Αντεπίθεση από την OpenAI – Κατηγορεί την DeepSeek για κλοπή του ChatGPT
Πρόκειται για μια κατηγορία που εγείρει ζητήματα πιθανής παραβίασης πνευματικής ιδιοκτησίας
Μετά το σοκ που προκάλεσε η κινεζική DeepSeek με το νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (R1) εφάμιλλων δυνατοτήτων, αλλά πολύ χαμηλότερου κόστους, από τα αντίστοιχα των αμερικανικών κολοσσών της τεχνολογίας, η OpenAI φαίνεται να περνάει στην αντεπίθεση. Η δημιουργός του κορυφαίου μοντέλου AI, του περίφημου ChatGPT, υποστηρίζει πως η DeepSeek χρησιμοποίησε τους δικούς της κώδικες για να εκπαιδεύσει το μοντέλο της.
Πρόκειται για μια κατηγορία που εγείρει ζητήματα πιθανής παραβίασης πνευματικής ιδιοκτησίας. Άτομο από την OpenAI, επικεφαλής της οποίας είναι ο Σαμ Άλτμαν, δήλωσε στους Financial Times πως από την έρευνά προέκυψαν κάποια στοιχεία «απόσταξης» με τις υποψίες να στρέφονται στην DeepSeek.
Η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται από προγραμματιστές για να επιτύχουν καλύτερη απόδοση σε μικρότερα μοντέλα, χρησιμοποιώντας αποτελέσματα από μεγαλύτερα και πιο ικανά. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουν παρόμοια αποτελέσματα σε συγκεκριμένες εργασίες και με πολύ χαμηλότερο κόστος.
Η «απόσταξη», που επί της ουσίας είναι η εκπαίδευση μοντέλων AI, είναι μια κοινή πρακτική στον κλάδο. Ωστόσο στην περίπτωση της DeepSeek τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Ο λόγος είναι πως στους όρους χρήσης της OpenAI επισημαίνεται πως η απόσταξη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού μοντέλου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους όρους παροχής υπηρεσιών, οι χρήστες δεν μπορούν να «αντιγράψουν» καμία από τις υπηρεσίες της ή να «χρησιμοποιήσουν την έξοδο για την ανάπτυξη μοντέλων που ανταγωνίζονται την OpenAI». «Το θέμα προκύπτει όταν κάποιος χρησιμοποιεί αυτή την πρακτική για να δημιουργήσει το δικό του μοντέλο για τους δικούς του σκοπούς», τόνισε άτομο που βρίσκεται κοντά στην OpenAI.
Η εταιρεία, που με τη δημιουργία του ChatGPT βρέθηκε σε ρόλο οδηγού στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης, αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω ή να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα «αποδεικτικά» στοιχεία που φέρεται να έχει στη διάθεσή της.
Τα στοιχεία της έρευνας αρνήθηκε να σχολιάσει και η Microsoft, συνεργάτης και επενδυτής στην OpenAI. Η Microsoft έχει επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη του ChatGPT και των «απογόνων» του, καθώς εκτός των άλλων στόχος ήταν η αξιοποίηση της εν λόγω τεχνολογίας στη μηχανή αναζήτησης Bing για την ανατροπή της κυριαρχίας της Google στον συγκεκριμένο τομέα.