Μπιλ Γκέιτς: «Έρχεται διήμερη εργασία σε λιγότερο από δέκα χρόνια»

Προέβλεψε ότι οι «οι άνθρωποι δεν θα απαραίτητοι "για τόσα πολλά πράγματα"»

Parallaxi
μπιλ-γκέιτς-έρχεται-διήμερη-εργασία-1298882
Parallaxi

Σε λιγότερο από μια δεκαετία θα γίνει πραγματικότητα η διήμερη ή τριήμερη εργασία ανά εβδομάδα, σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, λόγω τεχνητής νοημοσύνης – AI και στις αλλαγές που θα φέρει στον τομέα της εργασίας.

Ο ιδρυτής της Microsoft προβλέπει ότι οι άνθρωποι δεν θα απαραίτητοι «για τόσα πολλά πράγματα» και έτσι σύντομα θα γίνει μια αναμόρφωση της αγοράς εργασίας.

«Πώς θα είναι οι δουλειές; Θα πρέπει να δουλεύουμε 2 ή 3 ημέρες την εβδομάδα» είπε ο δισεκατομμυριούχος στον Τζίμι Φάλον στο The Tonight Show.

Ο Γκέιτς παραδέχτηκε επίσης ότι θα υπάρχουν επαγγέλματα που θα αλλάξουν πολύ περισσότερο από άλλα. Στη συνομιλία του με τον Φάλον, τόνισε ότι οι γιατροί και οι δάσκαλοι είναι πολύ πιθανό να αντικατασταθούν λόγω τεχνητής νοημοσύνης. «Με την τεχνητή νοημοσύνη, την επόμενη δεκαετία, θα έχουμε ιατρικές συμβουλές, σπουδαία διδασκαλία», είπε ο Γκέιτς.

Ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα εποχή αυτού που ο Γκέιτς αποκάλεσε «ελεύθερη νοημοσύνη» σε μια συνέντευξη τον περασμένο μήνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και ειδικό στην ευτυχία Άρθουρ Μπρουκς. Το αποτέλεσμα θα είναι η ραγδαία πρόοδος σε τεχνολογίες με τεχνητή νοημοσύνη που είναι προσβάσιμες και αγγίζουν σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας, είπε ο Γκέιτς.

«Είναι πολύ βαθύ και ακόμη και λίγο τρομακτικό – γιατί συμβαίνει πολύ γρήγορα και δεν υπάρχει όριο», είπε ο Γκέιτς στον Μπρουκς.

Ποια επαγγέλματα θα είναι περιζήτητα

Στο μεταξύ, ο Μπιλ Γκέιτς έριξε μια βόμβα στο μέλλον της εργασίας, δηλώνοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα αποδεκατίσει τα περισσότερα επαγγέλματα. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα για λίγους εκλεκτούς. Ο Γκέιτς υπογραμμίζει ότι η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο εργασίας μας και ότι οι περισσότερες παραδοσιακές θέσεις εργασίας θα αντικατασταθούν από την αυτοματοποίηση. Ωστόσο, ορισμένοι τομείς έχουν χαρακτηριστικά που τους καθιστούν ανθεκτικούς σε αυτό το κύμα AI.

Μάλιστα, ο Gates προτείνει στους εργαζόμενους σε τομείς που δεν επηρεάζονται να αγκαλιάσουν την τεχνητή νοημοσύνη αντί να αντισταθούν σε αυτήν, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο παραγωγικές και λιγότερο αγχωτικές συνθήκες εργασίας.

Παρά τις σαρωτικές αλλαγές που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη, ο Γκέιτς έχει εντοπίσει τρία επαγγέλματα που φαίνονται πιθανό να επιβιώσουν, τουλάχιστον προς το παρόν: προγραμματιστές, ειδικοί στον τομέα της ενέργειας και βιολόγοι. Αλλά γιατί αυτά τα πεδία είναι ασφαλή από την τεχνητή νοημοσύνη; Αυτοί είναι λόγοι που το καθένα θεωρείται απρόσβλητο στις σαρωτικές αλλαγές της τεχνητής νοημοσύνης.

1. Προγραμματιστές: Η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται δημιουργούς να βελτιωθούν

Ίσως πιστεύετε ότι οι προγραμματιστές θα ήταν οι πρώτοι που θα αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη, λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα του μηχανήματος να δημιουργεί κώδικα. Ωστόσο, οι προγραμματιστές παραμένουν σημαντικοί αφού όπως υποστηρίζει ο Gates η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι σε θέση να δημιουργήσει κώδικα, αλλά εξακολουθεί να είναι επιρρεπής σε λάθη – μερικές φορές μεγάλα.

Χρειάζονται άνθρωποι προγραμματιστές για να διορθώνουν τα λάθη, να βελτιώνουν τους αλγόριθμους και να προωθούν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Το AI μπορεί να είναι ικανό να γράφει κώδικα, αλλά απαιτεί από τους ανθρώπους να τον τελειοποιήσουν και να τον βελτιώσουν.

Η ιδέα είναι απλή: η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται δημιουργούς για να συνεχίσουν να εξελίσσονται. Έτσι, για όσους ασχολούνται με την τεχνολογία, δεν υπάρχει λόγος πανικού ακόμα. Στην πραγματικότητα, η αξία της ανθρώπινης τεχνογνωσίας στην κωδικοποίηση είναι πιο σημαντική από ποτέ.

2. Energy Experts: Υπερβολικά σύνθετο αντικείμενο για να το χειρίζονται μόνες οι μηχανές

Η βιομηχανία ενέργειας, από την πυρηνική ενέργεια έως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι πολύ περίπλοκη για να αφεθεί αποκλειστικά στις μηχανές. Ο Γκέιτς τονίζει ότι η ανθρώπινη επίβλεψη εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για τη διαχείριση υποδομών ζωτικής σημασίας, τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων και τη διασφάλιση της ασφάλειας.

Θα μπορούσατε να εμπιστευτείτε μια τεχνητή νοημοσύνη για τη λειτουργία ολόκληρου του ηλεκτρικού δικτύου ή τη λήψη κρίσιμων ενεργειακών αποφάσεων; Ο Γκέιτς δεν το πιστεύει. Οι ειδικοί στην ενέργεια είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση της υποδομής και την εφαρμογή πολύπλοκων πρωτοκόλλων ασφάλειας που δεν μπορούν εύκολα να αυτοματοποιηθούν.

Η ανθρώπινη παρέμβαση παραμένει αδιαπραγμάτευτη σε αυτόν τον τομέα, ειδικά όταν χειριζόμαστε τόσο περίπλοκα περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου. Αυτό καθιστά τον ρόλο των ειδικών σε θέματα ενέργειας ανεκτίμητο και ανθεκτικό στον αυτοματισμό.

3. Βιολόγοι: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει, αλλά δεν μπορεί να καινοτομήσει όπως οι άνθρωποι

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη αποδειχθεί χρήσιμη στη διάγνωση ασθενειών, στην ανάλυση του DNA, ακόμη και στην καλύτερη απόδοση των γιατρών σε ορισμένους τομείς. Ωστόσο, ο Γκέιτς πιστεύει ότι οι βιολόγοι θα έχουν ακόμα μια θέση στο μέλλον της εργασίας.

Γιατί; Επειδή η τεχνητή νοημοσύνη στερείται δημιουργικότητας και διαίσθησης – δύο ζωτικής σημασίας πτυχές της βιολογικής έρευνας και της επιστημονικής ανακάλυψης. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων, η πραγματική καινοτομία στη βιολογία εξακολουθεί να βασίζεται στην ανθρώπινη επαφή.

Οι βιολόγοι, που εργάζονται παράλληλα με την τεχνητή νοημοσύνη, θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της έρευνας και των ανακαλύψεων. Το μέλλον της βιολογίας θα περιλαμβάνει την τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο, όχι ως αντικατάσταση του ανθρώπινου μυαλού που οδηγεί σε δημιουργικές και καινοτόμες ανακαλύψεις.

Προσαρμοστείτε ή ρισκάρετε να μείνετε πίσω

Ο Γκέιτς αναγνωρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται τόσο γρήγορα, που η πρόβλεψη των επιπτώσεών της στο εργατικό δυναμικό την επόμενη δεκαετία είναι σχεδόν αδύνατη. Συγκρίνει την τρέχουσα κατάσταση με την πρόβλεψη της επανάστασης του Διαδικτύου πριν καν υπάρξει η Google.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ωστόσο – η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ για να μείνει και θα συνεχίσει να αναδιαμορφώνει κάθε πτυχή του εργατικού δυναμικού.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα