Τεχνολογία

Ποιος κάνει κουμάντο: Οι κυβερνήσεις της Δύσης αγωνίζονται για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι

Αυτή είναι μία καθοριστική εβδομάδα για τη νομοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Parallaxi
ποιος-κάνει-κουμάντο-οι-κυβερνήσεις-τ-1080544
Parallaxi

Τη Δευτέρα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη καθ’ όλης της ύλης εκτελεστική εντολή σχετικά με τη ΤΝ, από τη χρηματοδότηση νέων τεχνολογιών μέχρι την καταστολή πιθανών καταχρήσεων. Την ίδια μέρα, οι G7, το γκρουπ των μεγαλύτερων ηγετικών δημοκρατικών οικονομιών στο κόσμο, ανακοίνωσε μια ξεχωριστή μη δεσμευτική οδηγία σχετικά με τη δημιουργία νομοθετικού κώδικα γύρω από τη λεγόμενη Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη – για παράδειγμα εργαλεία όπως το ChatGPT το οποίο έχει έρθει στο προσκήνιο φέτος. Μη θέλοντας να μείνει πίσω, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει οργανώσει μία διήμερη σύνοδο κορυφής σχετικά με την ασφάλεια γύρω από τη ΤΝ την ερχόμενη Τετάρτη, στην οποία θα παρευρεθούν καλεσμένοι όπως η Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Καμάλα Χάρις και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στο παρασκήνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να εργάζεται πάνω στο δικό της νομοθετικό πλαίσιο γύρω από την ΤΝ το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Δεκέμβρη.

Ωστόσο, το καρουζέλ των ανακοινώσεων που επικεντρώνονται γύρω από τη ΤΝ και στα λοιπά γεωπολιτικά γεγονότα επίσης υπογραμμίζει ένα κεντρικό θέμα: Οι δυτικές κυβερνήσεις βρίσκονται αγωνίζονται προκειμένου να προβάλουν τον εαυτό τους ως ηγέτες σε έναν τεχνολογικό αγώνα που ταυτόχρονα ενθουσιάζει αλλά και ανησυχεί τους πολίτες τους.

Πολλοί αξιωματούχοι της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι μίλησαν με το POLITICO, ήταν ενθουσιασμένοι να υπογραμμίσουν το γεγονός πώς οι δημοκρατικές χώρες συνεργάζονται προς έναν κοινό σκοπό. Ωστόσο, αρκετοί από αυτούς άσκησαν μικροπρεπείς επιθέσεις κατά των αντίστοιχων συναδέλφων τους, είτε για τον αργό ρυθμό στη θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης είτε για την αποτυχία τους στη προώθηση της καινοτομίας.

«Όλοι βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα», είπε ένας δυτικός αξιωματούχος που συμμετείχε σε αυτές τις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για την τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος μίλησε στο Politico υπό καθεστώς ανωνυμίας, ώστε να συζητήσει ευαίσθητα θέματα. «Αλλά πολλά από αυτά αφορούν την πολιτική λιανικής και οι πολιτικοί θέλουν να δείξουν στους ψηφοφόρους ότι είναι επικεφαλής», κατέληξε.

Το κύριο ερώτημα που βρίσκεται στο μυαλό όλων είναι το ποιος θα καταφέρει να ελέγχει τη μελλοντική ανάπτυξη μίας τεχνολογίας με προοπτική για εντυπωσιακή πρόοδο σε τομείς όπως η ιατρική, ενώ παράλληλα προκαλεί φόβους ότι μπορεί να υπονομεύσει τη δημοκρατία ή ακόμη και να οδηγησει σε πυρηνικό πόλεμο.

Η ραγδαία ανάπτυξη του ChatGPT της OpenAI και των υπηρεσιών Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης του Bard της Google έδωσε μια πρώτη εικόνα για το τι μας επιφυλάσει το μέλλον. Αυτά τα συστήματα μπορούν να παράγουν αληθοφανή κείμενα, βίντεο και εικόνες με τρόπο που κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι τέτοιες αυτοματοποιημένες υπηρεσίες έχουν δική τους νοοτροπία.

Οι πολιτικοί της Δύσης δείχνουν ενθουσιασμένοι να επιδείξουν τα προσόντα τους γύρω από τη διαχείριση της ΤΝ σε συνεργασία με ομοϊδεάτες τους σε άλλες κυβερνήσεις, ενώ ταυτόχρονα ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον γύρω από τον ποιος θα είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της ΤΝ.

Στη σύνοδο κορυφής του Ηνωμένου Βασιλείου αυτήν την εβδομάδα, οι ηγέτες αναμένεται να υποστηρίξουν νέες προσπάθειες για την προώθηση της λεγόμενης «υπεύθυνης τεχνητής νοημοσύνης», σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση της εκδήλωσης. Αυτός ο όρος αντικατοπτρίζει μια ξεχωριστή προσπάθεια ελέγχου της AI που ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη την περασμένη εβδομάδα — ουσιαστικά αναφέρεται στο να σταματήσει η τεχνολογία να προκαλεί κοινωνική βλάβη.

Πολλές από τις προσπάθειες αυτές της Δύσης που κατανέμονται στις χώρες της G7, την ΕΕ και τη Βόρεια Αμερική μοιράζονται παρόμοια ιστορία που χρονολογείται από τις μη δεσμευτικές αποφάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης το 2019. Αυτό περιλαμβάνει δεσμεύσεις από εταιρείες και κυβερνήσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας σχετικά με το πώς δημιουργούνται συστήματα ΤΝ,, μεγαλύτερους ελέγχους σχετικά με το πώς αυτά τα μοντέλα θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των πολιτών, καθώς και μεγαλύτερη συνεργασία σε διεθνές πλαίσιο όσον αφορά τις διάφορες προδιαγραφές που θα ακολουθούν αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι πολύπλοκες υπηρεσίες θα αναπτύσσονται παγκοσμίως.

Πηγή: Unsplash

Το τεράστιο εκτελεστικό διάταγμα 110 σελίδων του Λευκού Οίκου είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα του πως η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσιάζεται στο εγχώριο κοινό της ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύεται ως παγκόσμιος ηγέτης, αναφέρει το Politico. Σύμφωνα με τις προτάσεις, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ θα έχουν μεγαλύτερες εξουσίες για να επιβλέπουν τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται σε συγκεκριμένους τομείς – όπως η στέγαση, η προστασία των καταναλωτών και η εθνική ασφάλεια.

Η Ουάσιγκτον θα χρησιμοποιήσει επίσης την εκτεταμένη αγοραστική της δύναμη που διαθέτει μέσω κυβερνητικών συμβάσεων ώστε να ωθήσει τις εταιρείες ΤΝ στο να βελτιώσουν το καθεστώς διαφάνειας και προστασίας δεδομένων, ενώ θα προωθούν τις ΗΠΑ ως ηγετική δύναμη σε μια τεχνολογία που πιθανότατα θα διαμορφώσει τα επόμενα 20 χρόνια. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να δείξουν στον κόσμο ότι μπορούν να προάγουν εταιρείες που ηγούνται παγκοσμίως και που καθορίζουν τις τάσεις.

«Υπάρχει ένα στοιχείο ηθικής εξουσίας εδώ», δήλωσε ο Ναθανιέλ Φικ, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ψηφιακή Πολιτική και τον Κυβερνοχώρο, σε podcast του POLITICO. «δείχνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν κρατώντας – αυτή η διοίκηση, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, κρατώντας τον εαυτό της – σε ένα πρότυπο.”

Ευρωσκεπτικιστές

Ωστόσο, η προσπάθεια της Ουάσιγκτον στη διακυβέρνηση της ΤΝ έγινε δεκτή με ισχυρό σκεπτικισμό από τις Βρυξέλλες, όπου οι αξιωματούχοι της ΕΕ ήταν ενθουσιασμένοι να προωθήσουν τη δική τους εκδοχή σχετικά με τη νομοθεσία γύρω από τη ΤΝ – μέσω του επερχόμενου Ευρωπαϊκού νόμου περί τεχνητής νοημοσύνης – σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες.

Τρεις αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσαν στο POLITICO ότι καλωσόρισαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ωστόσο, αμφισβήτησαν πόσα μπορούν να γίνουν χωρίς μια εκτενή ανανέωση της αμερικανικής νομοθεσίας, παρόμοια με αυτή που είχε προγραμματιστεί στην ΕΕ. Ένας από αυτούς του αξιωματούχους δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες θα συνεχίσει με το δικό της ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι προτάσεις της ΕΕ θα απαγορεύσουν ορισμένες εκδοχές αυτής της τεχνολογίας, όπως η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την παροχή των λεγόμενων “κοινωνικών βαθμολογιών” σε ανθρώπους – κάτι που η Κίνα, που προωθεί επίσης τον δικό της ρόλο στον αγώνα για παγκόσμια ηγεσία στη ΤΝ, έχει ήδη παρουσιάσει.

«Όλοι αναγνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους», δήλωσε η Βιέρα Γιούροβα, η υπεύθυνη για τα ψηφιακά θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο POLITICO.

Προς το παρόν, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνεργάζονται για την καθιέρωση τεχνικών προδιαγραφών για την ΤΝ ως μέρος του Εμπορικού και Τεχνολογικού Συμβουλίου ΕΕ-ΗΠΑ, μιας διακυβερνητικής συνάντησης υψηλών αξιωματούχων που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Ωστόσο, δύο από αυτούς του αξιωματούχους της Επιτροπής υποβαθμίζουν την ιδέα ότι η Ευρώπη υστερεί σε σχέση με την ηγεσία του Λευκού Οίκου. Σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες, υπάρχει έλλειψη νομοθεσίας από το Καπιτώλιο που να εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι πολιτικοί της ΕΕ παραμένουν επίσης αισιόδοξοι ότι άλλες χώρες θα αντιγράψουν τη νομοθεσία της Ένωσης – επαναλαμβάνοντας το γεγονός πως κάτι τέτοιο έχει ήδη συμβεί σε άλλους ψηφιακούς τομείς όπως η προστασία δεδομένων και οι νόμοι για τα κοινωνικά μέσα. “Μας αρέσει αυτό που βλέπουμε από την εκτελεστική διαταγή. Αλλά δεν είναι το ίδιο με αυτό που κάνουμε εμείς εδώ,” δήλωσε ένας από αυτούς τους αξιωματούχους της Επιτροπής. “Εμείς νομοθετούμε – και αυτοί όχι.”

Το Λονδίνο χαράζει τη δική του πορεία – επικεντρώνοντας σχεδόν αποκλειστικά στους πιθανούς υπαρξιακούς κινδύνους που θα έχει η ΤΝ σε λάθος χέρια.

Ως μέρος της διήμερης συνόδου αυτής της εβδομάδας, Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν προσκαλέσει χώρες με παρόμοιες απόψεις, καθώς και πιθανούς αντιπάλους όπως η Κίνα, για να συζητήσουν τι μπορεί να γίνει σχετικά με τους κινδύνους ασφάλειας που σχετίζονται με βιολογικά όπλα και παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο ερευνητικό δίκτυο στα πρότυπα του Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, το οποίο θα δημοσιεύει μια ετήσια έκθεση για την κατάσταση της ΤΝ.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, ανακοίνωσε επίσης σχέδια για τη δημιουργία ενός “Ινστιτούτου Ασφαλείας της Τεχνητής Νοημοσύνης” που θα εποπτεύει τον τρόπο με τον οποίο εταιρείες όπως η OpenAI και το DeepMind της Google αναπτύσσουν τα καινούργια μοντέλα ΤΝ τους. Ένας βρετανός αξιωματούχος, που του δόθηκε ανωνυμία για να μιλήσει για αυτές τις εξελίξεις, ευελπιστεί ότι οι ΗΠΑ – οι οποίες ανακοίνωσαν παρόμοια σχέδια – θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τη Βρετανική πρωτοβουλία, ιδιαίτερα όσον αφορά τυχόν ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια.

“Το όραμά μου, και ο τελικό μας στόχος, θα πρέπει να είναι η συνεργασία προς μια πιο διεθνή προσέγγιση για την ασφάλεια» δήλωσε ο Σούνακ πριν την έναρξη της συνόδου αυτή την εβδομάδα. “Η ΤΝ δεν σέβεται σύνορα, οπότε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ο καθένας μόνος του».

Πηγή: Politico

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα