Τεχνολογία

Οι νέες τεχνολογικές τάσεις που αλλάζουν τη ζωή μας το 2023

Από την τεχνητή νοημοσύνη έως το ψηφιακό «ανοσοποιητικό» σύστημα

Σόνια Ταλαντινού
οι-νέες-τεχνολογικές-τάσεις-που-αλλάζ-968940
Σόνια Ταλαντινού

Στην ανατολή του 2023, αναζητάμε τις κατευθύνσεις ώστε να αποκτήσουμε μια εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι στην καθημερινότητά μας.

Τα νέα δεδομένα, οι προβλέψεις και όλα τα trends που θα επηρεάσουν τη ζωή μας σε κάθε πτυχή της είναι ήδη εδώ!

Τι αλλάζει λοιπόν στο χώρο της τεχνολογίας και πρέπει να γνωρίζουμε;

Τεχνητή νοημοσύνη: Την έχουμε υιοθετήσει πλέον ως όρο στην καθημερινή μας ζωής, από το  ηλεκτρονικό εμπόριο μέχρι τους αλγόριθμους των μέσων κοινωνικής   δικτύωσης. Οι επαγγελματίες προβλέπουν μια έκρηξη εικόνων και μουσικής,  που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία δε θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους, αλλά θα γίνει το «καινούριο μέλος» της ομάδας σε πολλούς χώρους εργασίας. Ωστόσο, θα χρειαστεί περισσότερη  προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, όπως  το GitHub’s Copilot, θα είναι ακριβείς και αμερόληπτες, ειδικά σε κλάδους όπως η υγειονομική περίθαλψη.

Metaverse: Παρά το γεγονός ότι η Meta χάνει δισεκατομμύρια δολάρια, η ιδέα του να περνάμε χρόνο σε εικονικούς διαδικτυακούς κόσμους γίνεται ολοένα και περισσότερο μέρος της δημόσιας συνείδησης. Το 25% των ανθρώπων θα περνάμε τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα στο metaverse μέχρι το 2026, που θα διαμορφωθεί σε πλατφόρμα κοινωνικοποίησης, μάθησης, εργασίας, αγορών και ψυχαγωγίας. Επίσης, πάνω από το 40% των μεγάλων εταιριών παγκοσμίως θα συνδυάσουν το Web3, το cloud AR και τα ψηφιακά δίδυμα σε πρωτοβουλίες που βασίζονται στο metaverse. Οι εταιρίες λιανικής πώλησης και ψυχαγωγίας θα λανσάρουν πιλοτικά προγράμματα για να κερδίσουν περισσότερους πελάτες στα διάφορα meta-σύμπαντα, ειδικά σε πλατφόρμες  παιχνιδιών, όπως το Roblox, αλλά και θα φιλοξενούν συναυλίες, εβδομάδες μόδας και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Το metaverse αναμένεται να γίνει πιο  προσβάσιμο μέσω συσκευών, όπως ακουστικά κι έξυπνα γυαλιά, ενώ οι επιχειρήσεις θα εξετάσουν τρόπους να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες για να δημιουργήσουν καθηλωτικές εμπειρίες. 

Τεχνολογία βιωσιμότητας: O τομέας της βιωσιμότητας, που υποστηρίζεται από τις τεχνολογίες, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο το 2023. Τα έργα καθαρής ενέργειας, όπως αυτά που μεταφέρουν ηλεκτρισμό από ηλιακή ενέργεια, θα προχωρήσουν, προσθέτοντας μια νέα διάσταση στον παγκόσμιο ενεργειακό πόλεμο. Και καθώς θα συνεχίζουμε να δημιουργούμε περισσότερες δυνατότητες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η βραχυπρόθεσμη και η μακροπρόθεσμη αποθήκευση ενέργειας, όπως οι μπαταρίες και το υδρογόνο, θα αποτελέσουν το κλειδί. Το καθαρό υδρογόνο (συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) θα μπορούσε να έχει βιώσιμη ανάπτυξη, αύξηση των απαραίτητων υποδομών και καλύτερη ανταγωνιστικότητα κόστους. Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα θα βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ η άμεση συγκέντρωση αέρα θα κερδίσει την προσοχή, παράλληλα με φυσικούς μηχανισμούς, όπως η αναδάσωση. 

Aγωγοί & αυτοδυναμία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εγκαινιάσει μια νέα εποχή. Η επιδίωξη της αυτοδυναμίας, καταλύτης της κάθετης παγκοσμιοποίησης, θα επιταχυνθεί το 2023, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της τεχνολογίας. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα αγοράζουν τα δικά τους πλοία για να εξάγουν τα αυτοκίνητά τους στον κόσμο, ενώ η Apple σχεδιάζει να μεταφέρει την παραγωγή εκτός Κίνας. Μια άλλη τάση θα είναι ο πόλεμος για τους ημιαγωγούς που τροφοδοτούν τα smartphones, τους υπολογιστές, τα αυτοκίνητα και τις οικιακές συσκευές. Οι ημιαγωγοί πρόκειται να ανατρέψουν τα προγνωστικά και να γίνουν πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. 

Το Δίκτυο: Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) αποτελεί το δίκτυο επικοινωνίας πληθώρας συσκευών, ώστε να επιτρέπεται η σύνδεση και η ανταλλαγή δεδομένων, από την οικιακή θέρμανση μέχρι την κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους. Tο IoT θα συνεχίσει να μεταμορφώνει τον ενεργειακό τομέα το 2023. Οι έξυπνοι θερμοστάτες για την παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους. Όλο και περισσότερες συσκευές παρουσιάζονται στην αγορά που χρησιμοποιούν  έξυπνους αισθητήρες και νοημοσύνη που βασίζεται σε δεδομένα για να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση. Η πρόβλεψη αναφέρει ότι το 2023 θα σημειωθεί άνοδος σε προϊόντα και υπηρεσίες IoT, που σχετίζονται με την υγεία και την ευεξία, με συσκευές, όπως τα έξυπνα ρολόγια, που προσφέρουν εξελιγμένους αισθητήρες για την παρακολούθηση διαφόρων δεικτών υγείας.

Cloud Computing: Το 2020 και το 2021 ήταν γεμάτα με λύσεις cloud, καθώς πολλές επιχειρήσεις άρχισαν να λειτουργούν στο διαδίκτυο και το 2022 ήταν η χρονιά του υβριδικού cloud κι αυτή η τεχνολογία δε σταματά. Το 2023, μπορεί να είναι η χρονιά που οι εταιρίες αρχίζουν να βλέπουν τα οφέλη από τη διανομή των υπηρεσιών τους σε διάφορους παρόχους cloud. Η προσέγγιση αυτή έχει πολλά οφέλη, όπως αυξημένη ασφάλεια κι ευελιξία. Σύμφωνα με στοιχεία, οι παγκόσμιες δημόσιες δαπάνες cloud θα αυξηθούν κατά 20,7% δολάρια το 2023 σε σχέση με το 2022.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Σχεδόν το ¼ των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προκαλείται από τις μεταφορές. Ήρθε η ώρα να περάσουμε από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στα ηλεκτρικά οχήματα (EV). Για να επιταχυνθεί η μετάβαση, οι εταιρίες θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη υποδομών και στην επένδυση σε περισσότερα σημεία φόρτισης, μπαταρίες ηλεκτρικών  αυτοκινήτων και νέες γραμμές παραγωγής, με έμφαση στη βιωσιμότητα. Τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα χωρίς οδηγό θα έχουν θετικό αντίκτυπο, καθώς  θα δώσουν σε διαφορετικές κοινότητες πρόσβαση σε γρήγορη και αξιόπιστη  μεταφορά.

Ψηφιακό «ανοσοποιητικό» σύστημα: Ήδη το 2021, οι ανησυχίες για την ασφάλεια ήταν το επίκεντρο πολλών εταιριών, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι άνθρωποι εργάζονταν από το σπίτι. Αντί για τη «μηδενική εμπιστοσύνη», τώρα οι εταιρίες θα εστιάσουν στον όρο «ψηφιακό ανοσοποιητικό σύστημα», που συνδυάζει πολλαπλές στρατηγικές μηχανικής λογισμικού για την προστασία από κάθε  κίνδυνο. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα