξη, ψιλόβροχο στον ορίζοντα και μικρά χωριά που διαδέχονται το ένα το άλλο. Μπαίνουμε στην κομητεία Όφαλι.
Στην είσοδο της κωμόπολης η πινακίδα Tullamore δεσπόζει. Μια πόλη που είναι γνωστή παγκόσμια για το ουίσκι της. Ή πως ένα προϊόν βάζει ένα τόπο στον παγκόσμιο χάρτη. Η μικρή πόλη έχει μια αξιοθαύμαστη ησυχία, κέρδισε δυο φορές το Χρυσό Μετάλλιο στα Εθνικά Βραβεία Καθαρής Πόλης, άνθρωποι περπατούν ανάμεσα σε μικρά καταστήματα, μπαρ και διώροφα σπίτια. Πλάι στο μικρό ποτάμι ένα σημείο ξεχωρίζει. Είναι το μικρό εκθετήριο και δοκιμαστήριο του Tullamore D.E.W.. Ένα ποτηράκι για αρχή και fish and chips μας υποδέχονται μαζί με μερικές ωραίες φωτογραφίες και αναμνηστικά που πωλούνται εδώ. Τελευταία στάση πριν την επίσκεψη που περιμένουμε όλοι ανυπόμονα.
Το επιβλητικό αποστακτήριο κλέβει το βλέμμα. Το παλαιό αποστακτήριο δημιουργήθηκε το 1829 από τον Daniel E. Williams (D.E.W.) και έκλεισε το 1954. Με την Ποταπαγόρευση στις ΗΠΑ το 1930 τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ για την βιομηχανία του Ουίσκι. Στα προβλήματα προστέθηκε και ο οικονομικός πόλεμος της Βρετανίας. Για σαράντα χρόνια η πόλη απώλεσε το καμάρι της. οι νέοι ιδιοκτήτες της επωνυμίας, William Grant & Sons, επένδυσαν στην κατασκευή ενός νέου αποστακτηρίου κοντά στο Ταλλαμόρ, φέρνοντας και πάλι την παραγωγή ουίσκι στην πόλη το 2014. Το σλόγκαν που το χαρακτήρισε εξ΄αρχής και έγινε συνώνυμο της επιτυχίας του ήταν το ‘Give every man his DEW’. Δείγμα της διάδοσης και της επιτυχίας του.
Το Tullamore D.E.W. είναι το δεύτερο στον κόσμο σε πωλήσεις Ιρλανδέζικο ουίσκι με παγκόσμιες πωλήσεις πάνω από 9 εκ. κάσες το χρόνο. Γνωστό για την βελούδινη γεύση του και την τριπλή απόσταξη αυτό το καμάρι της Ιρλανδικής ενδοχώρας μας υποδέχτηκε στο σπίτι του. Ή μάλλον στο παλάτι του. Αυτό που αντικρύζει κανείς περνώντας το κατώφλι αυτού του απίστευτου αποστακτηρίου είναι κάτι πρωτόγνωρο.
Υποδομές μοναδικής πιστότητας και πολυτέλειας ιδανικές για την παραγωγή ενός τέτοιου διάσημου προϊόντος. Και βέβαια ένας άνθρωπος από αυτούς που χαίρεται κανείς να γνωρίσει έστω και μια φορά στη ζωή του. Ο John Quin!
Με ιδανικό οικοδεσπότη και ξεναγό τον global brand ambassador John Quin, η μύηση στην ιρλανδική ψυχή και την παράδοση του ουϊσκι μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε από την αρχή πως οι βασικές αξίες αυτού του λαού, το θάρρος, η αγάπη για την ανεξαρτησία, η περηφάνια, η ανοιχτόκαρδη διάθεση των ανθρώπων αποτέλεσαν και τα συστατικά δημιουργίας αυτού του blend. Μαζί και η πρόσμιξη malt, grain & pot still, τριών υπέροχων χαρμανιών που δημιουργών ένα σπουδαίο μείγμα. Προηγουμένως έχει έχει ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια που φιλοξενούσαν bourbon και sherry εμποτίζοντας το με τα δικά τους αρώματα. Και βέβαια το ωραίο ιρλανδέζικο νερό από πηγές με τη φρεσκάδα των βροχών που πέφτουν όλο το χρόνο, η μαγιά, το κριθάρι όλα αυτά μαζί δίνουν αυτό το μοναδικό φρέσκο, φρουτώδη χαρακτήρα που αγαπάμε.
Περπατώντας στους χώρους των 58 στρεμμάτων στο Clonminch, λίγο έξω από το Tullamore, πραγματικά μένεις άφωνος από τις εγκαταστάσεις αυτού του υπερσύγχρονου αποστακτήριου, μίας επένδυσης που άγγιξε τα 35 εκ. ευρώ. Και βέβαια το πιο ψαρωτικό σημείο του είναι η μεγάλη αίθουσα που τη χωρίζει ένα γυαλί από τον υπόλοιπο χώρο, η αίθουσα με τους 4 χειροποίητους γυαλιστερούς χάλκινους άμβυκες, φόρος τιμής προς τους πρωτότυπους του παλιού αποστακτηρίου, τους έξι ζυμωτήρες χωρητικότητας 34.000 λίτρων έκαστος και τα και χειροποίητα βαρέλια από 4 διαφορετικά είδη ξύλων για την παλαίωση συνδυάζουν τις παραδοσιακές πρακτικές απόσταξης με την τελευταία λέξη της σύγχρονης και οικολογικής τεχνολογίας. Μέσα εκεί πραγματικά μένεις άφωνος.
Και από την παραγωγή στην κατανάλωση. Η ώρα της γευστικής δοκιμής ήταν και η πιο συναρπαστική αυτής της ημερήσιας εμπειρίας. Καθισμένοι στα σκαμπό του δοκιμαστηρίου με τον απόλυτο κυρίαρχο του κτιρίου απέναντι μας έτοιμο να μας μυήσει στα μυστικά ξεκινήσαμε το ταξίδι σε γεύσεις, με την κατάλληλη κάθε φορά επεξήγηση της δημιουργίας και των συστατικών της γεύσης. Η έκπληξη ήταν στο τέλος. Με τη δική του καθοδήγηση δημιουργήσαμε ο καθένας το blend που του ταιριάζει αναμιγνύοντας διαφορετικές εκδοχές του. Γιατί όπως μας είπε και ο ίδιος το καλύτερο ουίσκι είναι αυτό που αρέσει σε σένα.
Έχοντας ζήσει τη μαγεία της παραγωγής, έχοντας μάθει και κυρίως δει με τα μάτια μας τα μυστικά της τριπλής απόσταξης, φύγαμε από το αποστακτήριο πραγματικά γεμάτοι. Μυρωδιές, αρώματα και γεύσεις. Το Tullamore D.E.W. όμως θα ολοκλήρωνε τη θαυματουργή του δράση το ίδιο βράδυ σε ένα από τα πιο παλιά μπαρ τη πόλης που ο οικοδεσπότης μας μας άνοιξε μια άλλη μαγική πόρτα. Σε ένα τραπέζι καθισμένη μια αυτοσχέδια μπάντα οκτώ Ιρλανδών διαφόρων ηλικιών έπαιζαν μοναδικά παλιούς και νέους Ιρλανδέζικους σκοπούς. Η καρδιά φτερουγούσε από την ομορφιά, το ρυθμό και το κέφι καθώς όλο το μπαρ ήταν ήδη μια μεγάλη παρέα. Εκεί λοιπόν ήπιαμε το τελευταίο Tullamore της ημέρας που ολοκλήρωνε την ευτυχία ενός απολαυστικού εικοσιτετραώρου στην αληθινή καρδιά της Ιρλανδίας.
Στην Ιρλανδία ταξιδέψαμε χάρη στην ευγενική πρόσκληση του Tullamore D.E.W. που μας ξενάγησε ιδανικά στην ιρλανδική παράδοση, την έντονη ζωή της χώρας, την μεγάλη ιστορία του πιο ξεχωριστού Ιρλανδέζικου ουϊσκι.
Στην Ελλάδα μπορείτε να απολαύσετε το Tullamore D.E.W. Original, Tullamore D.E.W. 12 Year Old Special Reserve.