Flex mda | Μια καινοτομία made in SKG με στόχο το Αlzheimer
Η πλατφόρμα από την Θεσσαλονίκη που διακρίθηκε στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης και ευελπιστεί να αλλάξει την ποιότητα ζωής ασθενών της νόσου Alzheimer.
Το Flex η εφαρμογή που κατάφερε να περάσει από 297 projects και να συμπεριληφθεί στα 52 επιλεγμένα έργα του Finodex (ένα από τα 16 μεγαλύτερα προγράμματα της Ευρώπης που χρηματοδοτούν και παρέχουν υποστήριξη σε επιχειρήσεις και ανεξάρτητες ομάδες web-entrepreneurs που σχεδιάζουν και υλοποιούν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες με τη χρήση τεχνολογιών FIWARE σε συνδυασμό με την αξιοποίηση ανοικτών δεδομένων), στοχεύει να αλλάξει τα δεδομένα της ποιότητας ζωής των ασθενών της νόσου Alzheimer και άνοιας αλλά και να βοηθήσει όλους εκείνους που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από την ασθένεια όπως είναι οι συγγενείς ή φροντιστές των ασθενών, νοσηλευτές και γιατρούς.
Η ΟΜΑΔΑ & ΤΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ
Tέσσερις άνθρωποι περιπλανήθηκαν στο εξωτερικό και αποφάσισαν να γυρίσουν στην πόλη. Μόνιμοι κάτοικοι πλέον Θεσσαλονίκης και μία σχεδόν τυχαία συνάντηση τους έδεσε και εδώ και ένα χρόνο σύσσωμοι δουλεύουν πάνω στο συγκεκριμένο πρότζεκτ. Μία ομάδα τεσσάρων καταρτισμένων επαγγελματιών σε διαφορετικούς τομείς όπως Developers, Γιατρός, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, δημιούργησαν το Flex mda, μια νέα επαναστατική ηλεκτρονική πλατφόρμα που συνδυάζει πρωτοπόρο λογισμικό και “έξυπνες συσκευές”, αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, συνδυάζοντας εφαρμογές για φορητές συσκευές (Mobile Applications) με συσκευές που μπορούν να φορεθούν από τον ασθενή (wearable devices),όπως επίσης και την χρήση ανοικτών δεδομένων (Open Data).
Με την χρήση της πλατφόρμας του FLEX, οι δημιουργοί εξηγούν πως οι ασθενείς μπορούν να γίνουν ξανά αυτόνομοι και αυτάρκεις, καθώς το FLEX είναι η μόνη πλατφόρμα που χρησιμοποιεί βιοαισθητήρες οι οποίοι επεξεργάζονται και αναλύουν τις ζωτικές λειτουργίες του χρήστη σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό να διαφυλάξουν την ασφάλεια και την υγεία του.
Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Η πραγματική καινοτομία της πλατφόρμας έγκειται στο γεγονός ότι χρησιμοποιεί περιφερειακές συσκευές οι οποίες βοηθούν στην άμεση διάγνωση της υγείας του ασθενούς καθώς και απομακρυσμένη παρακολούθηση των δραστηριοτήτων του. Το όνομα FLEX προήλθε από την μεθοδολογία ανάπτυξης που χρησιμοποιούμε η οποία είναι πολύ ευέλικτη και επιτρέπει την εύκολη επέκταση και εμπλουτισμό της πλατφόρμας με νέες εφαρμογές και περιφερειακά. Το βασικό σημείο στον οποίον “χάνουν” οι ανταγωνιστικές λύσεις είναι ότι απαιτούν μεγάλη αλληλεπίδραση από τους ασθενείς, ενώ το FLEX αυτοματοποιεί πολλές διαδικασίες απαιτώντας από τον χρήστη μία στοιχειώδη αλληλεπίδραση για να επιτύχει πολύπλοκου στόχους.
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Στο πρώτο μέρος η εφαρμογή βασίζεται στην χρήση περιφερειακών συσκευών. Αυτές είναι το ειδικό bluetooth βραχιόλι το οποίο μπορεί να διαβάσει τους παλμούς του ασθενή και την θερμοκρασία του σώματός του καθώς επίσης και τα αυτοκόλλητα bluetooth tags τα οποία τοποθετούνται σε κομβικά σημεία του σπιτιού και σε αντικείμενα.
Το δεύτερο και κυριότερο είναι ένα μεσαίου μεγέθους tablet στο οποίο είναι εγκατεστημένη η εφαρμογή, η οποία έρχεται με την μορφή δραστηριοτήτων για τον χρήστη. Ένα φιλικό avatar (FLEX) μιλάει στον χρήστη και τον προτρέπει να κάνει δραστηριότητες. Για παράδειγμα τον προτρέπει να παίξει τα brain training games που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για ασθενείς με άνοια τα οποία στοχεύουν να βελτιώσουν τις γνωστικές λειτουργίες τους. Επίσης μέσα στην ημέρα ο FLEX προτρέπει τον χρήστη να τοποθετήσει τα bluetooth tags σε 3 αντικείμενα και να κρύψει τα αντικείμενα αυτά. Την επόμενη μέρα ο ασθενής θα πρέπει να θυμηθεί που τοποθέτησε το κάθε αντικείμενο και να το φέρει πίσω στον FLEX.
Κάποιες λειτουργίες ενεργοποιούνται όταν ο ασθενής αποφασίσει να βγει έξω από το σπίτι. Αυτές είναι ο βοηθός για ψώνια και ο βοηθός περιπάτου. Μόλις βγει ο ασθενής από το σπίτι ο FLEX τον ρωτάει αν θέλει να πάει για ψώνια η για βόλτα. Αν ο ασθενής επιλέξει να πάει για ψώνια τότε το FLEX φορτώνει την λίστα με τα ψώνια που είχε ανεβάσει ο συγγενής του ασθενή και μπαίνει σε σιωπηλή λειτουργία πλοήγησης του ασθενούς στο κατάστημα που επίσης επέλεξε ο συγγενής κατόπιν συνεννόησης με το ασθενή. Αν ο ασθενής δεν αισθανθεί καλά κατά την διάρκεια της μετακίνησής του, αν βγει εντελώς εκτός πορείας, αν σταματήσει κάπου για πολλή ώρα ή αν πέσει τότε ειδοποιούνται τα κατάλληλα άτομα με την τοποθεσία και την κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Όταν ο ασθενής φτάσει στο κατάστημα τότε το FLEX εμφανίζει την λίστα με τα ψώνια και πατώντας στα αντικείμενα της λίστας αυτά εξαφανίζονται Τα ίδια μέτρα ασφάλειας λαμβάνονται και κατά την επιστροφή. Ο βοηθός περιπάτου προτρέπει το ασθενή να βγάζει φωτογραφίες και να ηχογραφεί μηνύματα που είναι σχετικά με την φωτογραφία που τραβήχτηκε. Αν ο ασθενής χαθεί τότε το FLEX θα του δείξει τις κοντινότερες φωτογραφίες της τοποθεσίας στην οποίαν βρίσκεται ο ασθενής και θα αναπαράγει το ηχογραφημένο μήνυμα της κάθε μιας. Με το τρόπο αυτό ο ασθενής έχει μεγάλη πιθανότητα να βρει τον δρόμο του χωρίς να καλέσει για βοήθεια γεγονός που θα τονώσει τη αυτοπεποίθηση του και θα ενισχύσει την αυτονομία του.
Το τρίτο μέρος αφορά στην web πλατφόρμα και την ειδική εφαρμογή για κινητά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι συγγενείς για να παρακολουθούν την πρόοδο του ασθενούς στις ποικίλες δραστηριότητες, να μπορούν να εντοπίσουν το ασθενή ανά πάσα στιγμή, να προγραμματίσουν την λίστα με τα ψώνια καθώς και να επιλέξουν το κατάστημα και τέλος να ειδοποιηθούν άμεσα σε περίπτωση ανάγκης.
ΕΞΕΛΙΞΗ & ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Όπως εξηγούν οι συντελεστές “Έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μας. Η πρόκριση στη επόμενη φάση όντως θα μας φέρει και νέο γύρο χρηματοδότησης, ενώ υπάρχουν και τα βραβεία στα οποία ελπίζουμε να δώσουμε το παρών! Στο επόμενο στάδια θα πρέπει να κατασκευάσουμε ένα λειτουργικό πρωτότυπο και να αναπτύξουμε ένα στιβαρό business model. Εξελίσσοντας αυτά ευελπιστούμε να φτάσουμε στον τελικό για το μεγάλο χρηματικό έπαθλο.”
Η πλατφόρμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε επίπεδο ανάπτυξης, συνεπώς δεν υπάρχει δυνατότητα αγοράς ενώ το τελικό προϊόν θα απευθύνεται τόσο σε γιατρούς και ιατρικά κέντρα, όσο και στον κύριο στόχο που είναι τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή οι ασθενείς και όσοι φροντίζουν για αυτούς.
Όταν θα ξεκινήσει η εμπορική εκμετάλλευση του προϊόντος η ομάδα τονίζει πως η ανάπτυξή του δεν θα πάψει, αντιθέτως θα ψάξει επιπλέον πηγές χρηματοδότησης (croudfunding, VCs) για να συνεχίσει να βελτιώνει και να εμπλουτίζει το FLEX, με τα παραγόμενα δεδομένα από τους ασθενείς να παρέχονται επίσης σε εκπαιδευτικά ιδρύματα για έρευνα σε μορφή open data.