Τεχνολογία

Η μέρα που άλλαξε για πάντα το τοπίο της κινητής τηλεφωνίας

Μια συσκευή επαναπροσδιόρισε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τον ψηφιακό κόσμο. Σαν σήμερα.

Βασίλης Παπουτσής
η-μέρα-που-άλλαξε-για-πάντα-το-τοπίο-της-1104064
Βασίλης Παπουτσής

Στα ημερολόγια της τεχνολογικής ιστορίας, η 9η Ιανουαρίου του 2007 σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή που άλλαξε για πάντα το τοπίο της κινητής τηλεφωνίας. Την ημέρα αυτή, ο συνιδρυτής της Apple, Steve Jobs, ανέβηκε στη σκηνή του Macworld Conference & Expo στο Σαν Φρανσίσκο για να παρουσιάσει μια συσκευή που θα επαναπροσδιόριζε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τον ψηφιακό κόσμο, το iPhone.

Η γέννηση ενός κινητού που άλλαξε τα δεδομένα

Πριν από το iPhone, τα κινητά τηλέφωνα ήταν κυρίως χρηστικά, εξυπηρετώντας την πρωταρχική λειτουργία της φωνητικής επικοινωνίας. Ο Steve Jobs, ωστόσο, οραματίστηκε μια συσκευή που συνδύαζε άψογα ένα τηλέφωνο, ένα iPod και μια συσκευή επικοινωνίας μέσω διαδικτύου. Το αποτέλεσμα ήταν το πρώτο iPhone, μια κομψή συσκευή που ξεπέρασε τις παραδοσιακές προσδοκίες.

Βασικά χαρακτηριστικά του αρχικού iPhone

Το Multi-Touch Interface: Το iPhone εισήγαγε μια επαναστατική “διεπαφή αφής”, δηλαδή επιτρέποντας στους χρήστες να περιηγούνται αβίαστα σε εφαρμογές, φωτογραφίες και ιστοσελίδες με το πέρασμα ενός δακτύλου.

Πρόγραμμα περιήγησης Safari: Φέρνοντας τη δύναμη του διαδικτύου στην παλάμη του χεριού, το πρόγραμμα περιήγησης Safari του iPhone παρείχε μια εμπειρία περιήγησης στο διαδίκτυο που μοιάζει με τη σημερινή επιφάνεια εργασίας σε μια φορητή συσκευή.

Ενσωμάτωση iPod: Με το ενσωματωμένο iPod, το iPhone έγινε φορητή συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων, μεταμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι κατανάλωναν μουσική και περιεχόμενο βίντεο.

Visual Voicemail: Η Apple εισήγαγε μια πιο φιλική προς το χρήστη εμπειρία φωνητικού ταχυδρομείου, επιτρέποντας στους χρήστες να βλέπουν μια λίστα με τα φωνητικά τους μηνύματα και να επιλέγουν ποια θα ακούσουν πρώτα.

Σχεδίαση: Το iPhone έθεσε νέα πρότυπα στον σχεδιασμό, διαθέτοντας λεπτό προφίλ, οθόνη 3,5 ιντσών και ένα μόνο κουμπί, το home button, θέτοντας μια τάση για μινιμαλιστική αισθητική.

Οι προδιαγραφές του αρχικού iPhone περιλάμβαναν οθόνη αφής 3,5 ιντσών με ανάλυση 480×320 και κάμερα 2MP στην πίσω πλευρά. Διέθετε επίσης μια υποδοχή ακουστικών σε εσοχή, εσωτερική μνήμη αποθήκευσης έως 16 GB και ήταν διαθέσιμο αποκλειστικά με συνδεσιμότητα AT&T στις Ηνωμένες Πολιτείες το πρώτο χρονικό διάστημα.

Έξι στους δέκα Αμερικανούς που συμμετείχαν τότε σε μια έρευνα λίγο πριν την “μυστική” παρουσίαση του πρωτοποριακού κινητού τηλεφώνου, δήλωσαν ότι γνώριζαν πριν από την κυκλοφορία του ότι το iPhone θα ερχόταν. Κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 29 Ιουνίου 2007, στην τιμή των 499 δολαρίων για το μοντέλο των 4 GB και των 599 δολαρίων για το μοντέλο των 8 GB. Χιλιάδες άνθρωποι αναφέρθηκε ότι περίμεναν έξω από τα καταστήματα λιανικής Apple και AT&T ημέρες πριν από την κυκλοφορία της συσκευής και πολλά καταστήματα ανέφεραν έλλειψη αποθεμάτων μέσα σε μια ώρα από τη διαθεσιμότητα. Κατά την πρώτη εβδομάδα, η Apple πούλησε 270.000 κινητά στην εγχώρια αγορά. Η παραγωγή του σταμάτησε στις 15 Ιουλίου 2008 και ο συνολικός όγκος πωλήσεων ανήλθε σε 6.124.000 συσκευές.

Γιατί τα κινητά τηλέφωνα φαντάζουν τόσο (υπερ)απαραίτητα σήμερα;

Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, η ιδέα ενός κινητού τηλεφώνου ήταν μια πολυτέλεια που απολάμβαναν λίγοι και εκλεκτοί. Προχωρώντας στο σήμερα και αυτές οι φορητές συσκευές έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Η μετατόπιση από μια εποχή περιορισμένης χρήσης κινητών τηλεφώνων σε μια κοινωνία όπου σχεδόν όλοι διαθέτουν ένα, γεννά το ερώτημα, γιατί τα smartphones έχουν κατακτήσει τον κόσμο μας και τι τα καθιστά τόσο απαραίτητα σήμερα;

Η εξέλιξη της συνδεσιμότητας

Η πορεία των κινητών τηλεφώνων από τη σπανιότητα στην πανταχού παρούσα μπορεί να αποδοθεί στη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και στην αυξανόμενες ανάγκες. Τις πρώτες ημέρες, τα κινητά τηλέφωνα θεωρούνταν κυρίως εργαλεία επικοινωνίας, επιτρέποντας στα άτομα να παραμένουν συνδεδεμένα εν κινήσει για ένα τηλεφώνημα. Ωστόσο, με την πρόοδο της τεχνολογίας, οι συσκευές αυτές μετατράπηκαν σε πολυλειτουργικά εργαλεία που περιλαμβάνουν διάφορες πτυχές της ζωής μας.

Τα smartphones ως προσωπικοί βοηθοί

Τα σύγχρονα smartphones δεν είναι απλώς συσκευές επικοινωνίας αλλά χρησιμεύουν ως προσωπικοί βοηθοί, προσφέροντας πληθώρα λειτουργιών που βελτιώνουν τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Από την οργάνωση των προγραμμάτων και τη διαχείριση των εργασιών έως την παροχή άμεσης πρόσβασης σε πληροφορίες και ψυχαγωγία, έχουν γίνει απαραίτητοι “σύντροφοι” στη γρήγορη ζωή μας.

Η άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Η έλευση των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ευρεία υιοθέτηση των κινητών τηλεφώνων. Αυτές οι συσκευές αποτελούν πλέον “πύλες” στην κοινωνική μας ζωή, επιτρέποντάς μας να συνδεθούμε με τους φίλους, την οικογένεια και τον κόσμο γενικότερα. Η ανάγκη για συνεχή ψηφιακή σύνδεση έχει τροφοδοτήσει την άνοδο τους ως τις συσκευές που χρησιμοποιούνται για κοινωνική αλληλεπίδραση, ανταλλαγή πληροφοριών και ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο.

Εθισμός και εξάρτηση

Καθώς τα smartphones προσφέρουν πληθώρα υπηρεσιών, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τον εθισμό και την εξάρτηση. Η άμεση ικανοποίηση που προσφέρουν οι ειδοποιήσεις, η γοητεία της επικύρωσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η συνεχής ροή πληροφοριών συμβάλλουν στην αίσθηση εξάρτησης από αυτές τις συσκευές. Οι ερευνητές έχουν επινοήσει ακόμη και όρους όπως “νομοφοβία” (φόβος του να είσαι χωρίς κινητό τηλέφωνο) για να περιγράψουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις του εθισμού στα κινητά.

Ο ρόλος των εφαρμογών και της ψυχαγωγίας

Ο πολλαπλασιασμός των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας έχει εδραιώσει περαιτέρω τη σημασία των smartphones. Από εφαρμογές παραγωγικότητας έως πλατφόρμες ψυχαγωγίας, τα smartphones προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στις ατομικές προτιμήσεις. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια κουλτούρα όπου οι άνθρωποι στρέφονται στα τηλέφωνά τους όχι μόνο για επικοινωνία αλλά και για εργασία, διασκέδαση ή ηρεμία και αυτοέκφραση.

Συνολικά από το 2007 έως σήμερα έχουμε διανύσει μια όχι και τόσο μεγάλη χρονική απόσταση, μόλις 17 χρόνια από την παρουσίαση του πρώτου iPhone και όμως η κοινωνία είναι ολότελα διαφορετική στον τρόπο με τον οποίο εξαρτάται από τα κινητά τηλέφωνα σε καθημερινή βάση ακόμα και για τις πιο απλές ασχολίες. Η σύνεση της χρήσης είναι πιο σημαντική από ποτέ ούτως ώστε η βαθμός εξάρτησης να μη γίνει εξαιρετικά βλαβερός για τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα