Ημερολόγιο SXSW: Συναλλαγές χωρίς πορτοφόλια και Instant Articles

Ανταπόκριση από το μεγαλύτερο διαδραστικό φεστιβάλ τεχνολογίας στον κόσμο. Μέρα τρίτη και ο Αντρέας Τζέκας περιγράφει όσα θαυμαστά είδαν τα μάτια του.

Parallaxi
ημερολόγιο-sxsw-συναλλαγές-χωρίς-πορτοφ-99164
Parallaxi

DSC_0228

του Αντρέα Τζέκα

Επιτέλους το Austin απέκτησε πάλι την καλοκαιρινή του διάσταση μετά από 3 μέρες, καθώς ο ήλιος ήρθε και όλοι οι φεστιβαλιστές αποφάσισαν να περπατήσουν στους δρόμους της πόλης με τα καλοκαιρινά τους ρούχα. Η λιακάδα φέρνει διάθεση για πάρτυ, αλκοόλ και ακόμα λιγότερη όρεξη για να ακολουθήσει κανείς τις επίσημες ομιλίες, δηλαδή να κλειστεί μέσα σε αίθουσες. Το πρόγραμμα βέβαια δεν θα μπορούσε να είναι πιο ενδιαφέρον, καθώς σήμερα εμφανίστηκαν στην σκηνή ο Jimmy Wales μαζί με τον Guy Kawasaki, o διάσημος σέφ Anthony Bourdain, ενώ δεν ήταν λίγα τα ενδιαφέροντα θέματα στις υπόλοιπες παρουσιάσεις.

DSC_0252

Ένα από τα σημερινά highlights αποτέλεσε το πάνελ που ήταν αφιερωμένο στους νέους τρόπους πληρωμής για τους καταναλωτές, από εταιρίες όπως η Visa, η Square (ναι ίσως αυτήν να μην την έχετε ακούσει) και φυσικά η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων στον πλανήτη McDonalds. Η συζήτηση αφιερώθηκε στο πως οι νέες τεχνολογίες μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλέστερες και ταχύτερες πληρωμές, κάτι που φυσικά θα βελτιώσει την εμπειρία των καταναλωτών στα διάφορα καταστήματα. Στόχος όλων είναι να κάνουν πιο ευχάριστη την διαδικασία πληρωμής και φυσικά γιατί όχι να πληρώνουμε μέσω emojis πχ για την αγορά μιας πίτσας για κάποιον φίλο μας (κάτι που όντως υπάρχει στα σχέδια κάποιων εταιριών). Η Visa δεν παρέλειψε να ανεφέρει το φετινό πείραμα στο Super Bowl όπου ο θεατής μπορούσε να παραγγείλει μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής αναψυκτικά και φαγητό κατά την διάρκεια του αγώνα, να πληρώσει και να τα παραλάβει χωρίς να σηκωθεί από την θέση του. Τα συμπεράσματα; Αν και θα αργήσει στην Ελλάδα όπως όλα, ετοιμαστείτε για συναλλαγές χωρίς πορτοφόλια πολύ πιο σύντομα απ όσο νομίζατε.

DSC_0217

Βγαίνοντας έξω από την αίθουσα είναι εκπληκτική η αίσθηση να βλέπεις το σύνολο των διαδρόμων στα ξενοδοχεία και στους συνεδριακούς χώρους, να είναι γεμάτο από ανθρώπους “κολημένους” στην οθόνη του κινητού τους. Μεγάλες αγαπημένες εφαρμογές όπως μπορείτε να φανταστείτε είναι το Twitter για τις τελευταίες δωρεάν προσφορές σε κάποια γωνία της πόλης όπως και τα πιο ενδιαφέροντα quote από ομιλίες, είτε το facebook όπου ανέβασες μια φωτογραφία με κάποιον που θαυμάζεις συναντόντας τον σε μια από τις ομιλίες.

DSC_0267

Και κάπως έτσι μια από τις επόμενες παρουσιάσεις αφορούσε το σχετικά πρόσφατο “προιόν” του Facebook, με την ονομασία Instant Articles, σε συνεργασία με μεγάλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς. Αυτό στο οποίο καταλήγουν όλοι με κάποιον τρόπο είναι ότι το μέλλον θέλει τον χρήστη να αποζητάει όλο και περισσότερες εξατομικευμένες εμπειρίες, κάτι στο οποίο η Facebook καινοτομεί και έχει ήδη προσπαθήσει να χτίσει κυρίως μέσα από το news feed. Αυτό χρησιμοποιούν οι New York Times στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν μεγαλύτερο κομμάτι εσόδων από την digital αγορά. Οι προσπαθειές τους θεωρούνται best practice και ήδη έχουν ανοίξει τον δρόμο για την παραδοσιακή δημοσιογραφία που δεν θα είναι πια σε εφημερίδες αλλά στις οθόνες μας και για άλλα μέσα.

DSC_0289

Βγαίνοντας έξω από την αίθουσα μια διαδήλωση λάμβανε μέρος και ήταν αυτό που αναφέραμε και και για την πρώτη ημέρα. Το Φεστιβάλ λατρεύει να διχάζει. Οι κάτοικοι της πόλης έστω και μειοψηφία δεν διστάζουν να το δείχνουν με πλακάτ και πανό κατηγορώντας το startup community ότι καταστρέφει την πόλη και ότι το Φεστιβάλ γυρίζει την πλάτη στα προβλήματα της κοινωνίας προβάλοντας μια εικόνα γεμάτη lifestyle. Αλλά φυσικά αυτό δεν είναι κάτι που κράτησε πολύ μιας και εδώ τα πάντα κρατάνε λίγο και πάντα υπάρχει κάτι καλύτερο να σου αποσπάσει την προσοχή πριν προλάβεις να σκεφτείς αν έχουν δίκιο ή άδικο.

DSC_0371DSC_0362

Τέλος η ημέρα έκλεισε με μία βόλτα στην διάσημη 6η Οδό, όπου για τις δύο εβδομάδες του φεστιβάλ έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο πεζόδρομο. Κάθε βράδυ γεμίζει από φεστιβαλιστές που παρτάρουν μέχρι αργά ενώ μουσικές τελείως διαφορετικές ακούγονται από τα μαγαζιά τριγύρω. Είναι σαν ένα μεγάλο πάρτυ που απλά κάνει διακοπή την ημέρα για να μπεί ο κόσμος μέσα να ακούσει για το μέλλον και οτιδήποτε “καυτό” για την τεχνολογία και τον κινηματογράφο και μετά ακάθεκτος συνεχίζει να διασκεδάζει μαζί με ένα τσούρμο αγνώστους στους δρόμους.

DSC_0374DSC_0373

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα