Πρωτιά σε “κατέβασμα” μέσω κινητής τηλεφωνίας για την Ελλάδα
Είναι πια πολύ ταχύτερο από ό,τι μέσω Wi-Fi, σύμφωνα με διεθνή έρευνα.
Οι ταχύτητες με τις οποίες οι online χρήστες μπορούν να «κατεβάσουν» αρχεία μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, είναι πια σημαντικά μεγαλύτερες σε σχέση με τις αντίστοιχες ταχύτητες των ασύρματων δικτύων (Wi-Fi) σε αρκετές χώρες. Μάλιστα η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις κατ’ εξοχήν χώρες όπου η «ψαλίδα» είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όπως προκύπτει από μια νέα διεθνή έρευνα της εταιρείας OpenSignal.
Τα συγκριτικά τεστ σε 80 χώρες, όσον αφορά την πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποκαλύπτουν ότι το Wi-Fi, παρόλο που ακόμη υπερτερεί στις περισσότερες χώρες, υστερεί πλέον σε ταχύτητα έναντι της κινητής τηλεφωνίας σε 33 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.
«Κακώς συνεχίζει να επικρατεί η αντίληψη ότι τα δίκτυα της κινητής είναι κατώτερα σε σχέση με το Wi-Fi», επισημαίνουν οι αναλυτές της OpenSignal. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα online πρόσβασης μέσω κινητής, σε σχέση με το Wi-Fi, απολαμβάνουν οι χρήστες στην Αυστραλία (κατά μέσο 13Mbps ταχύτερη η πρώτη).
Με απόκλιση 10,6 Mbps, η Ελλάδα είναι πέμπτη στη διεθνή κατάταξη, όσον αφορά τη διαφορά ταχύτητας «κατεβάσματος» αρχείων ανάμεσα στα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας (21,8 Mbps) και του Wi-Fi (11,2 Mbps). Η χώρα μας κατατάσσεται σε εκείνες όπου τόσο η ταχύτητα «κατεβάσματος» (download) όσο και «ανεβάσματος» (upload) αρχείων είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το Wi-Fi.
Σημαντική «ψαλίδα» σε βάρος του Wi-Fi υπάρχει επίσης στο Λίβανο, στο Κατάρ, στην Τσεχία κ.α. Στη Γαλλία υπάρχει διαφορά ταχύτητας «κατεβάσματος» της τάξης των 2,5 Mbps), ενώ στην Τουρκία 7,3 Mbps.
Στο άλλο άκρο, χώρες όπου κατά μέσο όρο το Wi-Fi παρέχει τουλάχιστον διπλάσια ταχύτητα κίνησης δεδομένων σε σχέση με τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας, είναι οι ΗΠΑ (όπου το μέσο Wi-Fi είναι ταχύτερο κατά 25Mbps), η Σιγκαπούρη (34 Mbps), το Ισραήλ, η Ρωσία κ.α. Στη Βρετανία το Wi-Fi είναι περίπου 60% ταχύτερο από την κινητή.
Όσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς (4G) σε μια χώρα, τόσο μεγαλύτερο είναι το πλεονέκτημα της έναντι του Wi-Fi. Μάλιστα η απόσταση αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο σε βάρος του Wi-Fi, όταν λειτουργήσουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G).
Όμως, καθώς τα δίκτυα 4G και 5G δύσκολα θα αναπτυχθούν πλήρως στην περιφέρεια και στις απομονωμένες περιοχές κάθε χώρας, το Wi-Fi θα παραμείνει σημαντικό μέσο online πρόσβασης για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
Η έκθεση επισημαίνει ότι έως σήμερα σχεδόν όλα τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα συνδέονται αυτόματα με κάποιο γνωστό ασύρματο δίκτυο Wi-Fi, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον παράγοντα της ταχύτητας κάθε δικτύου – κάτι που στο μέλλον πρέπει να αλλάξει.
Επίσης, τονίζει ότι πριν δέκα χρόνια το Wi-Fi ήταν ταχύτερο από τα δίκτυα της κινητής (τότε 2G και 3G) σχεδόν παντού και πάντα. Σήμερα, στις χώρες με δίκτυα 4G (ή LTE), το 63% παρέχουν ταχύτερο «κατέβασμα» από ό,τι το Wi-Fi. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την OpenSignal, το «κατέβασμα» μέσω δικτύων τέταρτης γενιάς είναι κατά μέσο όρο 17 Mbps ταχύτερο έναντι του Wi-Fi.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ