Τεχνολογία

Δημοπρασία έργων από AI των Christie’s προκαλεί οργή

Περισσότεροι από 6.000 καλλιτέχνες έστειλαν ανοιχτή επιστολή καλώντας τον οίκο να ακυρώσει τη δημοπρασία

Σόνια Ταλαντινού
δημοπρασία-έργων-από-ai-των-christies-προκαλεί-1284949
Σόνια Ταλαντινού

Η συλλογή “Augmented Intelligence” με 34 έργα τέχνης, που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη, δημοπρατείται από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου στον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη, και περισσότεροι από 6.000 καλλιτέχνες έστειλαν ανοιχτή επιστολή καλώντας τον οίκο να ακυρώσει τη δημοπρασία.

Για την πρώτη συλλογή του οίκου αφιερωμένη στην AI, εκπρόσωπός του αναφέρει ότι στοχεύει να εξερευνήσει την «ανθρώπινη δράση στην εποχή της ΑΙ μέσα από τις καλές τέχνες». Κι όλα αυτά, σε μια εποχή που, εξαιτίας της AI, στο μικροσκόπιο μπαίνει το τι σημαίνει να είσαι καλλιτέχνης, πόσο οι δημιουργικές προσπάθειες επηρεάζονται από την AI, τι συμβαίνει αν υπονομεύονται ορισμένες μορφές δημιουργικότητας κι αν η προσκόλληση στα παραδοσιακά μοτίβα αγνοεί την εξέλιξη.

Η συλλογή

Η συλλογή περιλαμβάνει έργα από πρωτοπόρους της τέχνης της ΑΙ, όπως ο Harold Cohen, μέχρι και σύγχρονους, όπως οι Refik Anadol, Vanessa Rosa και Sougwen Chung. Κάποια έργα είναι φυσικά αντικείμενα, άλλα μόνο ψηφιακά και ορισμένα, ο συγκερασμός των δύο. Κι άλλα, επίσης, παρουσιάζονται ως performance, όπως το “Untitled Robot Painting 2025” του Alexander Reben, με την παρουσία ενός ρομπότ ελαιογραφίας, που εκτιμάται από 100 έως 1,7 εκατομμύρια δολάρια, με τις προσφορές να αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Οι αντιδράσεις

Η διαμάχη γύρω από τη δημοπρασία δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς οι συζητήσεις για τη δημιουργία τέχνης από την AI έχουν ξεκινήσει από τότε που η τεχνολογία έγινε ευρέως διαθέσιμη. Η ανοιχτή επιστολή υποστηρίζει ότι πολλά έργα τέχνης χρησιμοποιούν «μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν εκπαιδευτεί σε προϋπάρχονται έργα καλλιτεχνών, χωρίς να έχουν πάρει άδεια για τα πνευματικά δικαιώματα. Η επιστολή κλείνει με την επισήμανση ότι η υποστήριξη των Cristies σε αυτά τα μοντέλα και τις εταιρίες που τα χρησιμοποιούν, δίνει περαιτέρω κίνητρα για την εκμετάλλευση του έργου των αληθινών καλλιτεχνών.

Πνευματικά δικαιώματα

Υπάρχουν αρκετές προσπάθειες από καλλιτέχνες να κινήσουν νομικές διαδικασίες εναντίον εταιριών AI. Μέχρι στιγμής, το βασικό ερώτημα παραμένει: με την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης σε υπάρχοντα έργα τέχνης, παραβιάζονται τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών ή γίνεται ορθή χρήση τους; Οι καλλιτέχνες που επικρίνουν την τεχνητή νοημοσύνη δικαίως ανησυχούν μήπως χάσουν τα εισοδήματά τους ή καταστούν ξεπερασμένοι. Πέρσι, Αυστραλοί καλλιτέχνες αποσύρθηκαν από βραβεία τέχνης στο Brisbane, τονίζοντας την ανησυχία τους για την AI στην τέχνη και τα πνευματικά δικαιώματα. Από την άλλη, πολλοί καλλιτέχνες αποφεύγουν να χρησιμοποιούν υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, όπως ο Refik Anadol, που δήλωσε ότι το έργο του στη συγκεκριμένη συλλογή δημιουργήθηκε από δεδομένα της NASA.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα