Γιατί οι Έλληνες φοβούνται… την Τεχνητή Νοημοσύνη;
Ανήσυχοι οι Έλληνες για το μέλλον του διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα
Οι Έλληνες φαίνεται ότι κρατούν μία επιφυλακτική στάση απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ ή ΑΙ) και γενικότερα στο διαδίκτυο, το οποίο μοιάζει να έχει ροπή προς μία «κακή» χρήση. Σύμφωνα με πανελλήνια έρευνα που διεξήγαγε η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής (ΕΕΒΤ), το μέλλον φαντάζει αρνητικά επηρεασμένο από την ΑΙ, με διάφορους τομείς να αναμένεται ότι θα δεχθούν πλήγμα.
Η έρευνα διεξήχθη την άνοιξη του 2025, σε δείγμα 1.207 ατόμων και αφορούσε ερωτήσεις σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις, την δημοκρατία, αλλά και την εμπιστοσύνη στην χρήση και τις πληροφορίες της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Όπως τόνισε ο Χαράλαμπος Τσέκερης, πρόεδρος της ΕΕΒΤ, «τα τελευταία χρόνια, η ραγδαία έλευση και εκθετική ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας, με αιχμή την Τεχνητή Νοημοσύνη, που διαθέτουν εντυπωσιακή ικανότητα αυτόνομης επεξεργασίας δεδομένων και αναδιαμορφώνουν ενεργητικά τα πεδία των ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων, συμπεριφορών και κοινωνικών και πολιτισμικών αξιών, σηματοδοτεί μια νέα, μετασχηματιστική φάση της ανθρώπινης εξέλιξης».
Η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι ανθρώπινες σχέσεις Το 41% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον του διαδικτύου, αναφέροντας ότι η χρήση του ως το 2040 ενδέχεται να έχει χειροτερέψει τον κόσμο, ενώ μόνο το 29% θεωρεί ότι το internet θα έχει βελτιώσει τα πράγματα.
Ένα ποσοστό της τάξεως του 26% κράτησε ουδέτερη στάση, θεωρώντας πιθανό να μην υπάρξει ούτε βελτίωση, ούτε επιδείνωση.
Σε ερώτημα σχετικά με τον τρόπο που η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάσει τις ανθρώπινες σχέσεις, η έρευνα εντόπισε ότι η συντριπτική πλειονότητα, το 78% των ερωτηθέντων, πιστεύει ότι η ανθρώπινη συνύπαρξη θα έχει υπονομευθεί. Μόνο το 7% πιστεύει ότι η ΑΙ θα έχει ενισχύσει τις ανθρώπινες σχέσεις.
Επιρροή σε άλλους τομείς
«Θύμα» της Τεχνητής Νοημοσύνης ενδέχεται να είναι και η δημοκρατία, με το 62% να θεωρεί ότι η ΑΙ θα την υπονομεύσει, όπου μόνο το 8% πιστεύει ότι το μέλλον θα είναι πιο καλό και ότι η δημοκρατία θα ενισχυθεί.
Το 21% δήλωσε πως η δημοκρατία θα μείνει ανεπηρέαστη από την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Το 71% τόνισε ότι θα προτιμούσε να υπάρχει πάντα επιτήρηση από ανθρώπους όσον αφορά την αυτόματη διεκπεραίωση σύνθετων διανοητικών εργασιών, ενώ το 15% δεν θα προτιμούσε γενικά η ΑΙ να κάνει τέτοιες διεργασίες.
Σύμφωνο στην πραγματοποίηση τέτοιων εργασιών από την Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς την ανθρώπινη βοήθεια, είναι το 13%.
Εμπιστοσύνη και αξιοπιστία
Αρνητική στάση τηρεί ένα συνολικό ποσοστό του 73% σχετικά με την φροντίδα των ηλικιωμένων ή ασθενών από κάποιο ρομπότ που λειτουργεί με Τεχνητή Νοημοσύνη.
Μόνο το 25% φαίνεται πιο θετικό σε ένα τέτοιο μέλλον φροντίδας.
Όσον αφορά την αξιοπιστία των απαντήσεων που παρέσει η ΑΙ, το 56% πιστεύει ότι είναι απαραίτητος ο έλεγχος τύπου fact-checking για την αποτροπή της παραπληροφόρησης και της δημιουργίας ψεύτικων εντυπώσεων, σύμφωνα με την έρευνα.
Το 36% θεωρεί ότι είναι απαραίτητος ο έλεγχος αυτός για την πρόληψη εγκλημάτων ή άλλων παράνομων πράξεων.
Δείτε ολόκληρη την έρευνα της ΕΕΒΤ