Τεχνολογία

Η ΕΕ επενδύει 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη

Η κούρσα για την πρωτοπορία στην ΑΙ δεν έχει κερδηθεί ακόμη από την Κίνα ή τις ΗΠΑ, είπε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Parallaxi
η-εε-επενδύει-200-δισ-ευρώ-στην-τεχνητή-νο-1281188
Parallaxi

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινητοποιήσει συνολικά 200 δισ. ευρώ (206,5 δισ. δολάρια) για επενδύσεις τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η κούρσα για την πρωτοπορία στην ΑΙ δεν έχει κερδηθεί ακόμη από την Κίνα ή τις ΗΠΑ.

Το ποσό των 200 δισ. ευρώ περιλαμβάνει την προαναγγελθείσα χρηματοδότηση ύψους 150 δισ. ευρώ από επενδυτές και βιομηχανία, την οποία η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η ΕΕ θα ενισχύσει με επιπλέον 50 δισ. ευρώ.

Η φον ντερ Λάιεν είπε ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον κόσμο για την ανάπτυξη αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης», η οποία επικεντρώνεται σε κρίσιμες βιομηχανικές εφαρμογές και παρέχει ενέργεια σε γιγαντιαία ευρωπαϊκά «εργοστάσια» για την επεξεργασία μεγάλων μοντέλων.

«Θέλουμε η Ευρώπη να γίνει μια από τις κορυφαίες ηπείρους της Τεχνητής Νοημοσύνης και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετήσουμε έναν τρόπο ζωής όπου η ΑΙ θα βρίσκεται παντού», πρόσθεσε απευθυνόμενη σε μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας και πολιτικούς ηγέτες.

Δεν έχει τελειώσει η κούρσα για την ΑΙ

«Πολύ συχνά ακούω ότι η Ευρώπη άργησε να μπει στην κούρσα – ότι η Κίνα ή οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη προηγηθεί. Διαφωνώ, διότι ο αγώνας για την τεχνητή νοημοσύνη απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει», είπε.

«Τα όρια μετακινούνται συνεχώς, η καθοδήγηση είναι ακόμα σε εξέλιξη και πίσω από τα όρια βρίσκεται ολόκληρος ο κόσμος της υιοθέτησης της ΑΙ… Η μεταφορά της σε ειδικές βιομηχανικές εφαρμογές και η αξιοποίηση της δύναμής της για την παραγωγικότητα και τους ανθρώπους, και εδώ είναι που η Ευρώπη μπορεί πραγματικά να ηγηθεί της κούρσας».

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί σε μια μοναδική προσέγγιση για την ανάπτυξη της ΑΙ, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης στην επιστήμη και την τεχνολογία, της υιοθέτησης σε πολύπλοκες εφαρμογές, χρησιμοποιώντας τον πλούτο των δεδομένων της βιομηχανικής παραγωγής και της συγκέντρωσης ταλέντων από διαφορετικές χώρες και τομείς.

Κάθε επιχείρηση πρέπει να έχει πρόσβαση

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θέλει να διασφαλίσει ότι κάθε καινοτόμος ευρωπαϊκή εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στην ισχύ της ΑΙ που χρειάζεται μέσω υπερυπολογιστών και να επαναλαμβάνει τη συνεργατική επιτυχία του CERN, του μεγαλύτερου εργαστηρίου σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο που εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας.

Στα θετικά της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνονται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η προστασία της ασφάλειας, η ενίσχυση της δημόσιας υγείας και ο εκδημοκρατισμός της πρόσβασης στην πληροφορία, εξήγησε η ίδια.

Ωστόσο, οι επικριτές της έχουν εκφράσει πλήθος ανησυχιών σχετικά με τη διάδοση της τεχνολογίας, όπως για τη μεγάλη χρήση ενέργειας και την πιθανότητα εξάπλωσης της παραπληροφόρησης μέσω της χρήσης χειραγωγημένων «μεγάλων ψεμάτων».

Πηγή: CNBC, ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα