Άστρο «εισέβαλε» στο πλάνο του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble
Δείτε την εντυπωσιακή εικόνα
Εικόνα: ESA/Hubble & NASA, J. Dalcanton, A. Filippenko
Στα τέλη της δεκαετίας του 2010 ξεκίνησε μια «μόδα» όπου την στιγμή της λήψης μιας φωτογραφίας κάποιος που δεν συμμετείχε στη φωτογραφία εισέβαλε ξαφνικά σε αυτή μπαίνοντας στο πλάνο και σε πολλές περιπτώσεις η εισβολή αυτή γινόταν με τέτοιο τρόπο ώστε η παρουσία του εισβολέα δεν γινόταν αντιληπτή παρά μόνο όταν οι συμμετέχοντες κοιτούσαν αργότερα την φωτογραφία ή σε περιπτώσεις κάποιας φωτογραφίας που ποζάριζαν επώνυμοι όταν η φωτογραφία είχε πλέον πάρει το δρόμο της δημοσιότητας.
Συχνά οι εισβολείς μιας φωτογραφίας είναι ζώα αλλά αυτό θεωρείται σχεδόν πάντα χαριτωμένο ή και ενδιαφέρον και κανείς δεν σβήνει αυτές τις φωτογραφίες από την φωτογραφική του κάμερα ή το τηλέφωνο του αλλά αντίθετα τις μοιράζεται με γνωστούς του ή τις αναρτά στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτή η απρόσκλητη εμφάνιση κάποιου στις φωτογραφίες έλαβε την ονομασία «photobombing» αφού προφανώς οι νονοί της ορολογίας θεώρησαν ότι πρόκειται για… βομβαρδισμό μιας φωτογραφίας.
Όπως αποδεικνύεται το photobombing δεν είναι μόνο ένα γήινο «φαινόμενο» αλλά συμβαίνει και στο Διάστημα. Κατά τη διάρκεια παρατηρήσεων του διαστημικού τηλεσκοπίου σε ένα γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση 25 εκατ. ετών φωτός από τη Γη και τη λήψη εικόνων του γαλαξία ένα υπέρλαμπρο άστρο του δικού μας γαλαξία αποφάσισε να εισβάλει τις εικόνες και να πάρει πρωταγωνιστική θέση σε αυτές.
https://www.youtube.com/watch?v=fxnrivkxhJM
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες αυτού του κοσμικού photobombing. Στόχος του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble ήταν ο ακανόνιστος γαλαξίας Arp 263 που βρίσκεται στο κέντρο και αριστερά στην εικόνα έχοντας μείνει στο φόντο της αφού όπως είναι εμφανές στη φωτογραφία πρωταγωνιστεί ένα λαμπρό άστρο. Πρόκειται για το άστρο BD+17 2217 που βρίσκεται στο δικό μας γαλαξία και βρήκε τρόπο όχι μόνο να… τρυπώσει στις εικόνες του Hubble αλλά να κυριαρχήσει σε αυτές.
To photobombing του άστρου του γαλαξίας μας συνέβη κατά την προσπάθεια ερευνητών να συλλέξουν δεδομένα από εκρήξεις σουπερνόβα που έχουν εντοπιστεί στο γαλαξία Arp 263. Δεν είναι ακόμη σαφές αν η παρουσία του άστρου του γαλαξία μας εμπόδισε την έρευνα και συλλογή των στοιχείων που αναζητούσαν οι ερευνητές και θα πρέπει να γίνουν νέες παρατηρήσεις ή αν τα στοιχεία συλλέχθηκαν και οι εντυπωσιακές εικόνες με το άστρο θα μείνουν για να θυμίζουν αυτό το διαστημικό photobombing.
Πηγή: naftemporiki.gr