Pfizer: Ανοίγοντας Ορίζοντες

To Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας δημιουργεί συνθήκες αισιοδοξίας και συνεργειών που τα αποτελέσματά τους θα γίνουν ορατά τα επόμενα χρόνια

Parallaxi
pfizer-ανοίγοντας-ορίζοντες-817128
Parallaxi

Μια από τις σημαντικότερες θετικές κινήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη ήταν η επένδυση της Pfizer. To Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας δημιουργεί συνθήκες αισιοδοξίας και συνεργειών που τα αποτελέσματά τους θα γίνουν ορατά τα επόμενα χρόνια.

Συνέντευξη του Επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, κ. Nico Gariboldi.

Δύο εξαιρετικά σημαντικές επενδύσεις σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονίκη. Γιατί στη Θεσσαλονίκη;  Η Θεσσαλονίκη, αποτελεί μια «δεξαμενή» από ταλαντούχους ανθρώπους. Υπάρχει συγκέντρωση ταλέντων του κλάδου της πληροφορικής στην πόλη, ενώ έχει σημαντικό ρόλο ως εκπαιδευτικό Κέντρο της Ελλάδας και των Βαλκανίων με 5 μεγάλα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και 9 παγκοσμίου βεληνεκούς ερευνητικά κέντρα. Σε συνδυασμό με τις ισχυρές οικονομικές προοπτικές της χώρας και την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική για την Καινοτομία, καθώς και το νέο αναδυόμενο περιβάλλον των νεοφυών επιχειρήσεων, τη δυνατότητα για συνεργασία με τεχνολογικά Ηubs και το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο του πληθυσμού, για εμάς αποτέλεσε μια εξαιρετική επιλογή.

Ποιες είναι οι προοπτικές συνεργασίας με τα ελληνικά πανεπιστήμια; Εκτιμούμε ότι υπάρχουν τεράστιες προοπτικές και ήδη προχωρήσαμε σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και με το Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την επιλογή των αποφοίτων που εντάχθηκαν στο Rotational Graduate Program της Pfizer, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης των γυναικών στον τομέα της τεχνολογίας. Για την επιλογή των αποφοίτων, πραγματοποιήσαμε πρόσφατα έναν μαραθώνιο καινοτομίας (Hackathon), ο οποίος απευθυνόταν αποκλειστικά σε γυναίκες απόφοιτες τεχνολογικών σχολών, σχολών πληροφορικής, ηλεκτρολόγων μηχανικών και θετικών επιστημών. Με την υποστήριξη καθηγητών από το ΑΠΘ και συγκεκριμένα από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ, επιλέχθηκαν τελικά τρεις συμμετέχουσες από το Hackathon, καθώς και μία ακόμη υποψήφια που διακρίθηκε σε πρόσφατο bootcamp της εταιρίας. Παράλληλα, διερευνούμε πιθανότητες συνεργασίας και με άλλα σημαντικά  εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας τόσο στο επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και στον πολλά υποσχόμενο χώρο της έρευνας και ανάπτυξης.

Πέραν των πανεπιστημίων η δικτύωση με το τοπικό δυναμικό, νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα, startup εταιρείες είναι στα σχέδια σας;  Αναμφίβολα, θέλουμε να αποτελέσουμε ένα εξαιρετικά ενεργό μέλος της πόλης. Στόχος μας είναι η συνεργασία με το τοπικό οικοσύστημα η οποία αποτελεί σημείο κλειδί για το σχέδιο μας σχετικά με την καινοτομία. Αυτό το διάστημα όπως ανέφερα και πριν ,συζητάμε διάφορες πρωτοβουλίες και δράσεις συνεργασίας με αντικείμενο την έρευνα και καινοτομία με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, με στόχο να ενισχύσουμε την προστιθέμενη αξία της χώρας σε ότι αφορά την καινοτομία. Τους επόμενους μήνες θα ανακοινώσουμε περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες. Να σημειώσω ότι πρόσφατα προχωρήσαμε με το Elevate Greece στον Διαγωνισμό «Καινοτομία με Επίκεντρο τον Ασθενή», σε συνεργασία με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας, καλώντας τις startups που έχουν κάποια καινοτόμα ιδέα που θα μπορούσε να αλλάξει την ζωή των ασθενών να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό κλήθηκαν να προτείνουν καινοτόμες ιδέες και λύσεις που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες με σκοπό να προάγουν τη γνώση και την ενημέρωση των ασθενών σε θέματα υγείας. Είχαμε εξαιρετικές συμμετοχές και προγραμματίζουμε τον Οκτώβριο θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα