ΗΠΑ: Ξεκινά η δική που ίσως οδηγήσει τη Meta στην πώληση Instagram και WhatsApp

Η Meta κατηγορείται ότι προέβη στην εξαγορά των δύο μέσων ώστε να ενισχύσει μονοπωλιακά τη θέση της στον ανταγωνισμό. Ο ρόλος του Τραμπ και η θέση της Meta

Parallaxi
ηπα-ξεκινά-η-δική-που-ίσως-οδηγήσει-τη-meta-323780
Parallaxi

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες αντιμονοπωλιακές δίκες των τελευταίων ετών ξεκινά σήμερα Μεγάλη Δευτέρα, 14/04, στην Ουάσιγκτον, καθώς η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές κατηγορίες που ενδέχεται να οδηγήσουν στην υποχρεωτική πώληση των Instagram και WhatsApp.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), η αρμόδια αρχή για την προστασία του ανταγωνισμού και των καταναλωτών, υποστηρίζει ότι η Meta προχώρησε στην εξαγορά του Instagram το 2012 και του WhatsApp το 2014 προκειμένου να εξαλείψει τον ανταγωνισμό και να ενισχύσει τη μονοπωλιακή της θέση. Αν η FTC κερδίσει τη δίκη, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, μπορεί να υποχρεωθεί να πουλήσει τις δύο αυτές πλατφόρμες.

Η Meta από την πλευρά της επιμένει πως οι χρήστες έχουν ωφεληθεί από αυτές τις εξαγορές. Σύμφωνα με ειδικούς, η εταιρεία θα βασιστεί στο επιχείρημα ότι το Instagram εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο ακριβώς επειδή εντάχθηκε στον όμιλο του Facebook.

Η καθηγήτρια αντιμονοπωλιακού δικαίου Rebecca Haw Allensworth από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt, μιλώντας στο BBC, σημειώνει πως ορισμένες δηλώσεις του ίδιου του Ζούκερμπεργκ μπορεί να αποδειχθούν κομβικές για την εξέλιξη της υπόθεσης. «Ο ίδιος είχε πει ότι είναι καλύτερα να αγοράζεις παρά να ανταγωνίζεσαι. Δύσκολα γίνεται πιο ξεκάθαρο από αυτό», τονίζει.

Ωστόσο, η Meta αναμένεται να υποστηρίξει ότι η πρόθεση ή η άποψη του του επιχειρηματία δεν είναι το επίκεντρο της υπόθεσης, αλλά το κατά πόσο οι καταναλωτές επωφελήθηκαν από τη συγχώνευση και εάν υπήρξε πραγματικά παραβίαση του ανταγωνισμού. Ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ, αλλά και η πρώην COO της εταιρείας Σέριλ Σάντμπεργκ, αναμένεται να καταθέσουν στη δίκη, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Η προσέγγιση Ζούκερμπεργκ – Τραμπ και ο «μυστικός δείπνος»

Η υπόθεση FTC κατά Meta ξεκίνησε κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο πλέον έχει λάβει έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Ο Ζούκερμπεργκ φέρεται να έχει προσπαθήσει προσωπικά να πείσει τον Τραμπ να ασκήσει πίεση ώστε να εγκαταλειφθεί η υπόθεση, ενώ πρόσφατες εξελίξεις – όπως η απομάκρυνση δύο Δημοκρατών μελών της FTC από τον Τραμπ – προκαλούν ανησυχία για πιθανή πολιτική παρέμβαση στην υπόθεση. Ο επικεφαλής της Meta είχε μάλιστα και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η Meta σχολίασε πως «οι αγωγές της FTC κατά της Meta αγνοούν την πραγματικότητα» και υποστήριξε πως η νέα προσέγγιση της Επιτροπής στέλνει το μήνυμα ότι «καμία συμφωνία δεν είναι ποτέ πραγματικά τελική».

Η εταιρεία έχει επίσης επιχειρήσει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τον Τραμπ, συνεισφέροντας στο ταμείο της ορκωμοσίας του και διορίζοντας στενούς του συμμάχους – όπως τον πρόεδρο του UFC Ντάνα Γουάιτ – στο διοικητικό της συμβούλιο. Παράλληλα, αποφάσισε πρόσφατα να καταργήσει τους ανεξάρτητους ελεγκτές γεγονότων (fact-checkers), μια απόφαση με πολιτικές προεκτάσεις.

Η FTC, από την πλευρά της, δεν έχει απαντήσει σε σχετικά αιτήματα σχολιασμού, ενώ ο νέος πρόεδρός της, διορισμένος από τον Τραμπ, έχει δηλώσει πως θα υπακούσει σε νόμιμες εντολές, αν και δεν πιστεύει ότι θα του ζητηθεί κάτι τέτοιο.

Η απάντηση της Meta: «Θα αποδείξουμε αυτό που ξέρει κάθε 17χρονος»

Ωστόσο, οι ειδικοί θεωρούν πως η FTC έχει μπροστά της έναν «δύσκολο δρόμο» για να αποδείξει τις μονοπωλιακές πρακτικές της Meta. Όπως επισημαίνει στο BBC η καθηγήτρια Laura Phillips-Sawyer από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, σε αντίθεση με την αναζήτηση στο διαδίκτυο και την απόλυτη κυριαρχία της Google, η αγορά των social media είναι ομολογουμένως πιο ανταγωνιστική.

Η Meta, μάλιστα, δηλώνει πως η δίκη θα αναδείξει την πραγματικότητα που γνωρίζει «κάθε 17χρονος στον κόσμο»: ότι δηλαδή Instagram, Facebook και WhatsApp ανταγωνίζονται σθεναρά με το TikTok, το YouTube, το X (πρώην Twitter), το iMessage και πολλές άλλες πλατφόρμες. Η έκβαση αυτής της δίκης ενδέχεται να αλλάξει ριζικά το τοπίο των κοινωνικών δικτύων και να επηρεάσει βαθιά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ισχύς των τεχνολογικών κολοσσών στις ΗΠΑ και παγκοσμίως.

Πηγή: Ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα