Power banks: Τι συμβαίνει με τα περιστατικά εκρήξεων σε αεροπλάνα;
Πόσο επικίνδυνα είναι τελικά;
Στιγμές τρόμου έζησαν οι επιβάτες μέσα σε αεροσκάφος της πτήσης που ήταν προγραμματισμένο να απογειωθεί από το Ηράκλειο προς το Λονδίνο το απόγευμα της Τρίτης όταν μέσα σε αυτό εξερράγη ένα power bank.
Σε ανακοίνωσή της η αεροπορική εταιρεία ανέφερε ότι «η easyJet μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η πτήση EZY8216 από το Ηράκλειο στο εκκενώθηκε κατά τη διαδικασία της επιβίβασης λόγω φωτιάς σε τσάντα επιβάτη. Η πυροσβεστική βρέθηκε στο αεροπλάνο και το πλήρωμα το εκκένωσε όπως προβλέπεται από τις σχετικές διαδικασίες».
Υπάρχει κίνδυνος έκρηξης;
Την ίδια στιγμή άνοιξε η συζήτηση για το πόσο ασφαλές είναι τελικά να μεταφέρεις power bank σε αεροπλάνο. Ο πανικός που δημιουργήθηκε στην πτήση ήταν μεγάλος ενώ άμεση ήταν η κινητοποίηση στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο. Το pοwer bank ήταν μέσα στην τσάντα επιβάτη όταν έσκασε. «Πολλοί άνθρωποι θέλουν να ξέρουν αν επιτρέπονται τα power banks στα αεροπλάνα. Τώρα θα το ξεκαθαρίσουμε», ανέφερε αεροσυνοδός σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο εξωτερικό και επικαλείται το MEGA.
Οι εταιρείες έχουν περιορισμούς
Τα φορητά power banks μπορούν να μεταφερθούν απευθείας σε πτήση (δεν απαιτείται δήλωση) με περιορισμένη χωρητικότητα μπαταρίας. «Η πιο πρόσφατη πολιτική μας για power banks κάτω από 20.000mah λέει πως επιτρέπονται στο αεροπλάνο αλλά απαγορεύεται να χρησιμοποιήσετε το power bank», λέει η αεροσυνοδός. Ακόμα και το πώς θα μεταφερθούν οι μπαταρίες δεν είναι αστείο, απαιτεί τη συμμόρφωση με συγκεκριμένες οδηγίες.
Συγκεκριμένα: συνιστάται να κολλήσετε με ταινία τους ακροδέκτες της μπαταρίας ή να χρησιμοποιήσετε μονωμένους σάκους για να ελαχιστοποιήσετε περαιτέρω τον κίνδυνο βραχυκυκλώματος.
Ειδικός εξηγεί πως ένα power bank ή ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να σκάσει. «Για να δείξουμε το ρίσκο πήραμε διάφορες μπαταρίες και τις υποβάλαμε σε τυχαία ζημιά το κάνουμε για να δείτε πώς να αποφύγετε τον κίνδυνο, μην το κάνετε στο σπίτι. Και για τις μπαταρίες το μέγεθος μετράει, μεγαλύτερη μπαταρία περισσότεροι ηλεκτρολύτες μεγαλύτερη αντίδραση».