ΗΠΑ: Η HP μπαίνει στο «χορό» των μαζικών απολύσεων
«Σφαγή» δίχως τέλος στις εταιρείας τεχνολογίας
Συνεχίζεται το μπαράζ μαζικών απολύσεων στους γίγαντες της Silicon Valley, καθώς ένα ανάλογο σχέδιο ανακοίνωσε και η αμερικανική κατασκευάστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκτυπωτών Hewlett-Packard (HP).
Ειδικότερα, η HP ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως θα απολύσει από 4.000 ως 6.000 υπαλλήλους της μέχρι το 2025, ακολουθώντας τα βήματα αρκετών ακόμη εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας οι οποίες ανακοίνωσαν παρόμοιες αποφάσεις μέσα στο φθινόπωρο.
Η βιομηχανία αυτή απασχολεί το τρέχον διάστημα περίπου 61.000 εργαζόμενους, ή 10.000 περισσότερους απ’ ό,τι πριν από έναν χρόνο.
Πώς «πλασάρει» τις απολύσεις η HP
Εκπρόσωπος της Hewlett-Packard δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «αυτή η νέα στρατηγική (…) θα μας επιτρέψει να εξυπηρετούμε καλύτερα τους πελάτες μας και να δημιουργήσουμε αξία μακροπρόθεσμα μειώνοντας τα κόστη μας και επανεπενδύοντας σε τομείς κλειδιά για το μέλλον».
Με τις απολύσεις, η εταιρεία ελπίζει ότι θα εξοικονομεί 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια.
«Σφαγή» στη Silicon Valley
Το τελευταίο διάστημα, αρκετοί γείτονές της στη λεγόμενη Κοιλάδα του Πυριτίου, όπως οι Meta (Facebook, Instagram), Amazon, Twitter, Lyft (πλατφόρμα κρατήσεων για μεταφορά με αυτοκίνητο με σοφέρ), Salesforce και Stripe (χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσω διαδικτύου), μεταξύ άλλων, ανακοίνωσαν αλλεπάλληλα κύματα απολύσεων.
Αν και η πανδημία γενικά έδωσε ώθηση στον τομέα της τεχνολογίας, η τρέχουσα οικονομική κρίση πλήττει τις εταιρείες του κλάδου, ορισμένες από τις οποίες είχαν προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό προσλήψεων, χάρη στη θεαματική πορεία τους.
Η εικόνα των οικονομικών της HP
Το οικονομικό έτος 2022, που έκλεισε στα τέλη του Οκτωβρίου, η HP είχε τζίρο 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μειωμένο κατά 0,8% σε ετήσια βάση, και καθαρά κέρδη 3,5 δισεκ. δολαρίων, μειωμένα κατά περίπου το μισό σε έναν χρόνο.
Οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα χρήσης της το τρέχον τρίμηνο επίσης απογοήτευσαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στη Γουόλ Στριτ, η τιμή της μετοχής της έχανε γύρω στο 1% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου.