Η νέα τεχνολογία που θα «εξαφανίσει» τα smartphones
Η μικρή συσκευή σε μέγεθος καρφίτσας που αναπτύσσει ο Έλον Μασκ και η επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης
Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν η ζωή σας χωρίς το αγαπημένο σας smartphone, αλλά με μία μικρή συσκευή που θα μοιάζει με καρφίτσα; Σκεφτείτε το για λίγα δευτερόλεπτα. Δεν πρόκειται για κάποιο τραβηγμένο σενάριο, αφού ήδη έχει δημιουργηθεί αυτή η συσκευή από τον Elon Musk και όπως όλα δείχνουν θα εμφανιστούν σύντομα και άλλες συσκευές με την προοπτική να αντικαταστήσουν τα smartphones. Και εννοείται, ότι όλες τους θα τροφοδοτούνται με τεχνητή νοημοσύνη.
Τα smartphones είναι ένας από τους μεγαλύτερους εθισμούς της εποχής μας και είναι γεγονός ότι οι κάτοχοί τους σπαταλάνε πολύ χρόνο από την καθημερινότητά τους σε αυτά. Με μία ματιά στην εφαρμογή screen time, μπορείτε να το επιβεβαιώσετε και μόνοι σας. Όμως, η γοργή εξέλιξης της τεχνολογίας και των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (AI) φαίνεται ότι θα σκοτώσουν τα smartphones και ίσως σε μία δεκαετία μπορεί να αποτελούν και ανάμνηση. Η νέα αυτή τεχνολογία έρχεται με τη μορφή των wearables, συσκευών δηλαδή που ο χρήστης φοράει, έτσι ώστε να έχει διαρκώς πρόσβαση σε αυτές. Ήδη υπάρχουν «έξυπνα ρολόγια», ενώ στο εμπόριο έχουν κυκλοφορήσει από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες πειραματικά μοντέλα ειδικών «γυαλιών» και άλλων συσκευών που ο χρήστης μπορεί να φοράει στο κεφάλι, μετατρέποντας το περιβάλλον γύρω του σε εικονικό.
Ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται κάποιες κινήσεις που συνθέτους σιγά σιγά το νέο τοπίο. Πριν λίγες μέρες η Apple εξαγόρασε τη Datakalab, μια γαλλική startup τεχνητής νοημοσύνης, για να έχει πρόσβαση σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης on device. Αυτή η εξαγορά θα βοηθήσει την Apple να εισαγάγει μια σειρά λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης στο iOS 18, που αναμένεται να παρουσιαστεί στο WWDC 2024. Στόχος της είναι να διαφοροποιηθεί από ανταγωνιστές όπως η Google, η Microsoft και το OpenAI.
Πρόσφατα είχαμε μία ακόμη ενημέρωση που αφορούσε την τεχνητή νοημοσύνη. Η Microsoft ανακοίνωσε το Phi-3 , ένα ισχυρό και εντυπωσιακό μοντέλο γλώσσας που διαθέτει 3,8 δισεκατομμύρια παραμέτρους. Αυτό που ξεχωρίζει το Phi-3-Mini είναι η ικανότητά του να λειτουργεί απευθείας με το smartphone σας, σημειώνοντας ένα σημαντικό άλμα στην προσβασιμότητα και την ευκολία.
Δύο χρόνια πριν, το 2022, ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, Pekka Lundmark, προέβλεψε ότι τα smartphone μπορεί να μην έχουν την ίδια δύναμη το 2030 και να σταματήσουν να αποτελούν προτεραιότητα για το αγοραστικό κοινό και τις τεχνολογικές εταιρείες. Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Lundmark δήλωσε ότι «μέχρι τότε, σίγουρα το smartphone όπως το ξέρουμε σήμερα δεν θα είναι πλέον η πιο κοινή διεπαφή. Πολλά από αυτά τα πράγματα θα ενσωματωθούν απευθείας στο σώμα μας».
Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τα smartphones
Από την εμφάνιση του Nokia 5120 το 1998 μέχρι τα πτυσσόμενα τηλέφωνα με οθόνη αφής που παρουσιάστηκαν το 2023, η μορφή των κινητών τηλεφώνων έχει αλλάξει τελείως. Προς το παρόν, η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική εκμάθηση λειτουργούν παρασκηνιακά στα τηλέφωνά μας, τροφοδοτώντας τα με διάφορες λειτουργίες, όπως η βελτίωση των φωτογραφιών, η μετάφραση κειμένων σε άλλη γλώσσα, η αναγνώριση μουσικής, η λειτουργία του gaming assist και ετοιμάζονται κι άλλες.
Οι κατασκευαστές των smartphones σκοπεύουν να εντάξουν και άλλες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στα επόμενα μοντέλα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η Qualcomm και η MediaTek παρουσίασαν ένα chipset για smartphone που ενεργοποιεί την απαιτούμενη επεξεργαστική ισχύ για τις εφαρμογές AI.
Το 2023, η Samsung αποκάλυψε το πρωτοποριακό μοντέλο παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης, Samsung Gauss, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα εξέλιξης στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης, η Google παρουσίασε το Google Workspace, το οποίο υποστηρίζεται από AI, δείχνοντας έναν τρόπο αυξανόμενης ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης σε καθημερινά εργαλεία και υπηρεσίες.
Αργότερα, η ίδια πρωτοποριακή εταιρεία παρουσίασε μια νέα εμπειρία γενετικής αναζήτησης, υπονοώντας την πιθανή ενσωμάτωσή της στα Google Pixel κινητά. Υπενθυμίζουμε, ότι το iPhone 16 της Apple αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του τον Σεπτέμβρη με σημαντικά AI features, συμπεριλαμβανομένης μιας ανανεωμένης έκδοσης της ψηφιακού βοηθού Siri που θα τροφοδοτείται από μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM).
Ο Pete Lau, ιδρυτής της OnePlus, είναι ένας ακόμη υποστηρικτής της τεχνητής νοημοσύνης και πιστεύει ότι, «το AI είναι ένα σκάφος και τα smartphone ταιριάζουν απόλυτα στο λογαριασμό». Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, καινοτομίες όπως το Limitless AI Pendant και το WIZPR Ring κυκλοφορούν για να αξιοποιήσουν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και να αλληλεπιδράσουν με μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM).
Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα ενσωματωθεί μόνο στα κινητά και σε άλλες συσκευές, αλλά και στο ανθρώπινο σώμα. Το Neuralink του Elon Musk, ετοιμάζει την παραγωγή ηλεκτρονικών συσκευών που μπορούν να εμφυτευθούν στον εγκέφαλο και να χρησιμοποιηθούν για επικοινωνία με μηχανές και άλλα άτομα. Με αυτές τις συσκευές προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες δυνατότητες για τον ιατρικό και τον τεχνολογικό κόσμο.
Το AI διαμορφώνει το μέλλον
Στην αρχή μιλήσαμε για μία ηλεκτρονική συσκευή που μοιάζει με καρφίτσα που είναι ήδη διαθέσιμη στην αγορά. Πρόκειται για το Humane Ai Pin, το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί στα ρούχα ή την τσάντα και μπορεί να να εκτελέσει μια σειρά λειτουργιών: από την επιλογή κλήσεων, την ανάγνωση μηνυμάτων, το τράβηγμα φωτογραφιών ή απλά να είναι ο προσωπικός σας ψηφιακός βοηθός. Το wearable παραδόθηκε στους πρώτους χρήστες στις αρχές του μήνα και έχει στόχο να αντικαταστήσει τα κινητά τηλέφωνα. Αποτελείται από έναν προβολέα λέιζερ και ένα μικρόφωνο 360 μοιρών και ενσωματώνει ένα superchip Qualcomm για να συνδέσετε τον server AI στο Διαδίκτυο.
Η πρώτη συσκευή wearable τέτοιου τύπου μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των χρηστών και δεν κατάφερε να συγκεντρώσει καλές κριτικές. Μερικά από τα βασικά προβλήματα που επισημάνθηκαν ήταν η μεγάλη καθυστέρηση, η κακή ποιότητα στην ομιλία, ακόμα και οι… παραισθήσεις. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μειονέκτημά του είναι η τιμή.
Αν και το κόστος της “καρφίτσας” είναι $699, ένας πελάτης μπορεί τελικά να ξοδέψει $1700 όταν προστεθούν οι συνδρομές και άλλες χρεώσεις. Παρόλο το πρώτο αρνητικό κύμα feedback, μιλάμε για τη πρώτη συσκευή στο είδος της, η οποία πρόκειται να αναβαθμιστεί και τα επόμενα μοντέλα θα είναι περισσότερο τεχνολογικά εξελιγμένα και σαφώς με λιγότερα προβλήματα.
Αν αναρωτιέστε πώς θα εγκαταλείψετε τα smartphones για μία συσκευή που δεν σας ελκύει αυτή τη στιγμή, η ιστορία ήδη έχει δείξει ότι θα το αποδεχτείτε κάποια στιγμή. Όπως κάνατε ήδη και με άλλες συσκευές.
Η υιοθέτηση ενός νέου προϊόντος τεχνολογίας απαιτεί χρόνο για να κερδίσει την αποδοχή. Ας φέρουμε ως παραδείγματα κάποια από τα προϊόντα της Apple. Όταν MacBook έκανε το ντεμπούτο του το 2006 αμαυρώθηκε εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν όπως τον ξαφνικό τερματισμό λειτουργίας και τον αποχρωματισμό του στηρίγματος παλάμης. Σας ακούγεται οικείο;
Το ίδιο συνέβη και με το πιο πρόσφατο iPad. Αν και αρχικά πολλοί χλεύαζαν λέγοντας ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα «μεγάλο iPod touch», δημιουργώντας αμφιβολίες για τον σκοπό και την πιθανή επιτυχία του, μετά όλοι ήθελαν αγοράσουν από ένα. Ακόμη και το επαναστατικό iPhone αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό κατά το λανσάρισμά του. Η απουσία χαρακτηριστικών όπως το φυσικό πληκτρολόγιο και το χαρακτηριστικό της ενσωματωμένης μπαταρίας ξένισε το καταναλωτικό κοινό, μέχρι που τελικά συνήθισαν στην ιδέα του.
Ίσως έχετε αναρωτηθεί και εσείς «μα τι ακόμα μπορούν να αλλάξουν στο smartphone;» και η αλήθεια είναι ότι μάλλον δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμα πολλές αλλαγές και αυτός είναι ο λόγος που όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πλέον πρόβλημα να χρησιμοποιούν παλαιότερα μοντέλα. Η απλή αναβάθμιση των smartphone μας δεν αρκεί πλέον και ίσως ήρθε η ώρα να τα αποχαιρετήσουμε και να περάσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Σκεφτείτε μία συσκευή που θα τα κάνει όλα και ταυτόχρονα θα σας αφήνει να αφοσιωθείτε περισσότερο στον εαυτό και τις εργασίες σας. Ίσως τα AI wearables είναι η λύση στο πρόβλημα του εθισμού μας και αυτός είναι ίσως ο πιο βασικός λόγος που πρέπει να τα αγκαλιάσουμε.
Πηγή: olafaq.gr