Μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης αλλάζει τη ζωή μας για πάντα

Και όχι απαραίτητα προς το καλύτερο.

Στέλλα Παϊσανίδη
μια-πλατφόρμα-τεχνητής-νοημοσύνης-αλ-960650
Στέλλα Παϊσανίδη

Mια νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, το ChatGPT, από το OpenΑΙ (έναν ερευνητικό οργανισμό με έδρα το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια) έρχεται να αλλάξει τις ζωές μας.

Για όσους δε γνωρίζουν, η πλατφόρμα είναι ικανή να παράγει λόγο παρόμοιο με ανθρώπινο.

Μάλιστα, ήδη από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της φαίνεται να σαρώνει.

Site ανά τον κόσμο γράφουν πως η πλατφόρμα είχε ένα εκατομμύριο χρήστες κατά το πρώτο επταήμερο δοκιμαστικής λειτουργίας.

Το γεγονός επισημαίνουν με τη σειρά τους άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Γιώργος Χατζηβασιλείου, δημοσιογράφος και παραγωγός ντοκιμαντέρ με διδακτορικό στη Φιλοσοφία της Τεχνολογίας και μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Φιλοσοφία, τονίζει χαρακτηριστικά σε ανάρτηση στο Facebook ότι για «να κατορθώσει κάτι αντίστοιχο το Netflix χρειάστηκε 3.5 χρόνια. Το Facebook 10 μήνες, το Spotify 5 μήνες, το Instagram 2.5 μήνες και το ChatGPT μόλις… 5 ημέρες».

Να σημειωθεί ότι, το ChatGPT κυκλοφόρησε αρχικά χωρίς χρέωση ώστε να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε και να συγκεντρωθούν οι παρατηρήσεις των χρηστών από την εταιρεία.

Σύμφωνα με τον Γ. Χατζηβασιλείου, το ChatGPT είναι ικανό να συντάσσει σε δευτερόλεπτα ακαδημαϊκές εργασίες, δημοσιογραφικά άρθρα, επεξηγηματικά κείμενα, αναρτήσεις για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι και αστεία. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να συντεθεί μουσική ή να γραφτούν ποιήματα.

Εικόνα: Ένα παράδειγμα χρήσης της πλατφόρμας

Και φυσικά έρχεται να επηρεάσει πάμπολλα πεδία της ζωής μας.

Πώς χρησιμοποιείται η πλατφόρμα στην πράξη- Δείτε το βίντεο:

Ας δούμε τώρα αναλυτικά τι λένε τα διεθνή site για το πώς αυτή η νέα πλατφόρμα θα επηρεάσει τις ζωές μας:

Ενημέρωση για περίπλοκα θέματα

«Ένα σαφές παράδειγμα θετικής χρήσης του ChatGPT είναι η πρόσβαση σε περίπλοκες πληροφορίες με νομική βάση», λέει η Catalina Goanta, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιδιωτικού Δικαίου και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. «Στην εποχή μας, ο νόμος είναι κυριολεκτικά τεράστιος: το δίκαιο και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό- διεθνές επίπεδο γίνεται τόσο περίπλοκο που η ανάκτηση πληροφοριών γίνεται όλο και πιο δύσκολη ακόμα και για τους ειδικούς στον τομέα».

Φυσικά, το ChatGPT δεν πρόκειται να αντικαταστήσει μια διαβούλευση με έναν δικηγόρο. Αλλά είναι μια αρχή. «Θα ήταν ανόητο να απορρίψει κανείς τη χρησιμότητα του να έχει ένα one- stop shop για να λαμβάνει κάποιες βασικές πληροφορίες ως σημείο εκκίνησης: είναι σαν μια Google που έχει την ικανότητα να συνθέτει πληροφορίες», λέει.

«Πιστεύω ότι αυτό έχει μεγάλες δυνατότητες για την ενίσχυση της νομικής πληροφοριακής παιδείας τα επόμενα χρόνια», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Έμπνευση όταν τη χρειάζεσαι

Ένα από τα καλά του ChatGPT είναι ότι σου δίνει έμπνευση όταν τη χρειάζεσαι και είσαι πολύ κουρασμένος/η.

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το εργαλείο για να δημιουργήσουν παραδείγματος χάριν εβδομαδιαία προγράμματα γευμάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας λίστας αγορών που διασφαλίζει ότι έχουν όλα τα τρόφιμα που χρειάζονται για να ετοιμάσουν τα γεύματα. Ένα από τα προβλήματα του ChatGPT; Οι ποσότητες στις συνταγές.

Επινόηση αστείων για την ομαδική στο WhatsApp

Θέλεις να είσαι αυτός που έχει χιούμορ στη συνομιλία που διατηρείτε στο WhatsApp; Το ChatGPT είναι εδώ για να σε βοηθήσει μέχρι και εδώ. Αλλά μέχρι ενός σημείου. Μην ξεχνάς ότι τα αστεία που μπορεί να παράξει ενδέχεται να οδηγήσουν τελικώς σε μη επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η διαδικτυακή ζωή πιο… ανυπόφορη

Δεν είναι όλες οι πτυχές του ChatGPT ωφέλιμες.

Ο Eerke Boiten, Καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο De Montfort στο Λέστερ προειδοποιεί λέγοντας ότι το ChatGPT μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ιδανικό για τα διαδικτυακά τρολ που θέλουν να συντρίψουν τους αντιπάλους τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Στοιχηματίζω ότι το ChatGPT μπορεί να γράψει ατελείωτες ιστορίες για το «Γιατί η οικονομική κρίση του Ηνωμένου Βασιλείου προκαλείται από Αλβανούς» ή «Γιατί η JK Rowling δεν είναι τρανσφοβική» ή «Γιατί ο Keir Starmer συνιστά κίνδυνο για την κοινωνία», λέει χαρακτηριστικά.

Τέλος στα κείμενα της τελευταίας στιγμής

Mε βάση το gq-magazine.co.uk, τα κείμενα της τελευταίας στιγμής φαίνεται να ανήκουν πια στο παρελθόν, καθώς το ChatGPT δημιουργεί εκείνο το γραπτό που χρειαζόσουν π.χ. για τις πανεπιστημιακές εξετάσεις και τα επαγγελματικά προσόντα.

Tι γίνεται όμως με τις αντιγραφές από εξεταζόμενους;

Μερικοί ακαδημαϊκοί προειδοποιούν στο σημείο αυτό πως κάτι τέτοιο μπορεί να «σκοτώσει» κάθε μορφή αξιολόγησης που υπήρχε στο παρελθόν. Το ChatGPT θα μπορούσε να σε βοηθήσει να περάσεις σε εκείνο το τεστ θεωρίας οδήγησης ή στη βασική εξέταση λογιστικής που έχεις μπροστά σου.

H New York Post γράφει για καθηγητή που έπιασε φοιτητή να αντιγράφει μέσω ChatGPT

Ένας καθηγητής σε κολέγιο στη Νότια Καρολίνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αφότου έπιασε φοιτητή να γράφει κείμενο για το μάθημά του στη Φιλοσοφία χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για «πλήγμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ήδη μαστίζεται από σωρεία αντιγραφών».

«Ο ακαδημαϊκός κόσμος δεν το είδε αυτό να έρχεται. Οπότε είμαστε κάπως “τυφλοί” σε σχέση με αυτό», λέει μιλώντας στο The Post ο βοηθός καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Furman, Darren Hick.

«Μόλις το ανέφερα αυτό στο Facebook, οι φίλοι μου [ακαδημαϊκοί] είπαν: «Ναι, έπιασα κι εγώ έναν», προσθέτει.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Hick είχε δώσει οδηγίες στo τμήμα του να γράψει ένα κείμενο 500 λέξεων για ένα τεστ.

Oρισμένα στοιχεία μαρτυρούσαν, ωστόσο, τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε «στοιχειώδη» απάντηση φοιτητή.

Στο NYP αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως ο καθηγητής έβαλε το ύποπτο κείμενο σε λογισμικό που έφτιαξαν οι παραγωγοί του ChatGPT για να προσδιορίσει εάν η γραπτή απάντηση δόθηκε μέσω AI.

Όπως φάνηκε, «έπεσε μέσα». Σε αντίθεση όμως με το τυπικό λογισμικό ανίχνευσης λογοκλοπής το λογισμικό δεν προσέφερε αναφορές.

Στη συνέχεια, ο Hick επιχείρησε να δημιουργήσει το ίδιο κείμενο θέτοντας στο ChatGPT μια σειρά από ερωτήσεις που πιθανόν είχε κάνει ο φοιτητής του. Η κίνηση αυτή έδωσε παρόμοιες απαντήσεις, αλλά δεν υπήρξε άμεση αντιστοίχηση.

Ο φοιτητής συνέχισε να χρησιμοποιεί το ChatGPT και τελικώς απέτυχε στο μάθημα.

Στο άρθρο του New York Post τονίζεται ότι ο βοηθός καθηγητής εκφράζει την ανησυχία του ότι άλλες περιπτώσεις θα είναι σχεδόν αδύνατο να αποδειχθούν.

Το τέλος των αγγλικών λυκείου;

Ναι, υποστηρίζει ο Daniel Herman.

Όπως γράφει σε άρθρο του στο The Atlantic, οι μαθητές πάντα έφταναν σε εκείνη τη στιγμή που ήταν μόνοι τους με μια κενή κόλλα μπροστά τους έτοιμοι να γράψουν ένα δοκίμιο. Τώρα αυτό μπορεί να είναι έτοιμο να αλλάξει. Σύμφωνα με τον Herman, η άφιξη του ChatGPT ενδέχεται να σηματοδοτήσει το τέλος των εργασιών γραφής εν γένει.

«Η ζωή μου— και η ζωή χιλιάδων άλλων δασκάλων, καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων— πρόκειται να αλλάξει άρδην», γράφει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο άρθρο ο Ηerman χαρακτηρίζει ως απολύτως απαραίτητη δεξιότητα τη βασική ικανότητα των μαθητών στο γράψιμο. Αυτό, όπως λέει, βοηθά τους μαθητές στο μέλλον να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο, να συντάξουν μια συνοδευτική επιστολή για δουλειά ή ακόμα και ένα απλό email για το αφεντικό τους.

Τη διαφωνία του εκφράζει ο Peter Greene στο Forbes

Ο Peter Greene γράφει ότι μέσα «σε μια εβδομάδα το Τhe Atlantic κήρυξε τόσο το θάνατο των πανεπιστημιακών εργασιών όσο και το τέλος των αγγλικών λυκείου. Λοιπόν, ας περιμένουμε ένα δευτερόλεπτο».

«Το ChatGPT αντιπροσωπεύει ένα σοβαρό βήμα προς τα εμπρός και φαίνεται ότι τελικά έφερε την αλγοριθμική σύνθεση γλώσσας από μια παράξενη κοιλάδα όπου έχει κολλήσει εδώ και χρόνια. Αλλά εξακολουθεί να έχει κάποια σοβαρά όρια», υποστηρίζει ο συντάκτης.

«Υποψιάζομαι ότι οι δοκιμαστικές εκτελέσεις με το ChatGPT εξαρτώνται εν μέρει από τον πλούτο της προτροπής που δίνεται, κάτι που με τη σειρά του με κάνει να αναρωτιέμαι πόσο πλούσιες και λεπτομερείς μπορεί να είναι οι προτροπές που δίνουν οι μαθητές λυκείου. Εάν έβαζαν πολλή σκέψη στο σχεδιασμό μιας προτροπής, δε θα σήμαινε  ότι έκαναν κάτι που συνεπαγόταν πραγματική μάθηση;», σημειώνει αλλού στο άρθρο του ο Greene.

Σε άλλο σημείο θέτει το εξής ερώτημα: «Αλλά αν έχετε καταλήξει σε μια εργασία που μπορεί να ολοκληρωθεί ικανοποιητικά από λογισμικό υπολογιστή, γιατί να μπείτε στη διαδικασία να την αναθέσετε σε άνθρωπο;».

«Το ChatGPT δε σηματοδοτεί το τέλος του μαθήματος των αγγλικών στο λύκειο, αλλά μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος της τυπικής, μέτριας απόδοσης γραφής για μαθητές και καθηγητές. Αυτό το τέλος έχει καθυστερήσει πολύ και αν το ChatGPT επισπεύσει αυτό το τέλος, τότε αυτό είναι στα καλά νέα», αναφέρεται, τέλος, στο άρθρο του Greene.

Τα χειρότερα fake news δεν τα έχουμε δει ακόμη

Όσα γράφει ο Matteo Wong στο The Atlantic για τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να μας προβληματίσουν:

«Ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης έχει προχωρήσει ραγδαία και τα συνθετικά μέσα είναι και πάλι το κέντρο της προσοχής. Το τσιτάτο της τεχνολογίας του 2022 είναι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη: μοντέλα που φαίνεται να επιδεικνύουν ανθρώπινη δημιουργικότητα, μετατρέποντας τα μηνύματα κειμένου σε εκπληκτικές εικόνες ή επιβλητικά αγγλικά σε επίπεδο μέτριου προπτυχιακού.

«Αυτές και άλλες εξελίξεις ανησυχούν τους ειδικούς. Το ψεύτικο βίντεο και ο ήχος μπορεί για άλλη μια φορά να είναι έτοιμα να καταστρέψουν τους πιο βασικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι επεξεργάζονται την πραγματικότητα — ή ό,τι έχει μείνει από αυτήν».

Το ChatGPT ικανό να φαντάζεται ψεύτικες επιστημονικές έρευνες

Το ChatGPT φαίνεται πως είναι ικανό και να φαντάζεται ψεύτικες επιστημονικές έρευνες.

Αυτό τονίζει σε άρθρο του για το in.gr ο Βαγγέλης Πρατικάκης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σύστημα ξεγέλασε τους επιστήμονες που κλήθηκαν να διαβάσουν τις περιλήψεις φανταστικών επιστημονικών δημοσιεύσεων.

Τα αποτελέσματα του ασυνήθιστου πειράματος παρουσιάζονται ως προδημοσίευση στο bioRxiv.

Ακολουθούν μερικά στοιχεία όπως ακριβώς παρουσιάζονται στο κείμενο του Β. Πρατικάκη:

«Είμαι πολύ ανήσυχη» σχολιάζει στον δικτυακό τόπο του Nature η Σάντρα Ουόχτερ, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας και ρυθμιστικών πλαισίων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναφερόμενη στο τελευταίο πείραμα.

«Αν βρισκόμαστε πλέον σε μια κατάσταση όπου ο ειδικοί δεν είναι σε θέση να διακρίνουν τι είναι αληθινό και τι όχι, χάνουμε τον μεσάζοντα που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα για να μας καθοδηγήσει σε περίπλοκα θέματα».

Η ομάδα της Κάθριν Γκάο στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγο ζήτησε από το GPT να γράψει τις περιλήψεις (abstract) 50 φανταστικών ερευνών δικής του έμπνευσης, δίνοντάς του ως παράδειγμα μια επιλογή δέκα άρθρων από πέντε έγκριτες εκδόσεις: AMA, The New England Journal of Medicine, The BMJ, The Lancet και Nature Medicine.

Τα κείμενα που παρήγαγε η μηχανή ελέγχθηκαν με προγράμματα που εντοπίζουν τη λογοκοπή και τα τεχνητά κείμενα και τελικά εξετάστηκαν από ερευνητές ιατρικής.

Το πρόγραμμα ελέγχου λογοκλοπής δεν βρήκε τίποτα περίεργο με τις φανταστικές μελέτες, όμως το σύστημα που ελέγχει για κείμενα AI τις βρήκε σε ποσοστό 66%, κάτι που σημαίνει ότι χάνει μία στις τρεις.

Οι δε ειδικοί δεν είχαν καλύτερες επιδόσεις, αφού αναγνώρισαν σωστά μόνο το 68% των πλαστών κειμένων και μόνο το 86% των γνήσιων. Θεώρησαν αληθινό το 32% των πλαστών περιλήψεων και το 14% των αληθινών ως πλαστό.

«Το ChatGPT γράφει πιστευτές επιστημονικές περιλήψεις» γράφουν ως συμπέρασμα οι ερευνητές.

«Τα όρια της ηθικής και αποδεκτής χρήσης μεγάλων γλωσσικών μοντέλων μένει να καθοριστούν».

Μόνο από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως το ChatGPT είναι εδώ για να αλλάξει τη ζωή μας μια για πάντα.

Χρειάζεται όμως περαιτέρω διερεύνηση του θέματος αναφορικά με τις αλλαγές που πιθανότατα θα σημειωθούν σε πρόσθετα επίπεδα της ζωής μας. Πώς η πλατφόρμα θα αλλάξει για παράδειγμα την αγορά εργασίας ή την πολιτική;

Είναι ερωτήματα που πρέπει οπωσδήποτε να απαντηθούν.

Πηγές: Γιώργος Χατζηβασιλείου, gq-magazine.co.uk, Daniel Herman, Matteo Wong/ Τhe Atlantic, Peter Greene/ Forbes, Alex Mitchell/ nypost.com, Βαγγέλης Πρατικάκης/ in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα